Rok do olympiády: olympijskou myšlenku může poškodit bezpráví

Do zahájení olympijských her v Pekingu zbývá jeden rok. Stále však hrozí, že čínská vláda promarní čas na splnění slibu zlepšit stav lidských práv. Ta jsou přitom nedílnou součástí olympijské myšlenky, uvedla Amnesty International (AI).

"Pozitivní reformy, které Čína učinila v oblasti trestu smrti a svobody zahraničních novinářů, zastiňuje pokračující útlak obránců lidských práv a domácích médií. Nejenom, že Čína neplní své sliby, ale policie dokonce pod záminkou příprav olympiády ve vzrůstající míře uplatňuje zadržování osob bez soudního rozhodnutí," prohlásila Irene Khan, generální tajemnice AI.Při posledním hodnocení pokroků Číny v oblasti lidských práv před olympijskými hrami AI zjistila, že někteří disidenti v Pekingu zůstávají v "domácím vězení" a pod přísným dohledem policie. Aktivisté jinde v Číně pak čelí zostřené perzekuci. AI upozorňuje i na pokračující pronásledování novinářů, které se v poslední době rozrostlo na zákazy vydávání některých periodik.

V souvislosti s olympiádou AI upozorňuje na čtyři klíčové oblasti lidských práv:

Trest smrti -- Čína ročně popraví nejvíce lidí na světě, a to i za nenásilné zločiny. Údaje o nejvyšším trestu stále tají. AI vítá vyjádření Nejvyššího soudu, že je třeba zvýšit transparentnost a zavést jednotná kritéria pro vynášení hrdelního trestu. Úřady nicméně nedávno připustily, že soudy vynášejí rozsudky smrti dle nejednotných standardů.Zadržování osob bez rozhodnutí soudu -- S cílem "vyčistit" Peking před olympiádou je stále více lidí zadržováno, aniž by došlo k standardnímu procesu. Jsou posíláni na nedobrovolnou protidrogovou léčbu či do "nápravných pracovních táborů".Disidenti a obránci lidských práv -- Nátlak na aktivisty v čínských regionech sílí. Čen Siao-ming, který bojoval proti nucenému vystěhování lidí v Šanghaji, zemřel krátce po propuštění z vězení. Dostupné informace naznačují, že byl ve vězení mučen. Pod drobnohledem jsou i právníci, kteří zastupují oběti bezpráví. Mezi nimi například Čen Guangčeng, jenž byl uvězněn za to, že bránil práva žen nucených k potratům, aby nepřekročily kvóty týkající se povoleného počtu dětí.Svoboda médií -- Perzekuce domácích novinářů pokračuje. Někteří jsou propouštěni ze zaměstnání, jiní rovnou vězněni. Uživatelé internetu musejí počítat se stále sofistikovanější cenzurou. V posledních týdnech byly např. uzavřeny stránky Fóra pro současnou čínskou poezii. Pracovník tohoto serveru na dotaz Rádia Svobodná Asie údajně uvedl, že cenzura nakázala mazat veškeré články týkajících se politiky, hnutí Falun Gong či kritiky (komunistické) strany, jejichž délka přesahovala dvě strany.AI novou zprávu zaslala čínským úřadům i Mezinárodnímu olympijskému výboru (IOV), protože zjištění se přímo týkají pekingského hostitelství her a principů olympijské charty.

2.5.2016

Brazílie: Policejní násilí šíří ve favelách před olympiádou atmosféru strachu.

Sto dní před začátkem olympijských her v brazilském Riu upozornila Amnesty International, že od začátku dubna zemřelo ve favelách přinejmenším jedenáct lidí během přestřelek s policisty. Obyvatelé těchto čtvrtí žijí ve strachu.

11.6.2015

Ázerbájdžán v lidskoprávním hledáčku před zahájením Evropských her

Amnesty International zveřejnila výzkumnou zprávu o potlačování občanské společnosti v Ázerbájdžánu. Česká sekce se připojila k výzvě neziskovek směřované Českému olympijskému výboru, aby v komentářích o Evropských hrách neignoroval lidskoprávní problémy v zemi a požadoval propuštění tamních politických vězňů.