Súdánka odsouzena k trestu smrti kvůli sňatku s křesťanem porodila dceru

Přes 17 tisíc Čechů už se připojilo k Amnesty výzvě za zrušení trestu. To je historické číslo - děkujeme!

UPDATE 23. května

Vaše podpisy pomáhají! Během pobytu súdánského ministra zahraničí v Praze jsme o případu na smrt odsouzené Meriam jednali s jeho českým protějškem Lubomírem Zaorálkem i súdánskými diplomatickými zástupci.

Díky tlaku podpořenému více než 500 000 podpisy (z toho téměř 10 000 přímo z Česka) a hlasy několika autorit se podařilo přimět súdánskou vládu, aby se do případu vložila. Je tedy velká naděje, že poprava Meriam nebude vykonána a že případ přispěje k tomu, aby bylo hrůzné pravidlo nadobro postaveno mimo zákon.

Naše úsilí tím však nekončí - další uložený trest 100 ran bičem a věznění Miriam za její víru je také nepřípustné! Podepisujte prosím dál na http://www.amnesty.cz/pripady/pripad/sudan-trest-smrti

Meriam Yehya Ibrahimovou odsoudili k trestu smrti oběšením za údajné "odpadlictví od víry" a ke 100 ranám bičem za "cizoložství".

Toho se měla dopustit tím, že se provdala za křesťana. Soud obvinění rozšířil o „odpadlictví od víry“, když Meriam uvedla, že je křesťanka, a ne muslimka.

Podle toho, co řekla, byla vychovávána jako ortodoxní křesťanka podle matčiny víry, jelikož její muslimský otec s nimi během jejího dětství nežil. Súdánka je v 8. měsíci těhotenství a ve vazbě je držena spolu se svým 20měsíčním synem.

Požadujeme:

• okamžité a bezpodmínečné propuštění Meriam Yehya Ibrahimové

• zrušení paragrafu 126 a 146 trestního zákoníku, které kriminalizují odpadlictví od víry a cizoložství

• moratorium na trest smrti

• zrušení trestu bičováním

Čtěte o případu více a PŘIPOJTE SE!!!

6.10.2016

Irák: Kurdské autority musí ukončit ostudné uvěznění jezídské ženy, která přežila zajetí tzv. IS

Kurdská regionální vláda (KRG) musí okamžitě ukončit šokující uvěznění jezídské ženy, která je držena bez soudu už skoro dva roky po přežití zajetí ozbrojenou skupinou nazývající se Islámský stát (IS), řekla Amnesty International.

3.10.2016

Nebezpečný krok zpět pro ženy a dívky v Polsku

V Polsku se projednává nová legislativa, která má již tak přísné zákony ohledně potratů ještě více radikalizovat. Ženám a dívkám hrozí téměř naprostá ztráta možnosti potrat podstoupit. Značná trestní odpovědnost hrozí i lékařům a dalším zdravotníkům.

4.4.2016

Hromadné protiprávní vyhošťování uprchlíků zpět do Sýrie poukazuje na zásadní nedostatky dohody mezi EU a Tureckem

Turecko násilím vrací uprchlíky ze svého území do válkou zmítané Sýrie. Poukazuje to na zásadní chyby v evropsko-turecké dohodě o uprchlících, která byla podepsána v březnu.

26.1.2016

Ženy z řad uprchlíků čelí při cestě Evropou fyzickým útokům, zneužívání a sexuálnímu obtěžování

Vládám a humanitárním organizacím se nedaří zajistit základní ochranu ženám, které prchají ze Sýrie a Iráku.