Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

Po přijetí balíčku trestněprávních zákonů včetně tzv. zákona „STOP Soros,“ který kriminalizuje legální migrační práce aktivistů a nevládních organizací, prohlásila Gauri van Guliková ředitelka Amnesty International pro Evropu

„Je hořce ironické, že když si svět připomíná Světový den uprchlíků, maďarský parlament dnes hlasoval o zavedení zákona zaměřeného na organizace a jednotlivce, kteří podporují žadatele o azyl, uprchlíky a migranty. Kriminalizovat základní a legitimní práci v oblasti lidských práv je obrovským útokem na lidi, kteří usilují o bezpečné útočiště před pronásledováním, a na ty, kteří jim záslužně pomáhají. Je to nový bod v intenzivním zásahu proti občanské společnosti a je to něco, čemu budeme vzdorovat na každém kroku naší cesty,“ slíbila Guliková.

„Budeme protiváhou rostoucímu přílivu institucionální nesnášenlivosti vůči uprchlíkům, žadatelům o azyl a přistěhovalcům a pokusům o stigmatizaci a zastrašování maďarských organizací občanské společnosti. Neúnavná práce těch, kteří hájí práva v Maďarsku, je důležitější než kdykoli předtím. A my jsme odhodláni stát po jejich boku,“ uzavřela Guliková.

Přečtěte si o CELÉ KAUZE VÍCE česky.

Related stories

17.10.2018

Deník: Maďarsko zakázalo gender studies

14.3.2019

Lidskoprávní situace v Polsku a Maďarsku: experti Amnesty v Praze

Zhoršující se situace lidských práv u našich sousedů ohrožuje celou Evropu. Odborníci Amnesty přijeli diskutovat s českými politiky a úřady.

20.6.2018

ČT o Maďarsku a zákonu "STOP SOROS"

22.10.2018

Maďarsko: Amnesty vyzývá k prošetření zákona proti migraci, který cílí na občanskou společnost

Amnesty International vyzývá maďarský Ústavní soud k prověření ústavnosti kontroverzního zákona kriminalizujícího osoby a organizace, které se zabývají migrací.