Vietnam: Úřady musí vyšetřit podezření z mučení po masovém zatýkání

Vietnamské úřady musí neprodleně a bezpodmínečně propustit demonstranty zadržené při sérii zatýkání během minulého víkendu a provést okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování kvůli podezření, že někteří demonstranti byli mučeni.

Ve dvou dnech 9. a 10. června bylo asi 150 lidí svévolně zadrženo během celostátních protestů proti návrhu zákona o založení speciálních ekonomických zón. Organizace Amnesty International obdržela svědectví od desítek zatčených o tom, že byli mučeni na policejní stanici. Někteří tvrdili, že byli zbiti dřevěnými tyčemi poté, kdy odmítli prozradit policii PIN kód svého mobilního telefonu.

„Tato hlášení od demonstrantů, jež byli mučeni, jsou velmi znepokojující. Žádáme vietnamské úřady o okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování a zadržení každého podezřelého, kdo nese zodpovědnost za tyto činy", říká Minar Pimple, ředitel Globálních operací Amnesty International.

„Vlna masových zatýkání, která proběhlo během víkendu, nebyla nic víc než odplatou těm, kteří vyjádřili svou nespokojenost se státní politikou. Vietnamské úřady se nemohou schovávat za omluvu dodržování veřejného pořádku jako licenci na perzekuci a uvěznění pokojných protestujících. Těmto zadrženým byla odepřena jejích práva na svobodné vyjádření, na pokojné shromáždění a na spravedlivý proces. Musí být neprodleně a bezpodmínečně propuštěni".

Okolnosti

O víkendu 9. a 10. června v mnoha oblastech po celém Vietnamu proběhly protesty proti návrhu zákona, který umožňuje založení určitých daných ekonomických zón, které nabízí speciální pobídky zahraničním investorům.  Tentýž víkend lidé protestovali taky proti represivnímu zákonu o kybernetické bezpečnosti, který následně prošel Národním shromážděním 12. června.

Related stories

20.6.2019

Seznam: OSN a Amnesty tlačí na vyšetření Mursího smrti

29.5.2019

Ihned.cz o odvrácené straně tváře finále UEFA v ázerbájdžánu

27.5.2019

Hra o trůny: 5 faktů, které jsou v reálu ještě horší než v seriálu

Dlouho očekávaná 8. řada seriálu Hra o trůny skončila před pár dny. Tato série opět šokuje diváky a vyvolává kontroverze, zejména kvůli zobrazovanému násilí. Skutečný život mnoha lidí po celém světě je ale ale ještě horší, než bájný svět Západozemí...

15.5.2019

šest zemí, kde se nechcete narodit

Často čteme o nejkrásnějších státech a místech světa. Jak to ale vypadá v těch, které jsou na té „opačné straně“? Podívejte se na země, kde by vzhledem k lidskoprávní situaci chtěl žít asi jen málokdo z nás. Dějí se tam různé věci, o mnohých z nich jste možná ještě nikdy neslyšeli.