Rusko: Unesli výzkumníka Amnesty a vyhrožovali mu popravou

Výzkumníka Amnesty, který v Ingušsku mapoval demonstrace, unesli, zbili a připravovali ho na popravu.

Oleg Kozlovský, ruský státní příslušník, pracující jako výzkumník pro Amnesty International, přijel 5. října do Magasu, aby monitoroval  probíhající pokojné protesty proti hraniční dohodě nedávno podepsané představiteli Ingušska a Čečenska.

V noci 6. října byl Oleg nalákán do auta mužem, který tvrdil, že je zástupcem organizátorů protestů. Odvezli ho někam mimo město, byli ho a vyhrožovali skoro 2 hodiny.

„Drželi mi u hlavy zbraň a říkali, že mě zabijí. Muži se identifikovali jako důstojníci místního Centra pro boj proti extrémismu, zvláštní policejní jednotky. Chtěli vědět jména  mých kontaktů v Ingušsku a hrozili, že zabijí mou ženu a děti, jestli někde řeknu, co se stalo," vypověděl Oleg Kozlovský.

„Ale já se nenechám donutit k mlčení. Je nutné, aby svět znal rizika, kterým v Rusku čelí obránci a aktivisté lidských práv," dodal.

Olegovo martyrium začalo asi v 9 večer, když nějaký muž zaklepal na dveře jeho hotelového pokoje a řekl, že  se s ním chce setkat jeden z  organizátorů protestů. Ten muž ho vedl kolem rohu ulice do čekajícího auta. Jakmile nastoupil, skočili do auta taky dva maskovaní muži, z nichž jeden požadoval, aby Oleg vypnul telefon, zatímco druhý ho udeřil do tváře.

Muži drželi Olegovu hlavu skloněnou, zatímco auto vyjíždělo na pole za městem. Tam ho muži přinutili, aby se svlékl donaha a hrozili, že ho zastřelí, pokud se pokusí utéct. Muži chtěli  vědět, kdo je Oleg, co dělá v Magasu a pro koho pracuje, než se ho pokusili donutit, aby se stal informátorem.

Muži ho zbili, zlomili mu žebra a zinscenovali dvě „falešné“ popravy, kdy Olega nutili ležet obličejem dolů s pistolí na zátylku, zatímco tvrdili, že se ho chystají zabít. Při druhé výhružce mu bylo řečeno, aby se začal modlit… Muži ho taky vyfotili nahého a vyhrožovali, že snímky zveřejní, pokud někomu řekne, co se stalo.

Poté, co ho donutili, aby souhlasil s tím, že bude jejich informátor, zabavili Olegův telefon a kameru, než ho odvezli do sousední Republiky Severní Osetie. Tam ho propustili u letiště. Před tím mu jeden z mužů vyhrožoval: „Nikdy se nevracej a o Ingušsku nepiš žádnou špínu."

„Je to šokující a brutální incident. A úřady musí vědět, že se necháme zastrašit někým, kdo se schovává za maskami. Předložili jsme oficiální stížnost ruským úřadům," informovala Marie Struthersová, regionální ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii.

„Oleg byl unesen před zraky hotelového personálu a CCTV kamer, v přítomnosti vyzbrojené policie v ulicích Magasu. Lidé odpovědní za tenhle zbabělý útok musí být okamžitě nalezeni a postaveni před soud," vyzvala Struthersová.

Related stories

13.6.2019

Aktuálně: Rusko zatýká kvůli podpoře Golunova

16.3.2019

Rusko: domácí vězení Anastasie se prodlužuje, pronásledování opozičních aktivistů se rozšiřuje

"Trestní řízení proti Anastasii je chybné, ruské úřady vytvářejí nenávistný precedens" - tvrdí Marie Struthers, ředitelka kanceláře Amnesty International pro východní Evropu a centrální Asii.

22.1.2019

Rusko: První trestní případ v rámci zákona o "nežádoucích organizacích" znamená novou úroveň represe

Obránkyně lidských práv Anastasia Ševčenková je v ohrožení!

28.11.2018

Soud zamítl propuštění na kauci

Soud dne 26. 11. zamítl žádost o propuštění Ojuba na kauci.