Protesty v Hongkongu: Svévolná zatýkání, brutální bití a mučení ve vazbě

  Článek

Nové terénní vyšetřování Amnesty zdokumentovalo alarmující způsob práce policie v Hongkongu, včetně bezohledných zásahů, zatýkání při protestech i mučení a špatného zacházení ve vazbě.


Po rozhovorech s téměř dvěma desítkami zatčených lidí a shromáždění potvrzujících důkazů a svědectví od právníků, zdravotnických pracovníků a dalších, požaduje Amnesty rychlé a nezávislé vyšetření násilností, které eskalují od začátku masových protestů v červnu. 

„Přehnaně přísná kontrola davu v ulicích se vysílala živě do celého světa. Mnohem méně viditelná je ale přemíra zneužívání pravomocí, která se odehrává mimo dohled kamer,“ řekl Nicholas Bequelin, ředitel Amnesty International pro východní Asii. 

"Důkazy ponechávají malý prostor pro pochybnosti - ve zjevné touze po odvetě  hongkongské bezpečnostní síly zvolily  bezohlednou a nezákonnou taktiku proti lidem během protestů. To zahrnuje svévolná zatýkání a odvetné násilí proti zatčeným ve vazbě, z nichž některé se rovnaly mučení.“

V souvislosti s masovými protesty, které začaly navrhovanými legislativními změnami o umožnění vydání do pevninské Číny, bylo zatčeno více než 1300 lidí. Zatímco drtivá většina protestů byla pokojná a nenásilná, eskalovalo násilí policejní. Většina lidí, kteří hovořili s Amnesty, požádala o anonymitu z důvodu obavy z odvetných opatření úřadů.

Rozhovory  Amnesty se zadrženými a právníky ukazují, že k policejnímu násilí nejčastěji docházelo před zatčením a během něj. V několika případech  zadržení demonstranti byli  také těžce zbiti ve vazbě a byli vystaveni dalšímu špatnému zacházení rovnajícímu se mučení. V mnoha případech se zdá, že tohle chování přišlo jako „trest“ za odmlouvání nebo zdánlivou nespolupráci.

Jeden muž držený na policejní stanici po zatčení při srpnových protestech na Nových Teritoriích řekl, že poté, co odmítl odpovědět na otázku, ho policisti surově zbili a vyhrožovali, že mu zlomí ruce, pokud se pokusí bránit. Do očí mu svítili laserovým perem, což byla zjevná odveta za to, že někteří demonstranti je používali. Muž byl později několik dní hospitalizován se zlomeninou kosti a vnitřním krvácením.

Jiný muž, který byl zatčen v srpnu v Sham Shui Po, vypověděl, že když nechtěl policistovi odemknout svůj telefon, vyhrožovali mu použitím elektrického proudu na jeho genitálie. Muž řekl Amnesty, že se bál, že by to mohl důstojník provést, „protože časy jsou tak šílené a předpokládám, že je možné cokoli.“ Stejný muž pak na stanici viděl, jak policejní důstojník nutí chlapce, aby si do vlastního oka svítil laserovým perem asi 20 sekund.

Amnesty také jasně zdokumentovala způsob, jakým policisté používají zbytečnou a nadměrnou sílu při zatýkání demonstrantů, zejména anti-konfliktní oddíly a Speciální taktické síly, kterým se kvůli jejich násilnickým způsobům říká „dravci.“ Téměř každý, s kým Amnesty mluvila, řekl, že byl během svého zatčení bit obušky a pěstmi, i když nekladl žádný odpor.

Mladá žena, která byla v červenci zatčena na protestní akci v Sheung Wan, byla jednou z mnoha demonstrantů, kteří popsali, že byla zezadu bita policejním obuškem, když utíkala před policií. Srazili ji na zem a byli i tehdy, když už jí spoutali ruce.

Podobnou zkušenost má i muž, který byl v srpnu zatčen na protestní akci v Tsim Sha Tsui. Řekl Amnesty, že „dravci“ ho dohonili a zasáhli ho zezadu svými obušky do krku.

„Okamžitě mě srazili k zemi. Tři z nich se na mě postavili a tiskli mi obličej  tvrdě k zemi. O vteřinu později kopali do mé tváře ... Stejní tři stále tlačili na mé tělo. Začal jsem mít potíže s dýcháním a cítil jsem silnou bolest v žebrech. Řvali na mě, ať držím hubu,“ vypověděl.

I on musel na několik dní do nemocnice. Ve více než 85% případů zdokumentovaných Amnesty (18 z 21) byly zatčení lidé hospitalizováni v důsledku bití.

„Policisté znovu a znovu používali násilí před zatčením a během zatýkání, i když byl daný člověk ukázněný. Použití síly bylo tedy zjevně nadměrné a porušovalo mezinárodní lidskoprávní právo,“ uvedl Nicholas Bequelin.

Amnesty International také zdokumentovala četné případy svévolného a nezákonného zatčení, jakož i četné případy, kdy policie zadrženým odepřela nebo zpozdila přístup k právníkům a lékařské péči. Zajištění včasného přístupu k právníkům, rodinným příslušníkům a zdravotnickým pracovníkům pro osoby ve vazbě je přitom důležitou pojistkou proti mučení a jinému špatnému zacházení.

Zjištění přicházejí poté, co i skupina odborníků OSN vyjádřila znepokojení nad způsobem  útoků a zatýkání demonstrantů hongkongskou policií.

„Vzhledem k všudypřítomnému zneužívání síly a pravomocí, které jsme zjistili, je zřejmé, že hongkongská policie už není schopna sama prošetřovat svá pochybení a nezákonné zacházení s demonstranty. Amnesty proto naléhavě vyzývá k nezávislému a nestrannému vyšetřování zaměřenému na stíhání, spravedlnost a odškodnění. Stávajícím vnitřním mechanismům, jako je Komise pro policejní stížnosti, už nelze důvěřovat,“ uzavřel Nicholas Bequelin.

Aktuální petice

  Hongkong, zvláštní administrativní oblast Číny

Hongkong volá o pomoc. Pomůžete?

Všečínské shromáždění lidových zástupců schválilo návrh kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Obránci lidských práv a prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu se obávají, že zákon omezí jejich svobodu.

 

Aktuální počet podpisů: 3895 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...