Írán: Stát stále hrubě porušuje práva a svobody svých lidí

Přinášíme v češtině Amnesty stanovisko k univerzálnímu periodickému přezkumu stavu lidských práv v Íránu.

Písemný návrh Amnesty pro přezkum Íránu do češtiny přeložili a zpracovali studenti Caritas VOŠ sociální Olomouc. Děkujeme!
---

Úřady i nadále silně potlačovaly práva na svobodu projevu, sdružování a shromažďování. Bezpečnostní síly nezákonně používaly násilné prostředky k potlačení protestů, zabíjení stovek lidí a zadržování tisíců protestujících. Úřady svévolně zadržely více než 200 obránců lidských práv a na mnoho z nich uvalily tresty odnětí svobody a bičování.

Nový zákon umožnil íránským ženám vdaným za muže s cizí státní příslušností předat iránské občanství svým dětem, ale i přesto nadále čelily diskriminaci a úřady zintenzivnily tvrdé zásahy proti obhájcům práv žen bojujícím proti zákonům o povinném zahalování žen. Etnické a náboženské menšiny čelily hluboce zakořeněné diskriminaci.

Mučení a jiné špatné zacházení, včetně odpírání lékařské péče, zůstalo rozšířené, systematické a bylo pácháno beztrestně. Byly vykonávány kruté, nelidské a ponižující soudní tresty. Desítky lidí byly popraveny, v některých případech na veřejnosti; několik z nich bylo v době spáchání zločinu mladších 18 let.

Docházelo k systematickému porušování práv na spravedlivý proces. Úřady se i nadále dopouštěly zločinu proti lidskosti ve formě nucených zmizení skrze systematické utajování informací o osudu a místě pobytu několika tisíc politických disidentů, kteří byli v tajnosti mimosoudně popraveni v 80. letech.

Přečtěte si celý materiál v češtině!

Related stories

23.4.2019

Když se soudci stanou obránci lidských práv

Stav polské justice by měl být varovným signálem pro celou Evropu včetně Česka.

19.4.2019

Ilham Tothi je už pět let nespravedlivě ve vězení

U příležitosti pátého výročí zatčení ujgurského profesora Ilhama Tohtiho občanská společnost, včetně Amnesty International, vyzývá Čínu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila nejen Tothiho, ale i celou řadu dalších učitelů nebo profesorů, kteří jsou nespravedlivě uvězněni.

17.4.2019

Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

17.4.2019

Aktuálně: Amnesty akce v DOXu s čínskými disidenty