Konflikt na Srí Lance těžce zasahuje civilisty

Po zhroucení dohody o klidu zbraní, kterou 22. února 2002 uzavřela srílanská vláda se separatistickou organizací Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), vzrůstá nebezpečí otevřeného konfliktu.

Neklidná situace těžce dopadá na obyvatele země. Zvýšil se také počet útoků na novináře.Podle slov Tima Parrita, zástupce ředitele programu Amnesty Interational (AI) pro Asii a Pacifik, je velmi důležité, aby média podávala o konfliktu nezávislé a necenzurované zprávy. Srílanští novináři a televizní zpravodajové hrají významnou roli také v odhalování korupce mezi politiky a v armádě. Mnoho žurnalistů však kvůli své práci čelí výhružkám a zastrašování. Několik z nich již bylo zraněno nebo dokonce zabito. Lal Hemantha Mawalage, přední producent zpravodajství státní televize Srí Lanka Rupavahini Corporation (SLRC), byl 25. ledna napaden a pobodán. Podobný osud potkal Suhaiba M. Kasima, editora státního deníku Tamil Daily Thinakaran, kterému pět neznámých pachatelů způsobilo rozsáhlá zranění přímo v jeho bytě v hlavním městě Colombu. Několika dalším novinářům bylo podle zpráv policie v posledních dnech vyhrožováno smrtí. Policisté řeší také případy pronásledování a zastrašování.

Ohroženi jsou nejenom novináři

Oběťmi konfliktu se však stávají i další civilisté. 4. února zemřelo při výbuchu bomby ve Welioye, městě ležícím 190 km severně od Colomba, dvanáct lidí. Dalších sedmnáct osob bylo při tomto útoku zraněno. Cílem sebevražedného útoku na hlavním nádraží v Colombu byli také civilisté. V pátek 1. února bombový výbuch v autobuse připravil o život 20 buddhistických poutníků, kteří byli na cestě do Anuraddhapury. Jedenáct dětí podlehlo na konci ledna zraněním, která způsobil výbuch miny ve školním autobusu.Jak je patrné, cílem těchto napadení není konkrétní skupina obyvatelstva, pachatelé se nevyhýbají ani zabíjení dětí. K útokům se dosud nikdo nepřihlásil. Úřední cenzura a zastrašování médií vede k šíření dohadů a neověřených zpráv. Pokud nebude existovat nezávislé zpravodajství, nebude možné potvrdit ani vyvrátit vzájemná obvinění obou znepřátelených stran konfliktu a tím těmto incidentům předcházet.

I Vy můžete pomoci!

Podpořte novináře na Srí Lance - více informací a apel v anglickém jazyce.

1.6.2018

KONFLIKT V SEVEROVÝCHODNÍ NIGÉRII

9.4.2018

9 důvodů, proč by mělo Norsko přestat nutit mladistvé k návratu do Afghánistánu

Mnoho vlád v Evropě nutí tisíce lidí po (včetně mladistvých) po odmítnutí jejich žádosti o azyl k návratu zpět do nebezpečného Afghánistánu. Norsko patří k zemím, které tam vrací nejvíce lidí, a to i přesto, že norská ministryně spravedlnosti, národní bezpečnosti, imigrace a integrace řekla, že by osobně nenavštívila hlavní město Afghánistánu – Kábul. Zde jsou důvody, proč tvrdíme, že by zpět do této země neměl být nikdo posílán.

7.4.2018

9 důvodů, proč by mělo Norsko přestat nutit mladistvé k návratu do Afghánistánu

Mnoho vlád v Evropě nutí tisíce lidí (včetně mladistvých) po odmítnutí jejich žádosti o azyl k návratu zpět do nebezpečného Afghánistánu. Norsko patří k zemím, které tam vrací nejvíce lidí, a to i přesto, že norská ministryně spravedlnosti, národní bezpečnosti, imigrace a integrace řekla, že by osobně nenavštívila hlavní město Afghánistánu – Kábul. Zde jsou důvody, proč tvrdíme, že by zpět do této země neměl být nikdo posílán.

21.9.2017

Student psychologie Roman Koky: Předsudky mě ženou dopředu, vzdělání je to nejdůležitější, co můžou rodiče dát svým dětem