Etiopijští vězni svědomí čekají na rozsudek

Nejvyšší federální soud v Addis Abebě opětovně odročil závěrečné soudní stání v případě dvou obránců lidských práv Daniela Bekeleho a Netsaneta Demissieho, kterým hrozí trest doživotního vězení za „politické zločiny“. Oba muži, kteří na rozsudek čekají již dva roky, se cítí být nevinní.

Daniel Bekele pracoval v organizaci Actionaid v Etiopii, která se zaměřuje na charitativní činnost, mezinárodní humanitární pomoc, vzdělávání a poskytování informací o boji proti chudobě. Actionaid také pracuje s vládami na národní i místní úrovni. Netsanet Demissie je zakladatelem a ředitelem Organizace pro sociální spravedlnost v Etiopii. Oba tito přední obránci lidských práv byli zadrženi v listopadu 2005 při zákroku policie během masových protestů proti zmanipulovaným volbám, které proběhly v květnu toho roku. Vládní bezpečnostní síly při těchto demonstracích zastřelily 187 osob.

Všichni ostatní obžalovaní v tomto soudním procesu, včetně vůdců opoziční strany Koalice za jednotu a demokracii (CUD), byli osvobozeni již letos v červenci. Získali milost po té, co byli odsouzeni k vysokým trestům odnětí svobody nebo na doživotí.

Pouze Daniel Bekele a Netsanet Demissie se dosud nedočkali žádného rozsudku, protože se narozdíl od ostatních obhajovali. Odmítli uznat svou vinu a požadovali zamítnutí žaloby.
Rozsudek měl být nejprve vynesen 22. listopadu 2007, kvůli nemoci jednoho ze soudců bylo závěrečné stání přesunuto na 30. listopadu. Nyní je poslední slyšení opět zpožděno o čtyři týdny, zatímco bude jmenován zastupující soudce, který musí dostat čas, aby případ prostudoval. Verdikt by měl být konečně vyřčen 24. prosince.

Nejvyšší federální soud v červenci ze země vykázal pozorovatele Amnesty International, kteří mají vážné pochybnosti o tom, že proces probíhá v souladu s mezinárodními normami pro spravedlivý proces.

Amnesty International (AI) považuje Daniela Bekeleho a Netsaneta Demissieho za vězně svědomí, kteří jsou souzeni kvůli pokojnému hájení lidských práv, a žádá jejich okamžité a bezpodmínečné propuštění.

15.6.2020

Bahrajn kvůli pandemii propustil vězně - ale ne ty politické

20.5.2020

Trest smrti a vězení pro vrahy Džamála Chášakdžího

V souvislosti s násilnou smrtí novináře a kritika saúdské vlády Džamála Chášakdžího soud odsoudil pět lidí k trestu smrti a další tři lidi poslal do vězení.

25.2.2020

Obránci lidských práv před Istanbulským soudem

Dne 19.2.2020 proběhlo slyšení před Istanbulským trestním soudem. Rozsudek soudu zatím není znám. Všem jedenácti obráncům lidských práv hrozí až patnáct let ve vězení.

17.2.2020

Turecko: 11 statečných obránců lidských práv naposledy před soudem. Jde o vše!

Ve středu proběhne v pořadí už jedenácté slyšení Büyükadského procesu. Zřejmě se definitivně rozhodne o vině a nevině.