Popravy smrtící injekcí porušují lékařskou přísahu

Lékaři a zdravotníci by neměli asistovat při popravách prováděných smrtící injekcí, protože tak porušují lékařskou přísahu, tvrdí Amnesty International (AI). Dnes byla zveřejněna nová zpráva, která analyzuje právní a etické souvislosti používání smrtících injekcí k popravám odsouzenců.

„Lékaři z celého světa se shodují, že spolupráce zdravotníků na popravách a zneužití lékařských poznatků k jejich provádění je v rozporu s lékařskou přísahou,“ prohlásil Jim Welsh z AI.

Od roku 1982 bylo smrtící injekcí ve světě popraveno přinejmenším tisíc osob – tři v Guatemale, čtyři v Thajsku, sedm na Filipínách, více než 900 v USA. V Číně, která informace o popravách utajuje, mohlo být tímto způsoben zbaveno života dalších až několik tisíc lidí. V této zemi jsou navíc popravy často prováděny jen ve speciálně upravených vozech vybavených popravčí komorou.

Poprava smrtící injekcí je obvykle považována za bezbolestnou. Mnohé lékařské profesní instituce však v poslední době upozorňují, že tento způsob zbavení života může být krutý a nehumánní. Bylo zdokumentováno několik případů, kdy poprava smrtící injekcí trvala desítky minut.

Efekt smrtící injekce je obvykle založen na působení velkého množství tří látek - thiopental sodný rychle způsobí bezvědomí, pankuronium vyvolá paralýzu svalů a chlorid draselný zastaví srdeční činnost. Lékaři se však obávají, že v případě nedostatečné množství thiopentalu sodného odezní anestetické působení ještě před smrtí popravovaného. Ten pak může být vystaven velkému utrpení, které však kvůli svalové paralýze nemůže dát najevo. Z těchto důvodů se uvedené chemické látky přestaly užívat ve veterinární medicíně k uspávání zvířat.

Výzkumnou zprávu AI si můžete přečíst zde.

21.4.2020

Trest smrti v roce 2019: Saúdská Arábie popravila v uplynulém roce rekordní počet lidí. Ve světě ale čísla poprav klesají.

Prudký nárůst poprav v Saúdské Arábii, Iráku, Jižním Súdánu a Jemenu narušil celosvětový trend poklesu. Počet poprav ve světě se ale snížil o 5 % - dosáhl nejnižší úrovně za 10 let.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.

10.10.2019

Malajsie: Nespravedlivé soudní procesy, tajné tresty smrti a odsouzení za drogové přestupky odhalují krutost trestu smrti

Je Světový den proti trestu smrti. Malajsie musí s novou legislativou začít plnit slib ohledně jeho zrušení.