AI: V Barmě se musí angažovat mise Rady bezpečnosti

Rada bezpečnosti OSN musí okamžitě vyslat misi do Barmy (Myanmaru). Včera k tomu vyzvala generální tajemnice Amnesty International Irene Khan. Vyslanci OSN musí pomoci vyřešit naléhavou lidskoprávní krizi, která hrozí přerůst v krveprolití.

Demonstrace, které nyní v Barmě probíhají jsou rozsahem srovnatelné s masovými protesty v roce 1988. Příznivci demokratických změn byli tehdy násilím rozehnáni a tisíce z nich byly zabity. „Lidé v Barmě mají právo vyjádřit pokojně svůj názor, vláda má povinnost jejich práva respektovat. Vysoké nebezpečí ozbrojeného zásahu proti demonstrantům je imperativem pro mezinárodní společenství, které musí jednat. Vojenský režim by měl pochopit, že cena za zopakování krveprolití z roku 1988 by byla velice vysoká,“ říká Irene Khan.

Další informace

Poslední vlna pokojných protestů byla rozpoutána v letošním srpnu zdvojnásobením cen pohonných hmot. Demonstrace vedené buddhistickými mnichy požadovaly snížení cen základních komodit, propuštění politických vězňů a zrovnoprávnění etnických menšin. Ihned po protestech byla zatčena řada představitelů barmské opozice.Objevují se zprávy o tom, že vláda zesiluje přítomnost vojáků v ulicích, a to především v bývalém hlavním městě Rangún, kam přesouvá příslušníky elitních jednotek.Porušování lidských práv je v Barmě (Myanmaru) rozšířené a systematické. Jde především o - kriminalizaci pokojných projevů svobody slova a opozice (od roku 2006 jsou zatýkáni starší představitelé opozice, kteří se podíleli na protestech z konce 80. let, ve vězeních je dnes v Barmě 1160 politických vězňů)- zatýkání bez zatykače, věznění v izolaci- mučení a jiné kruté, ponižující a nelidské zacházení, zejména během výslechů a vazby- odsouzení na základě přiznání vynucených mučením, upření práva na obhajobu- rozpor soudních procesů proti politickým oponentům s mezinárodním právem- rekrutování dětských vojáků a nucená práce

5.2.2018

Thajsko: Ukončete eskalující zásahy proti poklidným protestům

Devět aktivistů - včetně prvního člověka zatčeného za protestování po vojenském převratu v roce 2014 - čelí trestnímu řízení.

24.1.2018

Bangladéš / Barma: Odložení dohody o návratech poskytuje dočasnou úlevu rohingským uprchlíkům

Oznámení vlády Bangladéše, že musí odložit návrat roghingských uprchlíků do Barmy/Myanmaru, je vítanou úlevou pro stovky tisíc lidí, kteří v současné době žijí v Bangladéši.

18.10.2017

Seznam.cz: Barmě hrozí kvůli Rohingům sankce od EU

27.1.2017

Rezoluce OSN dláždí cestu k zodpovědnosti za válečné zločiny v Sýrii