Diskriminace brání návratu uprchlíků do Bosny a Hercegoviny

Diskriminace v zaměstnání stále představuje vážnou překážku navracení uprchlíků do jejich domovů v Bosně a Hercegovině, uvedla dnes Amnesty International (AI).

„Deset let po podpisu Daytonských mírových úmluv nedokáží úřady v Bosně a Hercegovině účinně řešit porušování práv zaměstnanců,“ uvedl Omer Fisher, výzkumník AI pro Bosnu a Hercegovinu.AI v nové zprávě nazvané Bosna a Hercegovina – Za zavřenými dveřmi: etnická diskriminace v zaměstnání upozorňuje na pokračující diskriminaci zaměstnanců patřících k etnickým menšinám. Problémy se týkají například rovných příležitostí na pracovním trhu nebo neexistence kompenzací za neoprávněné propouštění.Válka mezi třemi hlavními etnickými skupinami, které žijí na území Bosny a Hercegoviny, Bosňáky (Bosenskými Muslimy), Srby a Chorvaty v letech 1992-1995 vzala životy desítkám tisíců osob. Miliony lidí byly vyhnány ze svých domovů, desítky tisíc zaměstnanců v těchto oblastech čelily diskriminaci a nespravedlivému propouštění ze zaměstnání na základě jejich etnicity. Diskriminační propouštění bylo v mnoha případech prvním krokem v agresivních kampaních a „etnických čistkách“, které spočívaly v zabíjení, násilném přemisťování a deportacích.Deset let po skončení války se ze zhruba dvou milionů násilně přemístěných osob vrátila do svých domovů polovina.„Také po návratu domů lidé často bojují s přetrvávající diskriminací, když hledají zaměstnání,“ uvedl Omer Fisher.Bez práce se lidé, kteří se navrátili do původních domovů, nemohou uživit a musí se vrátit do míst, kam byli předtím přesunuti, a nebo tam dojíždějí za prací. Jiní musejí emigrovat.Právo nebýt diskriminován a právo na práci je stanoveno v několika mezinárodních lidskoprávních úmluvách, které se Bosna a Hercegovina zavázala dodržovat. Také zákony této země zakazují diskriminaci v zaměstnání a obsahují ustanovení o poskytování kompenzací obětem nespravedlivého zacházení. Mechanismy k získání kompenzace jsou ale obvykle omezené a neúčinné.

20.6.2018

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

24.1.2018

Bangladéš / Barma: Odložení dohody o návratech poskytuje dočasnou úlevu rohingským uprchlíkům

Oznámení vlády Bangladéše, že musí odložit návrat roghingských uprchlíků do Barmy/Myanmaru, je vítanou úlevou pro stovky tisíc lidí, kteří v současné době žijí v Bangladéši.

7.3.2018

Zamítnutý azyl čínských křesťanů v ČR: po návratu do Číny jim hrozí zatčení i mučení

Amnesty upozorňuje, že Číňané, kteří žádají v zahraničí o azyl, jsou po návratu do Číny ve velkém ohrožení.

26.11.2017

Barma: Návrat Rohingů je nemyslitelný, dokud neskončí systém apartheidu

V reakci na zprávy, že vlády Barmy a Bangladéše podepsaly dohodu o návratu téměř milionu Rohingů uprchlých do Bangladéše, Charmain Mohamed, ředitel Amnesty International pro práva uprchlíků a migrantů, řekl: