Život v Severní Koreji – bída, hlad a státní represe

Tento týden pobývá na návštěvě v ČR skupina poslanců ze Severní Koreje (KLDR). Mají se setkat s některými poslanci a senátory i s dalšími představiteli ČR. Uzavřená asijská země je pověstná především zoufalým stavem lidských práv, který však zůstává skryt okolnímu světu.

Severokorejské úřady zabraňují přístupu nezávislých organizací, které by monitorovaly situaci v zemi. Dokonce požádaly Světový potravinový program OSN, který zajišťuje pomoc hladovějícím Severokorejcům, o ukončení činnosti. Podle OSN je přitom více než třetina populace chronicky podvyživena. Vláda navíc zneužívá potravní krizi k politicky motivovaným machinacím a příděly potravin rozděluje podle stranického klíče.Vláda porušuje základní práva a svobody občanů, včetně svobody vyjadřování, sdružování a pohybu. V zemi není tolerována žádná opozice, média jsou svázána přísnou cenzurou. Represím čelí také náboženští aktivisté. Severokorejce, kteří se odváží vyjádřit názor jiný než je pozice vládnoucí strany, čekají přísné tresty. Ze země stále přicházejí zprávy o rozsáhlém zatýkání z politických důvodů. Sítě pracovních táborů, v kterých jsou drženy desetitisíce vězňů, jsou pověstné nelidskými podmínkami. Podle některých zdrojů je v pracovních táborech vězněno až dvě stě tisíc osob.Každým rokem prchají ze země tisíce Severokorejců, mnozí z nich pak živoří v Číně. Čínské úřady je však násilně repatriují zpět do KLDR, ačkoli existuje velké riziko, že budou mučeni. Podle zpráv, které dostává AI, dochází také k veřejným popravám uprchlíků.„Perspektivou většiny Severokorejců je bída, hlad a represe ze strany státních orgánů. A to nejenom tehdy, když se postaví mimo oficiální linii určovanou vládnoucí stranou. Trestům se často nevyhnou ani ti, kteří se všemi silami snaží zabezpečit živobytí. Severokorejská vláda využívá potravní krizi k politickým účelům a prokazuje tak naprostou lhostejnost k utrpení svých lidí. Především to by měli mít na paměti představitelé ČR, které se Severní Koreou jednají,“ říká AI.

14.8.2017

Amnesty International k senátorům: zastavte rizikovou novelu ústavního zákona o bezpečnosti

V úterý 15. srpna měl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu projednávat kontroverzní novelu české ústavy.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

19.9.2016

CNN: Život hendikepovaného syrského uprchlíka v Řecku

3.6.2016

Bezohledné navracení uprchlíků z EU do Turecka je nezákonné

EU musí okamžitě zastavit své plány na navrácení žadatelů o azyl do Turecka na základě tvrzení, že je jedná o „bezpečnou zemi“ pro uprchlíky.