Indonésie: Při humanitárních pracích je třeba dbát na lidská práva

Při obnově Indonésie po zásahu vln Tsunami nesmíme zapomínat na lidská práva místních lidí , prohlásila Amnesty Intenational na krátkém setkání členů konzultativní skupiny pro Indonésii, která se uskutečnila v Jakartě ve dnech 19. a 20. ledna.

Při tomto setkání Amnesty International zdůraznila několik dlouhodobých problémů týkajících se porušování lidských práv v provincii Aceh. Stávající humanitární krize, která oblast zachvátila, celý konflikt ještě více komplikuje.

"I ve chvílích následujících bezprostředně po přírodních a jiných katastrofách zůstávají základní principy lidských práv platné, jejich důležitost rozhodně neklesá, ani se v takových chvílích nestávají pouhým "přepychem", prohlásila dále Amnesty International.

Organizace proto vyzývá dárce, kteří usilují o obnovu této oblasti, aby byli v kontaktu s indonéskou vládou. Je také třeba:

zajistit otevřený přístup do oblasti Aceh pro humanitární pracovníky i pro pracovníky lidskoprávních organizací
zacházet s lidmi, kteří přišli o domov, zcela v souladu s principy OSN pro vnitřně vysídlené osoby a s dalšími mezinárodními standardy
zabezpečit ochranu a podporu žen a znevýhodněných skupin mezi které patří děti, staří a postižení lidé
při přípravě a realizaci rozvojových a asistenčních programů spolupracovat a koordinovat aktivity s místními nevládními organizacemi a dalšími představiteli občanské společnosti
dodržovat principy vlády práva
trestat jakékoli případy porušování lidských práv.
Amnesty International svá doporučení zakládá především na klíčových standardech z oblasti lidských práv, která přijalo světové společenství. Tyto zásady by měly být základem pro efektivní reakce v případech neočekávaných pohrom a dalších nouzových situací. Principy navíc berou v úvahu obrovské množství nejrůznějších úkolů, které leží na bedrech vlád postižených zemí, ať už jde o zajištění lékařské péče pro obyvatele, ale také o pořádek a bezpečnost. Je však naivní se domnívat, že stabilizace situace je možné dosáhnout na úkor lidské důstojnosti jednotlivých občanů.

13.12.2017

Maraton psaní dopisů 2017: Amnesty pořádá největší světovou kampaň za lidská práva

Maraton psaní dopisů pokračuje - podepisujte online!

8.12.2017

Ali Feruz dostal pokutu, zadržení trvá

Ruské úřady nadále drží Aliho Feruze v detenci. navíc dostal pokutu ve výši 85 dolarů

7.12.2017

Státy na celém světě nedokáží zabránit zabíjení a mizení obránců lidských práv

Vychází nový výzkum v rámci kampaně BRAVE.

6.12.2017

Násilné represe po volbách

Nejméně 13 lidí bylo údajně zabito, deset zadrženo a další zraněni v důsledku násilného potlačení protestů vyvolaných prezidentskými volbami v Hondurasu dne 26. listopadu. Z