Indonésie: Při humanitárních pracích je třeba dbát na lidská práva

Při obnově Indonésie po zásahu vln Tsunami nesmíme zapomínat na lidská práva místních lidí , prohlásila Amnesty Intenational na krátkém setkání členů konzultativní skupiny pro Indonésii, která se uskutečnila v Jakartě ve dnech 19. a 20. ledna.

Při tomto setkání Amnesty International zdůraznila několik dlouhodobých problémů týkajících se porušování lidských práv v provincii Aceh. Stávající humanitární krize, která oblast zachvátila, celý konflikt ještě více komplikuje.

"I ve chvílích následujících bezprostředně po přírodních a jiných katastrofách zůstávají základní principy lidských práv platné, jejich důležitost rozhodně neklesá, ani se v takových chvílích nestávají pouhým "přepychem", prohlásila dále Amnesty International.

Organizace proto vyzývá dárce, kteří usilují o obnovu této oblasti, aby byli v kontaktu s indonéskou vládou. Je také třeba:

zajistit otevřený přístup do oblasti Aceh pro humanitární pracovníky i pro pracovníky lidskoprávních organizací
zacházet s lidmi, kteří přišli o domov, zcela v souladu s principy OSN pro vnitřně vysídlené osoby a s dalšími mezinárodními standardy
zabezpečit ochranu a podporu žen a znevýhodněných skupin mezi které patří děti, staří a postižení lidé
při přípravě a realizaci rozvojových a asistenčních programů spolupracovat a koordinovat aktivity s místními nevládními organizacemi a dalšími představiteli občanské společnosti
dodržovat principy vlády práva
trestat jakékoli případy porušování lidských práv.
Amnesty International svá doporučení zakládá především na klíčových standardech z oblasti lidských práv, která přijalo světové společenství. Tyto zásady by měly být základem pro efektivní reakce v případech neočekávaných pohrom a dalších nouzových situací. Principy navíc berou v úvahu obrovské množství nejrůznějších úkolů, které leží na bedrech vlád postižených zemí, ať už jde o zajištění lékařské péče pro obyvatele, ale také o pořádek a bezpečnost. Je však naivní se domnívat, že stabilizace situace je možné dosáhnout na úkor lidské důstojnosti jednotlivých občanů.

1.4.2017

Petr Jašek děkuje Amnesty!

Petr Jašek byl dne 26. 2. propuštěn. Děkujeme všem za podporu! Stále však požadujeme propuštění Hassana A. Kodiho a Abdulmona Abdumawla.

30.3.2017

Slabikář poslán Tašimu

Dne 28. 3. jsme odeslali z pošty na Karlově náměstí v Praze Česko – tibetský slabikář. Ten zanedlouho doputuje do Tibetu jako vyjádření naděje a solidarity pro Tašiho ve vězení. Když už se tibetské děti nemohou učit svému jazyku, my jsme se alespoň protestně naučili psát tibetská slovíčka.

30.3.2017

Ruská federace: Zatčení členové organizace pro potírání korupce jsou vězni svědomí a měli by být okamžitě propuštěni

Zatýkání a jiné represe vůči zaměstnancům a dobrovolníkům Fondu proti korupci (ACF) jsou součástí posledního výrazného omezování práva na pokojné shromažďování a svobodu projevu v Rusku.

24.3.2017

V Bělorusku opět přituhuje: aktivisté a nezávislí novináři v ohrožení

Nejméně 48 lidí bylo nedávno v Bělorusku zadrženo během protestů s názvem „Nejsme příživníci“. Protesty byly zaměřeny proti daním uvaleným na nezaměstnané, tzv. „příživníky“. Mezi zadrženými ve dnech 10. – 12. března 2017 byli organizátoři protestů a nezávislí novináři.