Indonésie: Při humanitárních pracích je třeba dbát na lidská práva

Při obnově Indonésie po zásahu vln Tsunami nesmíme zapomínat na lidská práva místních lidí , prohlásila Amnesty Intenational na krátkém setkání členů konzultativní skupiny pro Indonésii, která se uskutečnila v Jakartě ve dnech 19. a 20. ledna.

Při tomto setkání Amnesty International zdůraznila několik dlouhodobých problémů týkajících se porušování lidských práv v provincii Aceh. Stávající humanitární krize, která oblast zachvátila, celý konflikt ještě více komplikuje.

"I ve chvílích následujících bezprostředně po přírodních a jiných katastrofách zůstávají základní principy lidských práv platné, jejich důležitost rozhodně neklesá, ani se v takových chvílích nestávají pouhým "přepychem", prohlásila dále Amnesty International.

Organizace proto vyzývá dárce, kteří usilují o obnovu této oblasti, aby byli v kontaktu s indonéskou vládou. Je také třeba:

zajistit otevřený přístup do oblasti Aceh pro humanitární pracovníky i pro pracovníky lidskoprávních organizací
zacházet s lidmi, kteří přišli o domov, zcela v souladu s principy OSN pro vnitřně vysídlené osoby a s dalšími mezinárodními standardy
zabezpečit ochranu a podporu žen a znevýhodněných skupin mezi které patří děti, staří a postižení lidé
při přípravě a realizaci rozvojových a asistenčních programů spolupracovat a koordinovat aktivity s místními nevládními organizacemi a dalšími představiteli občanské společnosti
dodržovat principy vlády práva
trestat jakékoli případy porušování lidských práv.
Amnesty International svá doporučení zakládá především na klíčových standardech z oblasti lidských práv, která přijalo světové společenství. Tyto zásady by měly být základem pro efektivní reakce v případech neočekávaných pohrom a dalších nouzových situací. Principy navíc berou v úvahu obrovské množství nejrůznějších úkolů, které leží na bedrech vlád postižených zemí, ať už jde o zajištění lékařské péče pro obyvatele, ale také o pořádek a bezpečnost. Je však naivní se domnívat, že stabilizace situace je možné dosáhnout na úkor lidské důstojnosti jednotlivých občanů.

8.8.2017

Ali Feruz zatím vydán nebude

2.8.2017

Írán očerňuje obránce lidských práv jako "nepřátele státu"

Démonizace a věznění pro aktivisty, kteří se odváží postavit za lidská práva.

2.8.2017

ČT o perzekuci obránců lidských práv v Íránu

24.7.2017

Likvidace obránců lidských práv...nejen v Hondurasu

Bojovníci za lidská práva kvůli svému přesvědčení i umírají.