Indonésie: Při humanitárních pracích je třeba dbát na lidská práva

Při obnově Indonésie po zásahu vln Tsunami nesmíme zapomínat na lidská práva místních lidí , prohlásila Amnesty Intenational na krátkém setkání členů konzultativní skupiny pro Indonésii, která se uskutečnila v Jakartě ve dnech 19. a 20. ledna.

Při tomto setkání Amnesty International zdůraznila několik dlouhodobých problémů týkajících se porušování lidských práv v provincii Aceh. Stávající humanitární krize, která oblast zachvátila, celý konflikt ještě více komplikuje.

"I ve chvílích následujících bezprostředně po přírodních a jiných katastrofách zůstávají základní principy lidských práv platné, jejich důležitost rozhodně neklesá, ani se v takových chvílích nestávají pouhým "přepychem", prohlásila dále Amnesty International.

Organizace proto vyzývá dárce, kteří usilují o obnovu této oblasti, aby byli v kontaktu s indonéskou vládou. Je také třeba:

zajistit otevřený přístup do oblasti Aceh pro humanitární pracovníky i pro pracovníky lidskoprávních organizací
zacházet s lidmi, kteří přišli o domov, zcela v souladu s principy OSN pro vnitřně vysídlené osoby a s dalšími mezinárodními standardy
zabezpečit ochranu a podporu žen a znevýhodněných skupin mezi které patří děti, staří a postižení lidé
při přípravě a realizaci rozvojových a asistenčních programů spolupracovat a koordinovat aktivity s místními nevládními organizacemi a dalšími představiteli občanské společnosti
dodržovat principy vlády práva
trestat jakékoli případy porušování lidských práv.
Amnesty International svá doporučení zakládá především na klíčových standardech z oblasti lidských práv, která přijalo světové společenství. Tyto zásady by měly být základem pro efektivní reakce v případech neočekávaných pohrom a dalších nouzových situací. Principy navíc berou v úvahu obrovské množství nejrůznějších úkolů, které leží na bedrech vlád postižených zemí, ať už jde o zajištění lékařské péče pro obyvatele, ale také o pořádek a bezpečnost. Je však naivní se domnívat, že stabilizace situace je možné dosáhnout na úkor lidské důstojnosti jednotlivých občanů.

7.6.2018

Rusko – Země nesvobodná dle vlastní volby

28.5.2018

Deník Referendum o Tašiho rozsudku

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.