Pronásledování novinářů na Krymu pokračuje

Pronásledování nezávislých novinářů na Krymu pokračuje i více než rok a půl po anexi poloostrova Ruskou federací. V březnu 2015, těsně před oslavami prvního výročí připojení Krymu k Rusku, byla na několik hodin tajnou službou FSB zadržena Natalia Kokorina, redaktorka ukrajinského Centra pro investigativní novinařinu. Vyslýchána byla šest hodin, prohledán byl byt jejích rodičů. Ve stejnou dobu také došlo k zatčení Anny Andrijevské, bývalé redaktorky Centra. Právníci ani novináři nebyli k domovní prohlídce připuštění. Podle šéfky Centra pro investigativní novinařinu Valentyny Samarové může zadržení Kokoriny souviset s její nedávnou reportáží o obyvatelích Krymu, kteří jsou zapojeni do konfliktu v Donbasu na straně Ruskem podporovaných rebelů. V minulosti se zabývala případy porušování lidských práv na Krymu. Podle nyní platných zákonů se ovšem jedná o zločin. Kokorina je tak podezřelá z narušování teritoriální integrity Ruské federace. V nedávné minulosti mezinárodním médiím neunikla kauza uznávaného ukrajinského režiséra Olega Sencova, který byl v Rusku odsouzen k dvaceti letům odnětí svobody za údajné plánování teroristických útoků. Od připojení Krymu k Rusku ovšem patřil k jeho velmi výrazným kritikům. Západní země se tedy domnívají, že proces byl politicky motivovaný a jde o další důkaz potlačování osobních svobod ve vztahu ke Krymu.

23.1.2017

Milion podpisů pro Edwarda!

Děkujeme všem za účast v Maratonu psaní dopisů. Pro Edwarda jsme shromáždili přes 1 milion podpisů a kampaň i po inauguraci nového prezidenta USA pokračuje.

6.12.2016

Soud s Petrem Jaškem pokračuje 12. prosince

9.3.2016

Startuje první ročník Amnesty International / Febiofest Award

Česká sekce Amnesty International bude letos poprvé na Febiofestu předávat cenu za nejlepší film spojený s problematikou lidských práv. Je věnována ukrajinskému filmaři Olegu Sencovovi, který sedí ve vězení za kritiku ruské anexe Krymu.

16.5.2016

Odsouzení Jekatěriny Vologženinové potvrzeno

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto a bude muset odpracovat 320 hodin "nápravné práce". Byla odsouzena za kritiku ruské anexe Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny na sociálních sítích.