Pronásledování novinářů na Krymu pokračuje

Pronásledování nezávislých novinářů na Krymu pokračuje i více než rok a půl po anexi poloostrova Ruskou federací. V březnu 2015, těsně před oslavami prvního výročí připojení Krymu k Rusku, byla na několik hodin tajnou službou FSB zadržena Natalia Kokorina, redaktorka ukrajinského Centra pro investigativní novinařinu. Vyslýchána byla šest hodin, prohledán byl byt jejích rodičů. Ve stejnou dobu také došlo k zatčení Anny Andrijevské, bývalé redaktorky Centra. Právníci ani novináři nebyli k domovní prohlídce připuštění. Podle šéfky Centra pro investigativní novinařinu Valentyny Samarové může zadržení Kokoriny souviset s její nedávnou reportáží o obyvatelích Krymu, kteří jsou zapojeni do konfliktu v Donbasu na straně Ruskem podporovaných rebelů. V minulosti se zabývala případy porušování lidských práv na Krymu. Podle nyní platných zákonů se ovšem jedná o zločin. Kokorina je tak podezřelá z narušování teritoriální integrity Ruské federace. V nedávné minulosti mezinárodním médiím neunikla kauza uznávaného ukrajinského režiséra Olega Sencova, který byl v Rusku odsouzen k dvaceti letům odnětí svobody za údajné plánování teroristických útoků. Od připojení Krymu k Rusku ovšem patřil k jeho velmi výrazným kritikům. Západní země se tedy domnívají, že proces byl politicky motivovaný a jde o další důkaz potlačování osobních svobod ve vztahu ke Krymu.

24.5.2019

Pronásledovaní Rohingové vyprávějí

Jakou jednu věc byste si vzali s sebou, kdybyste prchali ze svého domova před násilím a útlakem?

30.10.2018

Nasrín Sotudíové byla udělena Cena PEN Kurta Tucholského za rok 2018

Nasrín Sotudíová, íránská právnička a lidskoprávní aktivistka, byla vyhlášena vítězkyní Ceny PEN Kurta Tucholského za rok 2018.

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

27.2.2018

Amnesty k vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka

Amnesty žádá důkladné prošetření a důslednou ochranu novinářů.