Pronásledování novinářů na Krymu pokračuje

Pronásledování nezávislých novinářů na Krymu pokračuje i více než rok a půl po anexi poloostrova Ruskou federací. V březnu 2015, těsně před oslavami prvního výročí připojení Krymu k Rusku, byla na několik hodin tajnou službou FSB zadržena Natalia Kokorina, redaktorka ukrajinského Centra pro investigativní novinařinu. Vyslýchána byla šest hodin, prohledán byl byt jejích rodičů. Ve stejnou dobu také došlo k zatčení Anny Andrijevské, bývalé redaktorky Centra. Právníci ani novináři nebyli k domovní prohlídce připuštění. Podle šéfky Centra pro investigativní novinařinu Valentyny Samarové může zadržení Kokoriny souviset s její nedávnou reportáží o obyvatelích Krymu, kteří jsou zapojeni do konfliktu v Donbasu na straně Ruskem podporovaných rebelů. V minulosti se zabývala případy porušování lidských práv na Krymu. Podle nyní platných zákonů se ovšem jedná o zločin. Kokorina je tak podezřelá z narušování teritoriální integrity Ruské federace. V nedávné minulosti mezinárodním médiím neunikla kauza uznávaného ukrajinského režiséra Olega Sencova, který byl v Rusku odsouzen k dvaceti letům odnětí svobody za údajné plánování teroristických útoků. Od připojení Krymu k Rusku ovšem patřil k jeho velmi výrazným kritikům. Západní země se tedy domnívají, že proces byl politicky motivovaný a jde o další důkaz potlačování osobních svobod ve vztahu ke Krymu.

13.7.2019

Sencov oslavil narozeniny ve vězení

Ukrajinský režisér Oleg Sencov dnes slaví 43. narozeniny.

24.5.2019

Pronásledovaní Rohingové vyprávějí

Jakou jednu věc byste si vzali s sebou, kdybyste prchali ze svého domova před násilím a útlakem?

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

30.10.2018

Nasrín Sotudíové byla udělena Cena PEN Kurta Tucholského za rok 2018

Nasrín Sotudíová, íránská právnička a lidskoprávní aktivistka, byla vyhlášena vítězkyní Ceny PEN Kurta Tucholského za rok 2018.