Měla zemřít, své druhé dítě porodila ve vězení. Teď je Meriam volná

Obrovská vlna solidarity, přes milión lidí pod peticí Amnesty, mezinárodní tlak na vládu – to vše mladou Súdánku zachránilo před trestem smrti oběšením. Meriam propustili z ženské věznice v Ondurmanu poté, co odvolací soud nepotvrdil její vinu z cizoložství ani odpadlictví od víry. Meriam už je zpátky doma s manželem a dvěma dětmi. "Dnešní rozhodnutí je malým krokem k nápravě bezpráví spáchaného na Meriam," řekla Sarah Jacksonová, zástupkyně ředitele Amnesty International pro Afriku." Neměla být ale nikdy stíhána. Odsoudili ji k trestu smrti v osmém měsíci těhotenství za něco, co by vůbec nemělo být trestným činem. Nehledě na to, že otřesné zacházení s Meriam, včetně připoutání řetězy, porušuje mezinárodní závazky v oblasti lidských práv.“ Pod petici za její propuštění se během pár dnů podepsalo neuvěřitelných 1 012 765 lidí. V České republice 17 550 lidí. Všem moc děkujeme za podporu. "Amnesty International bude i nadále naléhat na súdánské orgány, aby zrušily ustanovení, která kriminalizují činy odpadlictví od víry a cizoložství, a aby zavedly moratorium na popravy jako první krok na cestě ke zrušení trestu smrti v Súdánu," uvedla Jacksonová.

15.2.2018

Teodora Vasquézová z El Salvadoru je na svobodě!

Měla být ve vězení 30 let, po 11 je volná. Bojovali jsme za ni při Maratonu psaní dopisů 2015.

29.1.2019

ČT: Asia Bibiová definitivně volná!

29.1.2019

Aasia Bibi je konečně volná!

10.7.2018

Manželka nobelisty Liou Sia je volná!

Vdova po disidentovi Liou Siao-povi je venku z domácího vězení a míří do Německa!