Měla zemřít, své druhé dítě porodila ve vězení. Teď je Meriam volná

Obrovská vlna solidarity, přes milión lidí pod peticí Amnesty, mezinárodní tlak na vládu – to vše mladou Súdánku zachránilo před trestem smrti oběšením. Meriam propustili z ženské věznice v Ondurmanu poté, co odvolací soud nepotvrdil její vinu z cizoložství ani odpadlictví od víry. Meriam už je zpátky doma s manželem a dvěma dětmi. "Dnešní rozhodnutí je malým krokem k nápravě bezpráví spáchaného na Meriam," řekla Sarah Jacksonová, zástupkyně ředitele Amnesty International pro Afriku." Neměla být ale nikdy stíhána. Odsoudili ji k trestu smrti v osmém měsíci těhotenství za něco, co by vůbec nemělo být trestným činem. Nehledě na to, že otřesné zacházení s Meriam, včetně připoutání řetězy, porušuje mezinárodní závazky v oblasti lidských práv.“ Pod petici za její propuštění se během pár dnů podepsalo neuvěřitelných 1 012 765 lidí. V České republice 17 550 lidí. Všem moc děkujeme za podporu. "Amnesty International bude i nadále naléhat na súdánské orgány, aby zrušily ustanovení, která kriminalizují činy odpadlictví od víry a cizoložství, a aby zavedly moratorium na popravy jako první krok na cestě ke zrušení trestu smrti v Súdánu," uvedla Jacksonová.

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.

13.3.2019

18. 3. v 11:00: Předávka petice - přijďte před íránskou ambasádu!

Petici za Nasrín předáme v pondělí 18. března osobně v 11 hodin. Připomeneme si nejenom 33 let, které by měla Nasrín odsedět ve vězení ale i neuvěřitelných 148 ran bičem.

2.5.2019

Venezuelský opoziční lídr Leopoldo López je na svobodě!

Leopoldo López přežil několik pokusů o atentát, byl obviněn z 26 trestných činů. V roce 2015 byl odsouzen k 13letému trestu. V roce 2017 byl sice propuštěn z vězení, ale trest si dál odpykával v domácím vězení. Teď je Leopoldo López konečně na svobodě.

5.3.2019

Mehman Husejnov, známý novinář a bloger z Ázerbájdžánu je na svobodě

Husejnov byl nespravedlivě odsouzen ke dvěma letům vězení za články o korupci státních úředníků. Před vypršením trestu proti němu úřady vznesly další obvinění.