Měla zemřít, své druhé dítě porodila ve vězení. Teď je Meriam volná

Obrovská vlna solidarity, přes milión lidí pod peticí Amnesty, mezinárodní tlak na vládu – to vše mladou Súdánku zachránilo před trestem smrti oběšením. Meriam propustili z ženské věznice v Ondurmanu poté, co odvolací soud nepotvrdil její vinu z cizoložství ani odpadlictví od víry. Meriam už je zpátky doma s manželem a dvěma dětmi. "Dnešní rozhodnutí je malým krokem k nápravě bezpráví spáchaného na Meriam," řekla Sarah Jacksonová, zástupkyně ředitele Amnesty International pro Afriku." Neměla být ale nikdy stíhána. Odsoudili ji k trestu smrti v osmém měsíci těhotenství za něco, co by vůbec nemělo být trestným činem. Nehledě na to, že otřesné zacházení s Meriam, včetně připoutání řetězy, porušuje mezinárodní závazky v oblasti lidských práv.“ Pod petici za její propuštění se během pár dnů podepsalo neuvěřitelných 1 012 765 lidí. V České republice 17 550 lidí. Všem moc děkujeme za podporu. "Amnesty International bude i nadále naléhat na súdánské orgány, aby zrušily ustanovení, která kriminalizují činy odpadlictví od víry a cizoložství, a aby zavedly moratorium na popravy jako první krok na cestě ke zrušení trestu smrti v Súdánu," uvedla Jacksonová.

15.2.2018

Teodora Vasquézová z El Salvadoru je na svobodě!

Měla být ve vězení 30 let, po 11 je volná. Bojovali jsme za ni při Maratonu psaní dopisů 2015.

10.7.2018

Manželka nobelisty Liou Sia je volná!

Vdova po disidentovi Liou Siao-povi je venku z domácího vězení a míří do Německa!

3.7.2017

Liu Sia-po stále ve vězení

Velmi smutná zpráva přichází z Číny. U Liu Sia-po se rozvinula rakovina jater. Nyní je v nemocnici, přesto není, ani podmínečně, propuštěn. Rodina trvá na léčbě mimo vězení a Amnesty nadále tlačí na urychlené bezpodmínečné propuštění.

25.10.2017

Asistentka pedagoga, která se nebála

Tomáš se učí první rok cukrářem. Nebylo snadné najít školu, kde by ho vzali. Je atypický autista a asistenci potřeboval od 1. třídy. A měl štěstí, že po dvou méně úspěšných pokusech dostal asistentku, která se nebála mu pomáhat jen tolik, kolik potřeboval.