Moskevský soud zamítl odvolání osmi protestujících z Blatného náměstí

Moskevský městský soud zamítl odvolání osmi protestujících z Blatného náměstíuvězněných po politicky motivovaném soudním řízení. Andrej Barabanov, Jaroslav Bělousov, Sergej Krivov, Děnis Luckevič, Alexej Polichovič, Artjom Savjolov a Štepan Zimin, obviněni z „masových nepokojů“ a z použití násilí proti státním úředníkům, dostali za účast na protestu nepodmíněný trest vězení, Alexandra Duchaninová podmíněný trest. Soud 20. června sice zmírnil tresty pro Sergeje Krivovova a Jaroslava Belousova, ostatní rozsudky ale zůstaly nezměněné. Před tím, než byli protestující odsouzeni, strávili ve vězení již rok a půl ve vazbě. Amnesty International považuje šest z nich za vězně svědomí.

18.2.2017

Rusko: Soud přinesl novou naději do případu vězněného Ildara Dadina

V pátek 10. února 2017 zmírnil ruský Ústavní soud tvrdé zákony ohledně veřejných protestů. Přináší to malou jiskru naděje pro právo na pokojné shromažďování.

25.4.2016

Politicky motivovaná trestní stíhání demonstrantů z Blatného náměstí stále pokračují

14.12.2015

Odvolací soudy budou projednávat Vitiškovo propuštění

16.5.2016

Odsouzení Jekatěriny Vologženinové potvrzeno

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto a bude muset odpracovat 320 hodin "nápravné práce". Byla odsouzena za kritiku ruské anexe Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny na sociálních sítích.