Moskevský soud zamítl odvolání osmi protestujících z Blatného náměstí

Moskevský městský soud zamítl odvolání osmi protestujících z Blatného náměstíuvězněných po politicky motivovaném soudním řízení. Andrej Barabanov, Jaroslav Bělousov, Sergej Krivov, Děnis Luckevič, Alexej Polichovič, Artjom Savjolov a Štepan Zimin, obviněni z „masových nepokojů“ a z použití násilí proti státním úředníkům, dostali za účast na protestu nepodmíněný trest vězení, Alexandra Duchaninová podmíněný trest. Soud 20. června sice zmírnil tresty pro Sergeje Krivovova a Jaroslava Belousova, ostatní rozsudky ale zůstaly nezměněné. Před tím, než byli protestující odsouzeni, strávili ve vězení již rok a půl ve vazbě. Amnesty International považuje šest z nich za vězně svědomí.

8.8.2017

Ali Feruz zatím vydán nebude

25.4.2016

Politicky motivovaná trestní stíhání demonstrantů z Blatného náměstí stále pokračují

18.2.2017

Rusko: Soud přinesl novou naději do případu vězněného Ildara Dadina

V pátek 10. února 2017 zmírnil ruský Ústavní soud tvrdé zákony ohledně veřejných protestů. Přináší to malou jiskru naděje pro právo na pokojné shromažďování.

16.5.2016

Odsouzení Jekatěriny Vologženinové potvrzeno

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto a bude muset odpracovat 320 hodin "nápravné práce". Byla odsouzena za kritiku ruské anexe Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny na sociálních sítích.