Dobrá zpráva z Číny

Úspěch

15 měsíců před vypršením trestu byl z vězení propuštěn čínský disident a novinář Š' Tchao. Novinář si odpykával desetiletý trest vězení kvůli e-mailu, který odeslal do zahraničí. Popsal v něm instrukce čínské vlády, jakým způsobem smějí novináři psát o zásahu na náměstí Nebeského klidu. Čínské úřady ho za to obvinily z „vyzrazení státního tajemství“. Jeho osud česká Amnesty sledovala od roku 2011, kdy se stal jednou z tváří kampaně za nespravedlivě vězněné “3 minuty stačí”. Děkujeme všem, kteří s námi čínského disidenta podpořili.

10.9.2017

Zákon ve službách perzekuce

Úřady mnoha zemí na celém světě stále častěji zneužívají trestní, občanské i správní právní předpisy za účelem perzekuce obhájců lidských práv a pokoušejí se tak postavit jejich aktivity mimo rámec zákona a odradit je od pokračování v takových aktivitách.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

27.8.2017

Cenzura a obránci lidských práv

Počítačová cenzura je v současné době globálním fenoménem, který se neomezuje pouze na blokování jednotlivých webových stránek. Během roku 2016 byli celkem v 55 státech lidé zatýkáni pouze za to, co řekli prostřednictvím internetu.

17.8.2017

ČT24 připomíná 5 let od rozsudku nad Pussy Riot