Saúdská Arábie propustila Mohameda Saleha al-Bajadiho

Úspěch

Ochránce lidských práv Mohamed Saleh al-Bajadi byl 7. dubna propuštěn z rehabilitačního centra, kde strávil čtyři měsíce poté, co byl propuštěn z vězení v listopadu 2015. Až do roku 2020 mu zůstává zákaz vycestování.

Mohammed Saleh al-Bajadi je zakládajícím členem Saúdské asociace občanských a politických práv (ACPRA). V listopadu 2015 ho propustili z věznice v Rijádu po čtyřech letech vězení. Další čtyři měsíce strávil v rehabilitačním centru určeném pro teroristy a lidi s tzv. deviantním myšlením. Odtud byl propuštěn 7. dubna 2016.

Mohammed al-Bajadi byl odsouzen Specializovaným trestním soudem (SCC) v Rijádu v tajném procesu 10. dubna 2012 na čtyři roky ve vězení a pětiletý zákaz cestování. I když obvinění ani rozsudek nebyly nikdy zveřejněny, unikly dopisy jeho ručně psané dopisys, v nichž uvedl, že dne 10. dubna 2012 ho SCC, který byl zřízen kvůli případům terorismu a vnitřní bezpečnosti, ho odsoudil ke čtyřem letům vězení s následným pětiletým zákazem cestování za účast na zřízení bezlicenčním organizace, která poškozuje obraz státu prostřednictvím medií, kontakty s rodinami politických vězňů, protestováním a zpochybňováním nezávislosti soudnictví a držením zakázaných knih.

Mohammed al-Bajadi byl zadržen 21. března 2011, den po jeho účasti na protestu s rodinami zadržených osob před ministerstvem vnitra v Rijádu. Během jeho věznění, zejména ve věznici al-Ha'ir v Rijádu, neměl možnost kontaktu se svým obhájcem. Tomu nebylo dovoleno ani aby se zúčastnili slyšení, které začalo v srpnu 2011, a to navzdory tomu, že před budovou soudu čekal několik hodin. Slyšení, při kterém byl al-Bajadi odsouzen se zúčastnili uniformovaní vojáci, stejně jako zástupce vládní Národní komise pro lidská práva. Rodině ani právnímu zástupci nebylo ani řečeno, že se slyšení bude konat.

Mohammed al-Bajadi byl držen v izolaci téměř 10 měsíců, z nichž většinu strávil ve vězeňské samotce. Několikrát na protest proti zadržování držel hladovku. Sedm měsíců ho intravenózně krmili navzdory opakovaným námitkám a stížnostem na bolesti žaludku. Rovněž lékařská péče byla nedostatečná.

V říjnu 2014 se konalo slyšení kvůli obnovení řízení, kterého se poprvé mohl účastnit i s právníkem. Nicméně i toto slyšení bylo neveřejné.

Původní zdroj: Ochránce lidských práv Mohamed Saleh al-Bajadi byl propuštěn z rehabilitačního centra, kde strávil čtyři měsíce po propuštění z vězení.

21.2.2018

Etiopie: Eskinder Nega propuštěn!

Minulý týden etiopský novinář a vězeň svědomí Amnesty International Eskinder Nega vyšel z vězení jako svobodný člověk, když jemu a dalším 745 vězňům udělili vládní milost. 25. března byl znoviu vzat do vazby, nicméně 5. dubna 2018 se stal znovu volným.

4.10.2017

Čínští vězni svědomí Langzi i Peng Heping propuštěni!

Děkujeme za podporu! Básník Langzi i jeho přítel Peng Heping byli propuštěni na svobodu.

25.4.2017

Keywan Karimi propuštěn!

Podle sdělení agentury HRANA (Human Rights Activists News Agency) byl íránský režisér Keywan Karimi propuštěn 19. dubna na svobodu.

21.6.2017

Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.