Saúdská Arábie propustila Mohameda Saleha al-Bajadiho

Úspěch

Ochránce lidských práv Mohamed Saleh al-Bajadi byl 7. dubna propuštěn z rehabilitačního centra, kde strávil čtyři měsíce poté, co byl propuštěn z vězení v listopadu 2015. Až do roku 2020 mu zůstává zákaz vycestování.

Mohammed Saleh al-Bajadi je zakládajícím členem Saúdské asociace občanských a politických práv (ACPRA). V listopadu 2015 ho propustili z věznice v Rijádu po čtyřech letech vězení. Další čtyři měsíce strávil v rehabilitačním centru určeném pro teroristy a lidi s tzv. deviantním myšlením. Odtud byl propuštěn 7. dubna 2016.

Mohammed al-Bajadi byl odsouzen Specializovaným trestním soudem (SCC) v Rijádu v tajném procesu 10. dubna 2012 na čtyři roky ve vězení a pětiletý zákaz cestování. I když obvinění ani rozsudek nebyly nikdy zveřejněny, unikly dopisy jeho ručně psané dopisys, v nichž uvedl, že dne 10. dubna 2012 ho SCC, který byl zřízen kvůli případům terorismu a vnitřní bezpečnosti, ho odsoudil ke čtyřem letům vězení s následným pětiletým zákazem cestování za účast na zřízení bezlicenčním organizace, která poškozuje obraz státu prostřednictvím medií, kontakty s rodinami politických vězňů, protestováním a zpochybňováním nezávislosti soudnictví a držením zakázaných knih.

Mohammed al-Bajadi byl zadržen 21. března 2011, den po jeho účasti na protestu s rodinami zadržených osob před ministerstvem vnitra v Rijádu. Během jeho věznění, zejména ve věznici al-Ha'ir v Rijádu, neměl možnost kontaktu se svým obhájcem. Tomu nebylo dovoleno ani aby se zúčastnili slyšení, které začalo v srpnu 2011, a to navzdory tomu, že před budovou soudu čekal několik hodin. Slyšení, při kterém byl al-Bajadi odsouzen se zúčastnili uniformovaní vojáci, stejně jako zástupce vládní Národní komise pro lidská práva. Rodině ani právnímu zástupci nebylo ani řečeno, že se slyšení bude konat.

Mohammed al-Bajadi byl držen v izolaci téměř 10 měsíců, z nichž většinu strávil ve vězeňské samotce. Několikrát na protest proti zadržování držel hladovku. Sedm měsíců ho intravenózně krmili navzdory opakovaným námitkám a stížnostem na bolesti žaludku. Rovněž lékařská péče byla nedostatečná.

V říjnu 2014 se konalo slyšení kvůli obnovení řízení, kterého se poprvé mohl účastnit i s právníkem. Nicméně i toto slyšení bylo neveřejné.

Původní zdroj: Ochránce lidských práv Mohamed Saleh al-Bajadi byl propuštěn z rehabilitačního centra, kde strávil čtyři měsíce po propuštění z vězení.

18.1.2017

Chelsea Manning bude volná!

Prezident Obama odpustil 17. 1. 2017 Chelsea zbytek trestu.

19.7.2016

iDnes o 3D Amnesty kampani za vězně svědomí v Rusku

6.4.2016

Ázerbajdžán propustil na svobodu obhájce lidských práv Intigama Alijeva

Ázerbajdžánské úřady 28. března 2016 propustily obhájce lidských práv Intigama Alijeva.

14.12.2015

Myanmar: Propuštění vězňů svědomí.