Kampaň Ne v mém telefonu! První úspěchy - i díky Vám

Úspěch

Získali jsme stovky podpisů, obešli obchody a poslali dopisy firmám. První reakce na sebe nenechaly čekat...

Amnesty International ČR u příležitosti SVĚTOVÉHO DNE PROTI DĚTSKÉ PRÁCI upozornila na děti, které v Demokratické republice Kongo těží kobalt používaný třeba do baterií chytrých telefonů věhlasných značek.

Děkujeme za vaše podpisy pod otevřený dopis, účast na akcích nebo zapojení do kampaně ve formě označování mobilů v obchodech.

Pár čísel

• získali jsme 1050 podpisů pod dopisem společnostem Samsung a Apple, aby daleko více sledovaly cestu kobaltu do svých telefonů - STÁLE LZE PODEPSAT
  • uspořádali jsme 2 pouliční akce (Praha, Ostrava), na kterých jsem upozornili na problém dětské práce
  • na řadě míst v ČR jsme s dobrovolníky "ovisačkovali" výrobky, které mohou dětskou práci obsahovat, a kde využití kobaltu od dětí zatím výrobci nijak nevyvrátili - fotky zde
  • nebo hledejte #nevmemtelefonu

Články, reportáže

O tématu informovala řada médií:

Má to všechno smysl?

Má. Cílem je přinutit velké společnosti, jejichž výrobky s největší pravděpodobností obsahují kobalt získávaný dětmi (společnosti to neumí vyvrátit), aby zvýšily svůj tlak na dodavatele, protože situaci vahou svého jména mohou změnit.

Co dál?

Reakce společnosti Samsung na Facebooku včetně následné odpovědi Amnesty International

• Společnost Samsung reagovala na naše zjištění zprávou na Facebooku a nadále ji i další společnosti vyzýváme a budeme vyzývat k dalšímu šetření původu kobaltu. Otevřený dopis zasíláme společnostem Samsung a Apple, které jsou jako jediné uvedeny ve všech podezřelých řetězcích výrobců kobaltu využívajících dětskou práci
  • nadále nadále sbíráme podpisy pod otevřený dopis a budeme vývoj pečlivě sledovat

Kompletní informace o problematice těžby kobaltu v Kongu včetně zprávy Amnesty.

Další reakce, komentáře a fotky najdete na našem Facebooku.

28.1.2019

Velká vítězství lidských práv roku 2018

Úspěchy minulého roku v číslech, faktech a příbězích

23.1.2019

Maraton psaní dopisů - 16637 ručně psaných dopisů! Díky.

Je důležité si připomínat, že podpora lidských práv není samozřejmostí a stejně tak důležité je umět to ocenit!

14.5.2018

iDnes: Kampaň Jsme fér nasbírala 68 000 podpisů!

25.9.2018

Sotudíová poslala synovi z vězení dopis

Íránské Centrum pro lidská práva zveřejnilo dopis, ve kterém Nasrín svému 12letému synovi Nimovi psala, proč s ním nemohla být v jeho první školní den: