Rusko: Zapojte se do podpory aktivistům bojujícím za lidská práva!

Porušování lidských práv a svobod je i v současnosti v Rusku na denním pořádku.

Od roku 2012, kdy byl Vladimir Putin potřetí zvolen ruským prezidentem, prošla Státní dumou řada kontroverzních zákonů, které hrubě porušují práva Rusů.

Lidé už nedávají svůj názor najevo tak jako dřív - ruské neziskovky například podle Andreje Jurova z Rady pro rozvoj občanské společnosti a lidských práv zaznamenaly za posledních 10 let pokles aktivistů až o 90%. Navzdory tomu se velké množství lidí v Rusku umlčet nepodařilo.

Víme, že změna může přijít pouze zevnitř ruské společnosti, proto chceme všem, kdo v Rusku bojují za svá práva a svobody, vyjádřit svou solidaritu a podporu.

Zároveň chceme ruským představitelům ukázat, jak vidíme dnešní stav.

JAK SE ZAPOJIT:

1) KUCHYŇSKÝ PROTEST - FOTOPETICE

„V Rusku můžete svobodně projevit názor leda ve své kuchyni,“ říkají sami Rusové. My takovou kuchyni připravíme na ulici pro ruské představitele mezi 5. – 12. říjnem. Místo hlasité demonstrace tichá kuchyň se svými názory. Připojte se i Vy a pošlete nám vlastní foto ze svého kuchyňského protestu. Vystavíme je v naší kuchyni. Více na stránce.

2) PODEPIŠTE PETICI ZA PROPUŠTĚNÍ VĚZNĚ SVĚDOMÍ JEVGENIJE VITIŠKA

Jevgenij Vitiško je ruský aktivista z ekologické organizace v severním Kavkazu. Dlouhodobě kritizoval devastaci přírody v souvislosti se stavbou stadionů pro olympiádu v Soči. Rusko ale kritiku odmítlo a aktivisty se snaží umlčet. Jevgenije odsoudili v únoru 2014 na 3 roky za pokojné uplatňování svobody projevu. Petici naleznete na stránce.

Mezi další aktivity patří pietní akce "Květiny pro Annu", které proběhne 7. října v Moskvě. Moskevští kolegové z Amnesty Internatonal připomenou na pietním místě u pamětní desky novinářky Anny Politkovské na sídle jejího domovského deníku Nová Gazeta osmé výročí od její vraždy. Investigativní novinářku a její neúnavné objektivní zpravodajství o oblasti severního Kavkazu nebo Čečenska uctí origami květinami, které složili z titulních stránek předních světových deníků.

Noviny, které se do akce zapojily, budou informovat o výročí Anniny smrti, připomenou nevyjasněná a laxně vyšetřovaná úmrtí novinářů nebo potírání svobodu slova v Rusku v médiích i mezi lidmi.

Video ke kampani - sdílejte

2.3.2017

OSN: Rusko s Čínou zneužívají právo veta

Rusko a Čína již poněkolikáté zneužily práva veta na setkání Bezpečnostní rady OSN. Tentokrát veto zaznělo dne 28. února 2017 v průběhu hlasování o návrhu rezoluce, jejíž cílem bylo nestranné určení odpovědnosti za používání a výrobu chemických zbraní v Sýrii.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

25.5.2016

Výsledky kampaně Jsme v jednom týmu - i díky vám!

Desítky vzkazů, tisíce podpisů, zájem médií a především - viditelnost pro ruské ochránce lidských práv!

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.