Rusko: Zapojte se do podpory aktivistům bojujícím za lidská práva!

Porušování lidských práv a svobod je i v současnosti v Rusku na denním pořádku.

Od roku 2012, kdy byl Vladimir Putin potřetí zvolen ruským prezidentem, prošla Státní dumou řada kontroverzních zákonů, které hrubě porušují práva Rusů.

Lidé už nedávají svůj názor najevo tak jako dřív - ruské neziskovky například podle Andreje Jurova z Rady pro rozvoj občanské společnosti a lidských práv zaznamenaly za posledních 10 let pokles aktivistů až o 90%. Navzdory tomu se velké množství lidí v Rusku umlčet nepodařilo.

Víme, že změna může přijít pouze zevnitř ruské společnosti, proto chceme všem, kdo v Rusku bojují za svá práva a svobody, vyjádřit svou solidaritu a podporu.

Zároveň chceme ruským představitelům ukázat, jak vidíme dnešní stav.

JAK SE ZAPOJIT:

1) KUCHYŇSKÝ PROTEST - FOTOPETICE

„V Rusku můžete svobodně projevit názor leda ve své kuchyni,“ říkají sami Rusové. My takovou kuchyni připravíme na ulici pro ruské představitele mezi 5. – 12. říjnem. Místo hlasité demonstrace tichá kuchyň se svými názory. Připojte se i Vy a pošlete nám vlastní foto ze svého kuchyňského protestu. Vystavíme je v naší kuchyni. Více na stránce.

2) PODEPIŠTE PETICI ZA PROPUŠTĚNÍ VĚZNĚ SVĚDOMÍ JEVGENIJE VITIŠKA

Jevgenij Vitiško je ruský aktivista z ekologické organizace v severním Kavkazu. Dlouhodobě kritizoval devastaci přírody v souvislosti se stavbou stadionů pro olympiádu v Soči. Rusko ale kritiku odmítlo a aktivisty se snaží umlčet. Jevgenije odsoudili v únoru 2014 na 3 roky za pokojné uplatňování svobody projevu. Petici naleznete na stránce.

Mezi další aktivity patří pietní akce "Květiny pro Annu", které proběhne 7. října v Moskvě. Moskevští kolegové z Amnesty Internatonal připomenou na pietním místě u pamětní desky novinářky Anny Politkovské na sídle jejího domovského deníku Nová Gazeta osmé výročí od její vraždy. Investigativní novinářku a její neúnavné objektivní zpravodajství o oblasti severního Kavkazu nebo Čečenska uctí origami květinami, které složili z titulních stránek předních světových deníků.

Noviny, které se do akce zapojily, budou informovat o výročí Anniny smrti, připomenou nevyjasněná a laxně vyšetřovaná úmrtí novinářů nebo potírání svobodu slova v Rusku v médiích i mezi lidmi.

Video ke kampani - sdílejte

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.

18.2.2017

Rusko: Soud přinesl novou naději do případu vězněného Ildara Dadina

V pátek 10. února 2017 zmírnil ruský Ústavní soud tvrdé zákony ohledně veřejných protestů. Přináší to malou jiskru naděje pro právo na pokojné shromažďování.

3.11.2016

Dopis Ildara manželce z vězení

2.11.2016

Update k lidskoprávní situaci v Ruské federaci