Rusko: Zapojte se do podpory aktivistům bojujícím za lidská práva!

Porušování lidských práv a svobod je i v současnosti v Rusku na denním pořádku.

Od roku 2012, kdy byl Vladimir Putin potřetí zvolen ruským prezidentem, prošla Státní dumou řada kontroverzních zákonů, které hrubě porušují práva Rusů.

Lidé už nedávají svůj názor najevo tak jako dřív - ruské neziskovky například podle Andreje Jurova z Rady pro rozvoj občanské společnosti a lidských práv zaznamenaly za posledních 10 let pokles aktivistů až o 90%. Navzdory tomu se velké množství lidí v Rusku umlčet nepodařilo.

Víme, že změna může přijít pouze zevnitř ruské společnosti, proto chceme všem, kdo v Rusku bojují za svá práva a svobody, vyjádřit svou solidaritu a podporu.

Zároveň chceme ruským představitelům ukázat, jak vidíme dnešní stav.

JAK SE ZAPOJIT:

1) KUCHYŇSKÝ PROTEST - FOTOPETICE

„V Rusku můžete svobodně projevit názor leda ve své kuchyni,“ říkají sami Rusové. My takovou kuchyni připravíme na ulici pro ruské představitele mezi 5. – 12. říjnem. Místo hlasité demonstrace tichá kuchyň se svými názory. Připojte se i Vy a pošlete nám vlastní foto ze svého kuchyňského protestu. Vystavíme je v naší kuchyni. Více na stránce.

2) PODEPIŠTE PETICI ZA PROPUŠTĚNÍ VĚZNĚ SVĚDOMÍ JEVGENIJE VITIŠKA

Jevgenij Vitiško je ruský aktivista z ekologické organizace v severním Kavkazu. Dlouhodobě kritizoval devastaci přírody v souvislosti se stavbou stadionů pro olympiádu v Soči. Rusko ale kritiku odmítlo a aktivisty se snaží umlčet. Jevgenije odsoudili v únoru 2014 na 3 roky za pokojné uplatňování svobody projevu. Petici naleznete na stránce.

Mezi další aktivity patří pietní akce "Květiny pro Annu", které proběhne 7. října v Moskvě. Moskevští kolegové z Amnesty Internatonal připomenou na pietním místě u pamětní desky novinářky Anny Politkovské na sídle jejího domovského deníku Nová Gazeta osmé výročí od její vraždy. Investigativní novinářku a její neúnavné objektivní zpravodajství o oblasti severního Kavkazu nebo Čečenska uctí origami květinami, které složili z titulních stránek předních světových deníků.

Noviny, které se do akce zapojily, budou informovat o výročí Anniny smrti, připomenou nevyjasněná a laxně vyšetřovaná úmrtí novinářů nebo potírání svobodu slova v Rusku v médiích i mezi lidmi.

Video ke kampani - sdílejte

13.6.2019

Ojub Titijev je na svobodě!

Ojub Titijev byl po téměř roce a půl, které strávil nespravedlivě ve vězení podmínečně propuštěn.

12.6.2019

Rusko: Ojub Titijev podmínečně propuštěn, Ivan Golunov v domácím vězení

Podmínka pro Ojuba je vítaný krok, ale ne spravedlnost. Navíc v kontextu zadržení investigativního novináře Ivana Golunova.

12.6.2019

“Nikdy jsem nemyslel, že se zúčastním svého pohřbu”

Zamyšlení o zadržení novináře Ivana Golunova.

27.5.2019

Seznam: 5 let vězení Olega Sencova