Manželka Ildara v Praze

Manželka Ildara Dadina, Anastasia Zotova, navštívila Prahu a předala vzkaz aktivistům a aktivistám v České republice.

Děkuji moc všem za to, že jste přišli podpořit naši rodinu v boji proti mučení v ruských věznicích! Jsem velmi vděčná všem, kdo projevili živý zájem o naši situaci a velmi nám pomohli - apelem na evropské politiky a řadou podpisů proti mučení a jiným formám bezpráví v Rusku. Velmi ráda bych s vámi byla nyní v Praze. V tuto chvíli, když budete číst tento dopis, jedu vlakem na sever Ruska a zítra, tedy ve středu, se mohu setkat s manželem ve vězení. Pokud bych tam nyní nejela, další šance bude až za šest měsíců. Velmi se bojím o svého manžela Ildara, protože je mu vyhrožováno zabitím a opakovaně jej bili. Je to typický příběh pro mou zemi. Mnoho matek a žen usíná v slzách, protože neví, co se děje s jejich blízkými. Občané Ruska mohou velmi těžko bojovat proti mučení, protože naše požadavky jsou ignorovány ze strany úřadů. Tak bych vás ráda požádala o pomoc – řekněte svým poslancům o stavu práv v ruských věznicích, požádejte je, aby nám pomohli! Můžete minimálně podepsat petici a upozornit tak na vážnou a důležitou otázku a tím pomoci uchránit nejeden život.

S pozdravem

Anastasia Zotova, manželka Ildara Dadina

8. 11. 20016

Rozhovor s Anastázií z BBC - anglicky.

21.11.2016

Manželka Ildara Dadina v ČT!

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.

19.1.2017

Ildar převezen do nové věznice

Dne 6. ledna byla Ildarova rodina informována o převozu Ildara do věznice Kolonie 5 na Altaji v oblasti jižní Sibiře.