Malajsie: Zatčení známého karikaturisty Zunara je ohavnost

„Zatčení Zunara je nehoráznost. Jeho obvinění z pobuřování musí být okamžitě staženo a Zunar musí být bezpodmínečně propuštěn z vazby.

Jeho obvinění z pobuřování musí být okamžitě staženo a Zunar musí být bezpodmínečně propuštěn z vazby. To, co vidíme, je umlčování disentu v Malajsii, kde jsou používány represivní zákony k umlčení a potrestání pokojných hlasů pod rouškou národní bezpečnosti,” řekl Josef Benedict, zástupce ředitele Amnesty International pro jihovýchodní Asii a Tichomoří.

„Zunarovo zatčení přichází v době, kdy Maria Chin Abdullahová, předsedkyně hnutí Bersih, zůstává neoprávněně na samotce. Byla zatčena v rámci represivních zákonů o národní bezpečnosti 18. listopadu 2016. O den dříve vyrazili do ulic aktivisté a pokojně požadovali volební reformy a konec korupce. Maria Chin Abdullahová a další političtí vězni by měli být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni.“

Pozadí

Proslulý malajsijský karikaturista Zulkiflee Anwar Unlhaque, více známý jako Zunar, byl zatčen 26. listopadu 2016 podle tvrdého malajsijského Zákonu o pobuřování za karikatury, které údajně urazily premiéra Najiba Razaka. 27. listopadu byl postaven před soud ke slyšení. Zunarovo zatčení podle Zákonu o pobuřování a trestního zákoníku přišlo po zveřejnění jeho uměleckého díla. Pro Zunara je to poslední ze série útoků na jeho svobodu projevu. Již dříve byl dle Zákona o pobuřování zatčen a byl mu udělen zákaz cestování. V roce 2012 slíbil premiér Najib Razak zrušit Zákon o pobuřování, ale svůj závazek nedodržel a zákon byl rozšířen ještě o přísnější tresty.

Amnesty International vyzývá malajsijské úřady, aby zrušily všechny zákony o pobuřování z koloniální éry a propustily všechny politické vězně, kteří jsou pod těmito zákony vězněni. Dále, aby stáhly všechna obvinění a zrušily všechna odsouzení.

Maria Chin Abdullahová, předsedkyně hnutí Bersih, byla zatčena 18. listopadu 2016. Den před tím vyrazili do ulic aktivisté, kteří pokojně požadovali volební reformy a zodpovědnost za korupci. Maria je držena na samotce od té doby, co byla obviněna podle malajsijského zákonu o bezpečnostních trestných činech (Zvláštní opatření, SOSMA). Zákon o pobuřování a SOSMA jsou represivní zákony, které jsou stále více upřednostňovány malajsijskými úřady jako nástroj k umlčení a potrestání disidentských hlasů.

7.12.2018

Týden.cz: Ruská policie vyšetřuje režiséra, který se zastal Sencova

7.12.2018

Slovensko by nemělo "vytahovat těžké zbraně" na pokojné aktivisty

Amnesty požaduje prošetření zadržení aktivistů Greenpeace.

3.12.2018

Napiš dopis, zachráníš život

Amnesty startuje další ročník největší lidskoprávní kampaně za nespravedlivě vězněné a perzekvované lidi MARATON PSANÍ DOPISŮ. Letošním tématem jsou statečné ženy – obránkyně lidských práv.

3.12.2018

Blesk.cz o Maratonu psaní dopisů