OSN: Rusko s Čínou zneužívají právo veta

Rusko a Čína již poněkolikáté zneužily práva veta na setkání Bezpečnostní rady OSN. Tentokrát veto zaznělo dne 28. února 2017 v průběhu hlasování o návrhu rezoluce, jejíž cílem bylo nestranné určení odpovědnosti za používání a výrobu chemických zbraní v Sýrii.

„Rusko a Čína vyjádřily svoji lhostejnost k miliónu syrských životů, když vetovaly tento návrh. Obě země jsou členy Úmluvy o chemických zbraní, proto je jejich dnešní vetování neomluvitelné,“ říká Sherine Tadros, ředitelka kanceláře Amnesty International při úřadu OSN v New Yorku.

Už dlouhých šest let Rusko za podpory Číny vetuje veškerá rozhodnutí Bezpečnostní rady, která by vedla k uvalení trestu na syrskou vládu. Takový přístup je překážkou k nastolení spravedlnosti a všechny účastníky konfliktu povzbuzuje k jednání, které nebere ohled na mezinárodní právo. Zprávy vycházející z mezinárodního společenství napovídají, že když příjde na Sýrii, žádné meze se nekladou.

Již sedmkrát od počátku krize Rusko vetovalo návrhy o rezolucích týkajících se konfliktu v Sýrii. Dnešní návrh vyzýval k sankcím na určité jednotlivce, kteří jsou zapleteni do výroby chemických zbraní, a také navrhoval embargo na veškeré materiály, které by mohly být použity k jejich výrobě. Tento návrh navazoval na rezoluci 2118 o chemických zbraních v Sýrii ze září 2013, která byla sepsána za spolupráce Ruska s Amerikou. Rezoluce 2118 ukládá opatření na „neoprávněný převod chemických zbraní nebo jakékoliv použití chemických zbraní kýmkoliv v Syrské arabské republice, “ podle kapitoly VII Charty OSN.

V srpnu 2015 Bezpečnostní rada také jednotně odsouhlasila rezoluci 2235, která vedla k založení Joint Investigative Mechanism (JIM) za účelem identifikovat ty, kteří nesou odpovědnost za chemické útoky v Sýrii. Z výsledků prozatím vyplývá, že za těmito útoky stojí především syrská vláda a ozbrojená skupina ISIS.

„Dnešní ostudné hlasování Ruska je dalším příkladem toho, že Rusko zneužívá práva veta k upevnění spojenectví se syrskou vládou, která se tak vyhne postihům za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Ten nejdůležitější úkol, pro nově jmenovaného generálního tajemníka OSN a pro všechy členy Bezpečnostní rady, je hlasitě vyjádřit svůj nesouhlas při každém nezdařilém hlasování navržených rezolucí zaměřených na prevenci nebo zakončení válečných zločinů. Rada bezpečnosti se stává politickou loutkou v rukou stálých členů OSN a Syřané platí nejvyšší cenu,“ říká Sherine Tadros.

12.6.2019

“Nikdy jsem nemyslel, že se zúčastním svého pohřbu”

Zamyšlení o zadržení novináře Ivana Golunova.

25.9.2018

Rusko: Lídr opozice znovu zatčen pár minut po propuštění z vazby. Vyzýval k pokojným protestům.

Amnesty žádá okamžité propuštění Alexeje Navalného.

22.1.2019

Rusko: První trestní případ v rámci zákona o "nežádoucích organizacích" znamená novou úroveň represe

Obránkyně lidských práv Anastasia Ševčenková je v ohrožení!