OSN: Rusko s Čínou zneužívají právo veta

Rusko a Čína již poněkolikáté zneužily práva veta na setkání Bezpečnostní rady OSN. Tentokrát veto zaznělo dne 28. února 2017 v průběhu hlasování o návrhu rezoluce, jejíž cílem bylo nestranné určení odpovědnosti za používání a výrobu chemických zbraní v Sýrii.

„Rusko a Čína vyjádřily svoji lhostejnost k miliónu syrských životů, když vetovaly tento návrh. Obě země jsou členy Úmluvy o chemických zbraní, proto je jejich dnešní vetování neomluvitelné,“ říká Sherine Tadros, ředitelka kanceláře Amnesty International při úřadu OSN v New Yorku.

Už dlouhých šest let Rusko za podpory Číny vetuje veškerá rozhodnutí Bezpečnostní rady, která by vedla k uvalení trestu na syrskou vládu. Takový přístup je překážkou k nastolení spravedlnosti a všechny účastníky konfliktu povzbuzuje k jednání, které nebere ohled na mezinárodní právo. Zprávy vycházející z mezinárodního společenství napovídají, že když příjde na Sýrii, žádné meze se nekladou.

Již sedmkrát od počátku krize Rusko vetovalo návrhy o rezolucích týkajících se konfliktu v Sýrii. Dnešní návrh vyzýval k sankcím na určité jednotlivce, kteří jsou zapleteni do výroby chemických zbraní, a také navrhoval embargo na veškeré materiály, které by mohly být použity k jejich výrobě. Tento návrh navazoval na rezoluci 2118 o chemických zbraních v Sýrii ze září 2013, která byla sepsána za spolupráce Ruska s Amerikou. Rezoluce 2118 ukládá opatření na „neoprávněný převod chemických zbraní nebo jakékoliv použití chemických zbraní kýmkoliv v Syrské arabské republice, “ podle kapitoly VII Charty OSN.

V srpnu 2015 Bezpečnostní rada také jednotně odsouhlasila rezoluci 2235, která vedla k založení Joint Investigative Mechanism (JIM) za účelem identifikovat ty, kteří nesou odpovědnost za chemické útoky v Sýrii. Z výsledků prozatím vyplývá, že za těmito útoky stojí především syrská vláda a ozbrojená skupina ISIS.

„Dnešní ostudné hlasování Ruska je dalším příkladem toho, že Rusko zneužívá práva veta k upevnění spojenectví se syrskou vládou, která se tak vyhne postihům za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Ten nejdůležitější úkol, pro nově jmenovaného generálního tajemníka OSN a pro všechy členy Bezpečnostní rady, je hlasitě vyjádřit svůj nesouhlas při každém nezdařilém hlasování navržených rezolucí zaměřených na prevenci nebo zakončení válečných zločinů. Rada bezpečnosti se stává politickou loutkou v rukou stálých členů OSN a Syřané platí nejvyšší cenu,“ říká Sherine Tadros.

25.4.2018

LGBT+ komunita může mít na nadcházejícím fotbalovém šampionátu v Rusku problémy

Sáhnutí na zadek – 15 dní za mřížemi. Projevení náklonnosti – pokuta 5000 rublů. Pusa – deportace. Až takhle extrémní můžou být důsledky aplikace ruského zákona proti propagaci homosexuality. Amnesty na to poukazuje v nové kampani spojené s fotbalem.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

1.3.2017

„Dopisy vězně ven nedostanou…“ Ruský aktivista si myslí opak.

Jevgenij Vitiško, ruský aktivista v oblasti ochrany životního prostředí, se po roce na svobodě zamýšlí nejen nad významem dopisů na podporu vězněných.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.