Indonésie: Změna přístupu společnosti Wilmar při výrobě palmového oleje

Úspěch

V návaznosti na naši intenzivní kampaň proti vážnému zneužívání práce na plantážích nadnárodního giganta Wilmar při výrobě palmového oleje, na nějž se zaměřila naše zpráva Velký skandál s palmovým olejem, společnost Wilmar prohlásila, že do června provede změny - dočasní pracovníci, které tvoří převážně ženy, se stanou trvalými a postřikovači už nebudou mít úkolovou mzdu, ale budou placeni od hodiny.

Místní partneři nám také sdělili, že platy sklizňových dělníků se mají zvýšit a ochranné vybavení postřikovačů zlepšit. Pracovníci údajně uvádějí, že jsou spokojenější. Pokud budou tyto změny opravdové a udržitelné, jedná se o zásadní krok kupředu, který by mohl mít v tomto odvětví větší význam. Budeme pokračovat v nátlaku na ukončení zneužívání práce na plantážích a na poskytnutí přístupu obětí k nápravě.

Tento pokrok je skvělou zprávou a ukazuje, že nátlak vaší úžasné kampaně se vyplácí. Děkujeme.

Více v článku.

10.3.2017

Indonésie: Vláda musí prošetřit pracovní podmínky firmy Wilmar, která se pokouší zakrýt tvrzení o vykořisťování.

Kampaň zemědělského gigantu Wilmar sloužící k zamaskování nevhodných pracovních podmínek umožnily chyby indonéské vlády. Ta nezačala vyšetřovat oznámení mířící proti společnosti zabývající se výrobou palmového oleje.

10.3.2017

Amnesty International kritizuje taktiku Wilmaru a vyzývá indonéskou vládu, aby byly vyšetřeno zneužívání způsobené průmyslem palmového oleje.

V listopadu loňského roku zveřejnila Amnesty International zprávu s názvem „Velký skandál s palmovým olejem, zneužívání práce velkými značkami“. Uvedená zpráva je zaměřena především na vykořisťování a zneužívání pracovní síly na plantážích v Indonésii, které využívá pro produkci palmového oleje společnost Wilmar International (Wilmar) – největší obchodník s palmovým olejem na světě (43%). Zpráva taktéž mapuje trasu palmového oleje vyrobeného v Indonésii pro společnost Wilmar dalším devíti světovým firmám: SA, ADM, Colgate-Palmolive, Elevance, Kellogg´s, Nestlé, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser a Unilever.

30.11.2016

Palmový olej: Světové značky profitují na dětské a nucené práci

Unilever, Nestlé nebo Procter & Gamble jsou mezi devíti výrobci přispívajícími k zneužívání práce.

1.3.2017

Slovensko: vládě hrozí sankce EU

Slovensko stále selhává v zabezpečení rovného přístupu ke vzdělávání romských dětí.