Mezinárodní den Romů: Amnesty upozorňuje na násilí z nenávisti

Evropským státům se nedaří omezovat zastrašování a násilí vůči Romům. V ČR se projevilo hlavně při protiromských pochodech v létě 2013.
8. duben si celý svět připomíná jako Mezinárodní den Romů. Amnesty International se letos zaměřuje na problematiku rasově motivovaného násilí, extremismu a zločinů z nenávisti (hate crimes) v Evropě.

U příležitosti 8. dubna vydala výzkumnou zprávu s názvem “Žádáme spravedlnost: Neschopnost Evropy ochránit Romy před rasově motivovaným násilím” (v příloze článku v češtině), která zkoumá násilí vůči Romům a jejich obtěžování ze strany úřadů a také běžných občanů v České republice, Francii a Řecku. Tyto země dobře ilustrují obavy AI napříč kontinentem.

Došlo k výraznému nárůstu protiromského násilí v Evropě v posledních několika letech. A odpověď na tento alarmující stav je žalostně nedostačující. Je nepřijatelné, aby v novodobé Evropě žily některé romské komunity pod neustálou hrozbou násilí a útoků,” přibližuje špatnou situaci John Dalhuisen, programový ředitel AI pro Evropu a Střední Asii.

“V mnoha případech se orgánům činným v trestním řízení nedaří zabránit rasově motivovaným útokům a zajistit, aby byly řádně prošetřeny a pachatelé postaveni před soud. Skutečnost, že rasistické postoje zůstávají zakořeněné i přímo v policejních řadách, je častěji popírána, než řešena,” dodává Dalhuisen.

"Evropská unie má k dispozici celý právní arzenál, aby zajistila řešení zločinů z nenávisti. Nicméně Evropská komise, která je zodpovědná za dohled nad uplatňováním právních předpisů EU v členských státech, doteď nepřijala jasné a rozhodné kroky k řešení násilí vůči Romům v členských zemích,” vysvětluje Dalhuisen.

Amnesty International proto vyzývá národní vlády i Evropskou unii jako celek, aby viditelně a účinně bojovaly s rasově motivovaným násilím napříč Evropou.

Protiromské pochody a násilí v ČESKÉ REPUBLICE

V průběhu léta a podzimu 2013 uspořádaly české krajně pravicové skupiny sérii protiromských protestů v desítkách měst po celé zemi. Tyto akce jsou systematickým obtěžováním romských komunit.

Od června do října 2013 krajně pravicoví extremisté spolu s místními obyvateli uspořádali pravidelné pochody Českými Budějovicemi k romskému sídlišti. Akce následovaly po konfliktu na dětském hřišti mezi romskými a neromskými dospělými.

Rom Štefan k tomu řekl zástupcům AI: “Někteří lidé si neuvědomují, že v průběhu demonstrací musí Romové zůstat na jednom místě. Že děti…mají strach. Trvá to celý den a zanechává trauma…Nikdo si nezaslouží zažít něco takového. Lidé to zažívali během války a myslím, že v roce 2013, v 21. století, to nemáme zažívat znovu.”

FRANCIE

Poté, co utekli před diskriminací v jiných zemích, žije mnoho z 20 tisíc Romů ve Francii v neoficiálních osadách, kde mají jen zřídkakdy přístup k základnímu vybavení, jako je voda nebo kanalizace. Často jsou násilně vystěhováváni, obtěžováni policií nebo jinými občany a také napadáni.

Večer 22. listopadu 2011 vtrhla policie do neformální osady vedle kostela Sv. Martina v Marseille s cílem násilně vystěhovat deset romských rodin, které tam žily. Policisté údajně nastříkali do stanů, kde spaly děti, slzný plyn. Stany i další osobní věci pak zničili.

R. byl při akci policií zbit. Později vypověděl: “Chtěl jsem utéct, ale nemohl jsem. Nic jsem neviděl, jen bránu přede mnou, ke které jsem se snažil dostat. Jakmile jsem se k ní ale přiblížil, ucítil jsem, jak se mi zlomila noha, a pak už si nic nepamatuju.” R. podstoupil operaci fraktury stehenní kosti a strávil šest měsíců rehabilitacemi.

Romští migranti v Marseille nehlásí obecně případy násilí a obtěžování příliš často. Důvodem je nedostatek důvěry v policii nebo strach z dalšího pronásledování. S., romský sociální pracovník, který žil v jedné z neoficiálních osad, říká: “Romové mají z policie skutečně strach. Třeba když vezu jejich děti do nemocnice na běžné ošetření, tak už i ony mají strach, když vidí cestou policisty.”

ŘECKO

V Řecku žije odhadem 250 až 350 tisíc Romů. Během let 2012 a 13 proběhla v zemi vlna útoků podobných pogromu proti romským obyvatelům, a to hlavně ve vesnici Etoliko na západě země.

Irini popsala zástupcům Amnesty International své zkušenosti z útoku ze 4. ledna 2013. Tehdy asi 70 lidí házelo zápalné lahve, kameny a dřevěná prkna na jejich domy. “Když jsem viděla, že se blíží, popadla jsem děti a zavřela se v domě. Děti plakaly, křičely a já se bála. Při pohledu z okna jsem viděla, že většinu těch lidí znám, že jsme spolu vyrostli. Pak hodili do domu skleněnou láhev a zapálili ho.”

Toho dne bylo při útoku zničeno šest domů a čtyři auta. Několik Romů pak řeklo zástupcům AI, že se cítí zrazeni policií. Jeden řekl: “Viděl jsem z domu minimálně dva policisty. Jen koukali a říkali lidem, aby přestali. Neudělali nic víc.”

Řecký případ surově zbité rodiny z Etolika můžete PODPOŘIT PETICÍ.

podívejte se taky na VIDEO k výzkumné zprávě v češtině.

4.7.2018

Ukrajina: útok na Romy musí být rychle a spolehlivě vyšetřen

Ukrajinské orgány musí jednat rychle a rozhodně, aby postavily před soud pachatele dvou smrtelných útoků proti Romům.

22.2.2018

Výroční zpráva: Státem podporovaná nenávist podnítila novou vlnu společenského aktivismu

Svět sklízí následky nenávistné rétoriky, kvůli které by se diskriminace minoritních skupin mohla stát normální, varuje Amnesty International. Výroční zpráva o stavu lidských práv ve světě zahrnuje 159 států a poskytuje nejobsažnější analýzu stavu lidských práv ve světě.

14.11.2017

Týden: Barma pod tlakem, armáda popírá zločiny.

20.11.2017

V Česku stále vznikají segregované romské školy. I deset let po verdiktu soudu pro lidská práva

Před deseti lety Evropský soud pro lidská práva uznal, že Česká republika diskriminuje romské žáky. Problému se věnovala mezinárodní konference Společně ve škole, kterou pořádala Nadace Open Society Fund.