FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.

Zpráva, která posuzuje pokrok FIFA v řešení rizik spojených s lidskými právy souvisejícími s jejími činnostmi, vítá vývoj, jako je přijetí nové politiky v oblasti lidských práv ze strany organizace, ale zdůrazňuje obavy výboru  ohledně dobře zdokumentovaných rizik pro pracovníky jak v Rusku, tak v Kataru.

Poradní výbor vyzývá  FIFA, aby zveřejnila své stanovisko a využila svého vlivu společně s vládou Kataru na známý sponzorský systém "kafala", k  čemuž opakovaně vyzývá Amnesty International a další skupiny po dobu několika let.

Tato zpráva by měla být výzvou pro FIFA, která doposud váhá využít svůj značný vliv na katarský nezákonný  sponzorský systém," řekl James Lynch, zástupce ředitele pro globální otázky Amnesty International.

Jedná se o vlastní nezávislý poradní výbor pro lidská práva FIFA, který říká, aby byla přijata jasná pozice ohledně zákonů Kataru a podle toho jednat.  Tato práce by měla začít okamžitě - neexistuje žádná omluva za zpoždění."

Ve zprávě je uvedeno, že odpovědnosti FIFA by měly přesahovat pouhou výstavbu stadionu a zahrnovat širší infrastrukturu nezbytnou pro konání Mistrovství světa v roce 2022. Poradní výbor také požaduje podrobnější informace o "úmrtích, která nesouvisejí s prací", spojených s turnajem.

Minulý měsíc Katar oznámil plány na provedení řady pracovních reforem podporovaných Mezinárodní organizací práce OSN, které jsou v zásadě vítány. Nicméně zůstává nejasné, jak přesně  a kdy bude reformován sponzorský systém kafala.

„Tlak a kontrola FIFA budou zásadní pro to, aby se zajistilo, že sliby vlády Kataru vůči  Mezinárodní organizaci práce budou určitě splněny," řekl James Lynch.

Zpráva neřeší některé klíčové oblasti

Zpráva vynechává některé klíčové otázky týkající se Mistrovství světa v Kataru 2022. Nevyžaduje, aby FIFA nutila  Katar vyšetřit úmrtí migrujících pracovníků a zrušit zneužívaný systém  povolení k odchodu, což Amnesty International a Human Rights Watch opakovaně požadují.

„Chtěli bychom vidět nějaký jasnější jazyk v klíčových otázkách, jako je povolení  k odchodu a úmrtí migrujících pracovníků. Příští zpráva poradního výboru  musí být mnohem jasnější  ohledně  odpovědností FIFA v těchto otázkách," řekl James Lynch.

FIFA tento rok podnikla řadu institucionálních kroků v oblasti lidských práv, včetně zveřejnění politiky v oblasti lidských práv a vypracování nových pokynů pro pořádání  budoucích světových šampionátů.

„FIFA se přesunula ze své pozice v roce 2013 a 2014, kdy její vedení nepovažovalo  lidská práva za svou odpovědnost. Vítáme, že  nyní bylo  jasně vyjádřeno, že FIFA bude respektovat všechna lidská práva, a že země, které se budou ucházet o pořádání mistrovství světa, to také budou muset prokázat," uvedl James Lynch.

Pozadí

Poradní výbor pro lidská práva FIFA sestává ze zástupců mezinárodních organizací, skupin pro lidská práva a odborových svazů.

Jeho první zpráva obsahuje celou řadu důležitých doporučení, včetně toho, že FIFA by měla v budoucnu: snížit využívání subdodavatelů v programech výstavby okolo mistrovství světa, zajistit, aby migrující pracovníci neplatili poplatky za nábor nebo usilovat o spravedlnost a odškodnění pro pracovníky poškozené  v souvislosti s programy výstavby  okolo mistrovství světa v Kataru  a v Rusku.

V roce 2016 zveřejnila Amnesty International výzkum o zneužívání migrujících pracovníků na stadionu mistrovství světa v Kataru. Počátkem tohoto roku organizace Human Rights Watch zveřejnila zprávu, ve které jsou podrobně popsány podmínky pro pracovníky budující stadiony na MS v Rusku.

15.11.2017

Kauza kobalt: Největší firmy ignorují obvinění z využívání dětské práce v dodavatelských řetězcích

Průzkum mezi firmami v oboru elektroniky a automobilů ukazuje závažné slabiny v dodavatelských řetězcích kobaltových baterií. Apple se snaží, ale laťku nasazuje nízko. Microsoft, Lenovo a Renault vykazují nejnižší pokroky.

19.9.2016

Amnesty k summitům OSN o uprchlících a migrantech

OSN má za cíl koordinovaný a humánnější postup zemí směrem k uprchlíkům. V úterý pořádá summit o uprchlících i prezident USA Obama.

10.11.2016

Itálie: bití a nezákonné vyhošťování - EU přitvrdila v přístupu k uprchlíkům a migrantům

Zvyšující se tlak Evropské unie na Itálii, aby přitvrdila ve svém přístupu k uprchlíkům a migrantům, vede k nezákonnému vyhošťování a špatnému zacházení, někdy i mučení.

31.12.2016

Rok 2016 nebyl tak špatný, jak si možná myslíte

...aneb 33 důvodů, proč smýšlet o odcházejícím roce pozitivně.