Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

Po přijetí balíčku trestněprávních zákonů včetně tzv. zákona „STOP Soros,“ který kriminalizuje legální migrační práce aktivistů a nevládních organizací, prohlásila Gauri van Guliková ředitelka Amnesty International pro Evropu

„Je hořce ironické, že když si svět připomíná Světový den uprchlíků, maďarský parlament dnes hlasoval o zavedení zákona zaměřeného na organizace a jednotlivce, kteří podporují žadatele o azyl, uprchlíky a migranty. Kriminalizovat základní a legitimní práci v oblasti lidských práv je obrovským útokem na lidi, kteří usilují o bezpečné útočiště před pronásledováním, a na ty, kteří jim záslužně pomáhají. Je to nový bod v intenzivním zásahu proti občanské společnosti a je to něco, čemu budeme vzdorovat na každém kroku naší cesty,“ slíbila Guliková.

„Budeme protiváhou rostoucímu přílivu institucionální nesnášenlivosti vůči uprchlíkům, žadatelům o azyl a přistěhovalcům a pokusům o stigmatizaci a zastrašování maďarských organizací občanské společnosti. Neúnavná práce těch, kteří hájí práva v Maďarsku, je důležitější než kdykoli předtím. A my jsme odhodláni stát po jejich boku,“ uzavřela Guliková.

Přečtěte si o CELÉ KAUZE VÍCE česky.

23.3.2020

Echo24: Budou mít Maďaři mimořádný stav až do konce roku?

26.3.2020

MAĎARSKO: NEOMEZENÉ PRAVOMOCE NEJSOU VŠELÉK!

Amnesty varuje před prodloužením stavu nouze na neomezenou dobu, kterým si Maďarská vláda zajistila bianco šek na řízení státu pomocí dekretů. Bez Parlamentu.

18.10.2019

Setkání středoevropských Amnesty sekcí a výhled do nejbližší budoucnosti

S delší odmlkou se vám znovu hlásím, abych se podělil o úžasný zážitek a zkusil nastínit, co správní rada chystá na podzim a přelom roku. Začněme však nejprve tím zážitkem.

14.3.2019

Lidskoprávní situace v Polsku a Maďarsku: experti Amnesty v Praze

Zhoršující se situace lidských práv u našich sousedů ohrožuje celou Evropu. Odborníci Amnesty přijeli diskutovat s českými politiky a úřady.