Ojub Titijev získal prestižní Cenu Václava Havla

Šéf organizace pro lidská práva Memorial v čečenském hlavním městě Groznyj, kterého zadrželi v lednu 2018, získal od Rady Evropy prestižní Cenu Václava Havla za lidská práva.

Marie Struthersová, ředitelka Amnesty pro Evropu a střední Asii, ocenění s potěšením komentovala:

Ojub je jedním z nejodvážnějších obránců lidských práv v Rusku. Po dobu  devíti let vedl čečenskou kancelář Memorialu a potýkal se s neustálou palbou hrozeb a obtěžování kvůli dokumentování porušování lidských práv v Čečensku. Ať už jde o rozhovory s oběťmi mučení, poskytování právní pomoci nebo dokumentování vynucených zmizení, Ojub Titijev zasvětil svůj život úsilí o spravedlnost a svobodu.

Bohužel Ojubova práce z něj činí cíl čečenských úřadů a strávil posledních devět měsíců v předběžném zadržení na základě smyšlených obvinění souvisejících s drogami. Tím, že Ojuba poctilo tímto oceněním, mezinárodní společenství vyslalo silné poselství těm, kteří se ho pokoušejí umlčet, že se jim to nepodařilo.

Ruské úřady pronásledují Memorial a jeho zaměstnance už léta. Předchůdkyni Ojuba Natalii Estemirovou unesli a zabili. Další kolegy zbili, svévolně zadržovali nebo zastrašovali pomlouvačnými kampaněmi. Ojub Titijev a jeho kolegové stále  odmítají vzdát se a jejich neuvěřitelná statečnost byla Cenou Václava Havla uznána.

Budeme nadále vyzývat ruské úřady, aby okamžitě propustily Ojuba Titijeva, upustily od politicky motivovaných obvinění a zajistily, aby obránci lidských práv v Čečensku a jinde v Rusku mohli vykonávat svou životně důležitou práci bez strachu z represálií."

11.7.2018

Rusko: Čečenský obhájce lidských práv musí být propuštěn, hrozí mu nespravedlivý soudní proces

Ruské úřady musí okamžitě a bezpodmínečně propustit významného obránce lidských práv Ojuba Titijeva. Soud začal v pondělí.

12.3.2018

Vazba pro Ojuba Titijeva prodloužena!

Soud v Čečensku se rozhodl prodloužit vazbu Ojuba Titijeva až do 9. května.

15.3.2018

Startuje Febiofest - opět s Amnesty cenou

Amnesty už potřetí udělí cenu nejlepšímu filmu s lidskoprávní tematikou.

9.11.2017

Tomasz obdržel cenu organizace Reportéři bez hranic

Tomasz Piatek byl vybrán z osmnácti nominovaných v kategorii "Novináři". Gratulujeme.