Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla:

„YouTube se nesmí podvolit nezákonným požadavkům Ruska. Opatření proti svobodě slova na Krymu po jeho okupaci a protiprávním připojení k Rusku jsou děsivá a brutální a YouTube by se neměl podílet na podpoře ruských represí vůči krymským aktivistům. Ruské úřady nejenže pronásledovaly všechny nesouhlasné hlasy a celou komunitu Krymských Tatarů, ale nyní se snaží i vymazat zveřejněné zprávy o krymském obránci lidských práv, kterého před třemi lety uvrhli za mříže a postavili před ruský vojenský soud na základě vykonstruovaných obvinění z terorismu.

YouTube by měl dodržet své povinnosti podle mezinárodních standardů lidských práv a postavit se proti cenzurním požadavkům ruské vlády. Hodnoty společnosti YouTube zahrnují ochranu svobody projevu a svobody informací (https://www.youtube.com/yt/about/) a my očekáváme, že YouTube se bude těchto hodnot držet a nepřikročí k odstranění videa.

Smazání videa by také bylo obrovskou ranou pro Kukuovu rodinu, která již trpěla zastrašováním ze strany bezpečnostních složek a byla pod tlakem fakticky vládnoucích orgánů.“

Emir-Usein Kuku, člen původní komunity Krymských Tatarů na Krymu, byl zatčen 16. února 2016 spolu s pěti dalšími obviněnými, kteří jsou stíháni kvůli údajnému členství v Hizb at-Tahrír, islámském hnutí, které je v Rusku od roku 2003 zakázané. Emir-Usein Kuku i ostatní obvinění členství v této organizaci, která na Ukrajině navíc není zakázaná, popírají. Ruské úřady nepředložily žádné důkazy, které by naznačovaly, že Emir-Usein Kuku nebo další obvinění plánovali jakékoli násilné činy nebo se podíleli na jakékoli uznatelné trestné činnosti.

12.8.2019

DOBROVOLNÍK V LIDSKOPRÁVNÍM VZDĚLÁVÁNÍ

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky/dobrovolnice na pozici lektorů lidskoprávních workshopů pro základní a střední školy.

13.5.2019

ŽIVÁ KNÍŽKA – VYPRÁVĚJ SVŮJ PŘÍBĚH

Česká Amnesty hledá příslušníky menšin žijících v ČR na dobrovolnou pozici živých knížek (www.amnesty.cz/vzdelavani/zive-knihy)

14.6.2019

Pár slov z Česka k dění v Mezinárodním sekretariátu Amnesty

Komentář předsedy správní rady české Amnesty k restrukturalizaci a jejím příčinám v londýnské centrále Amnesty.

24.1.2019

Budu hrát svou hudbu

Jak mladí v Rusku reagují muzikou na politiku.