Írán musí propustit obránkyně práv žen zadržené za pokojné protesty proti nucenému zahalování

Amnesty žádá okamžité a bezpodmínečné propuštění zadržených žen, odvážných aktivistek.

Íránské úřady musí přestat obtěžovat, zatýkat a věznit obránkyně práv žen, které pokojně protestují proti íránským ponižujícím a diskriminačním zákonům o nuceném zahalování.

V půlce dubna byly zadrženy dvě obránkyně práv žen Yasmin Aryaniová a Monireh Arabshahiová. Třetí aktivistka Vida Movahediová, která je zadržena od října 2018, byla minulý měsíc odsouzena na jeden rok za pokojné protestování proti nucenému zahalování.

Íránské zpravodajské a bezpečnostní orgány také několik dalších obránkyň práv žen vystavily  výhružným telefonátům, kdy je varovaly, že budou zatčené, pokud budou pokračovat v kampani proti nucenému zahalování. Některé předvolaly k výslechu a mají strach z     bezprostředně hrozícího zatčení.

„Zdá se, že íránské úřady ´rozdávají rány´ v reakci na zvýšený vzdor, projevený íránskými ženami, a rostoucí pokojné všelidové hnutí proti zákonům o nuceném zahalování. Zastrašují, aby lidé mlčeli a ženy se podrobily,“ shrnuje Magdalena Mughrabiová, zástupkyně ředitele pro Blízký východ a severní Afriku Amnesty.

„Kriminalizace žen a dívek za to, že nenosí závoj, je extrémní formou diskriminace na základě pohlaví a krutého, nelidského a ponižujícího zacházení, které hluboce poškozuje důstojnost žen. Namísto pronásledování a uvěznění žen, které se staví proti této pobuřující nespravedlnosti, by íránské orgány měly okamžitě a bezpodmínečně propustit všechny obránce a obránkyně práv žen zadržené za jejich pokojný aktivismus,“ upozornila Mughrabiová.

Přečtěte si o osudech zadržovaných žen více ZDE.

24.5.2020

Írán: Stát stále hrubě porušuje práva a svobody svých lidí

Přinášíme v češtině Amnesty stanovisko k univerzálnímu periodickému přezkumu stavu lidských práv v Íránu.

12.3.2019

Írán: 33 let ve vězení a 148 ran bičem pro Nasrín Sotudíovou

Nasrín Sotudíovou odsoudili k 33letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem. Na svém facebookovém profilu to uvedl její manžel Reza Khandan.

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.

18.7.2019

Novináři ve vězení drží hladovku!

Dva z novinářů, Sanaz Alahyariová a její manžel Amirhossein Mohammadifar ve vězení od 4.7. drží hladovku na protest proti jejich několikaměsíčnímu věznění.