Jižní Afrika: Méně řečí, více akcí v oblasti lidských práv

Povolební jihoafrická vláda musí učinit lidská práva středobodem svých politik, jinak riskuje ohrožení svých lidí problémy nezaměstnanosti, chudoby a nerovnosti po celá příští desetiletí.

Amnesty to uvádí v dokumentu nazvaném 25 let poté:  Lidskoprávní manifest pro Jihoafrickou republiku

„I když od prvních svobodných voleb před 25 lety bylo dosaženo pokroku, zejména ve vytvoření pevné ústavy a progresivních právních předpisů na podporu a ochranu lidských práv, často chybí jejich dodržování a provádění v praxi. To udržuje lidi svázané trojnásobným břemenem nezaměstnanosti, chudoby a nerovnosti, bez možnosti úniku,“ řekl Kumi Naidoo, generální tajemník Amnesty International.

„Zvolená vláda jakož i všechny politické strany musí vyhovět Ústavě Jihoafrické republiky i mezinárodním zákonům o lidských právech, aby bylo zajištěno, že práva všech lidí v Jižní Africe jsou prosazována.“

Amnesty Manifest předkládá osm problémů s doporučeními, která považuje za důležitá pro vládu a politické strany. Mají se k nim zavázat tak, aby budovaly společnost respektující práva.

• Zajistit právo na zdraví pro všechny

• Ukončit násilí páchané na ženách a genderově nepřizpůsobených lidech

• Prosadit právo na kvalitní vzdělání

• Chránit a podporovat práva uprchlíků a žadatelů o azyl

• Ukončit nadměrné používání síly ze strany policie

• Činit těžební korporace zodpovědnými

• Přijmout strategie změny klimatu konzistentní s lidskými právy

• Bojovat za lidská práva a mezinárodní spravedlnost v zahraniční politice a ve vztazích

„Je důležité, aby příští vláda a parlament přispěly ke zlepšení lidských práv v Jihoafrické republice, aby lidé mohli zažívat skutečnou svobodu a důstojnost. Místní Amnesty a občanská společnost jako celek to budou pozorně sledovat, “řekl Kumi Naidoo.

Pozadí

V Jihoafrické republice proběhnou šesté demokratické volby  8. května 2019 a země tak oslaví 25 let od prvních svobodných voleb v roce 1994.

24.6.2020

Aktivistky jsou nespravedlivě ve vězení už dva roky!

Amnesty International vyzývá krále Salmana bin Abdulazize ze Saúdské Arábie k propuštění žen, které kvůli nenásilným lidskoprávním aktivitám zůstávají už dva roky ve vězení.

23.4.2020

Soud opět odložen

Dne 7. dubna 2019 se obránce lidských práv Issa Amro zúčastnil izraelského vojenského soudu v Oferu, kde téměř sedm hodin odpovídal na otázky týkající se osmnácti obvinění souvisejících s bezpečností proti němu.

23.3.2020

Na 250 000 lidí podpořilo amazonské ženy podpisem petice

Amnesty International a členky Spolku amazonských žen předaly petici s více než 250 000 podpisy ze 168 zemí řediteli pro lidská práva generální prokuratury Danielu Eduardo Vejar Sánchezovi.

17.2.2020

Turecko: 11 statečných obránců lidských práv naposledy před soudem. Jde o vše!

Ve středu proběhne v pořadí už jedenácté slyšení Büyükadského procesu. Zřejmě se definitivně rozhodne o vině a nevině.