DRC: Odvolejte armádu z dolů Fungurume, aby se zabránilo krveprolití

Demokratická republika Kongo poslala ozbrojené síly, aby zabránily sezónním horníkům v těžbě.

V reakci na zprávy, že armáda Demokratické republiky Kongo (DRC) rozmístila stovky vojáků připravených k násilnému vyhnání odhadovaných 10 000 horníků z dolů Tenke Fungurume v provincii Lualaba na jihu země, zástupkyně regionálního ředitele Amnesty International pro východ Afriky, Sarah Jacksonová, řekla:

„Vzhledem k dlouhé historii nadměrného používání síly konžskou armádou a nedostatečnému školení v oblasti řízení veřejného pořádku musí vláda Konžské demokratické republiky okamžitě stáhnout své ozbrojené síly z dolů, aby odvrátila nezákonné zabíjení. Tito horníci se jen snaží vydělat na živobytí a použití armády proti nim by bylo naprosto nezodpovědné.“

Pozadí

Provincie Lualaba je součástí bývalé provincie Katanga v jižní DRC, a je nejvýznamnější těžební oblastí mědi a kobaltu v zemi. Vláda odhaduje, že 20% kobaltu, který je v současné době vyvážen z DRC, pochází od řemeslných horníků Katangy.

Tam působí asi 110 000 pracovníků, v sezoně jejich počet stoupá na 150 000. Protože v oblasti chybí autorizované těžební oblasti (ZEA), mnoho řemeslných horníků tak vlastně při cestě do práce ilegálně vstupuje na soukromé pozemky.

Důlní komplex Tenke Fungurume v DRC je jeden z největších na světě, kde se těží měď a kobalt nejvyšší kvality. Je ve vlastnictví společnosti China Molybdenum Co. Ltd., která je kótována na hongkongské burze.

14.8.2019

Seznam Zprávy: Čína stupňuje tlak na Hongkong, na hranicích mobilizuje armádu. Provoz letiště druhý den stojí

14.6.2019

Súdán: Smrt demonstrantů si žádá okamžité prošetření

Příkaz rozehnat poklidné protesty stál život stovku lidí!

4.6.2019

Čína stupňuje tlak na aktivisty před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu

Čínské úřady musejí přestat pronásledovat lidi, kteří si chtějí připomenout oběti násilného zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Letos je to 30 let.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.