Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

Živý řetěz lidí povede z Malostranského náměstí, přes Nerudovu ulici až k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. Lidé, kteří řetěz utvoří, budou držet fotografie těch, kteří přišli v Číně o život. Zemřeli, protože se odmítli vzdát svých hodnot a přesvědčení.

Delegáti akce, kteří symbolicky vyjdou od Senátu PČR, zároveň doručí usnesení Senátu a výsledky „Londýnského tribunálu“ do Kanceláře prezidenta republiky. Více informací v události akce na Facebooku.

Pozadí

Akce se koná u příležitosti tragického 20. výročí pronásledování meditační praxe Falun Gong v Číně. Příznivci hnutí Falun Gong (duchovní učení založené na tradičním čínském dýchání a meditačních cvičeních) jsou vládnoucí mocí tvrdě pronásledováni již řadu let. Před nedávnem jsme informovali o zmizení předního obránce lidských práv a právníka Kao Č’-šenga. Ten je jedním z nejrespektovanějších advokátů pro lidská práva v Číně. Ministerstvo spravedlnosti ho v roce 2001 jmenovalo „jedním z deseti nejlepších právníků v zemi“. Obhajoval oběti v mimořádných a politicky kontroverzních kauzách porušování lidských práv, kterého se dopustila policie nebo jiné vládní složky. V říjnu 2005 zaslal čínskému prezidentovi sérii tří dopisů, v nichž ho vyzval k zastavení mučení zadržovaných příznivců hnutí Falun Gong a zastavení pronásledování křesťanských komunit i prodemokratických aktivistů. 13. srpna 2017 ho po několikáté zatkla policie a od té doby je vězněn na neznámém místě. Amnesty se obává, že mu ve vězení hrozí mučení a vyzývá veřejnost k podpisu výzvy za jeho propuštění.

9.12.2019

Kde jsou? Čína zadržuje statisíce příslušníků náboženských menšin neznámo kde.

Výzkumná zpráva o porušování lidských práv Ujgurů celá v češtině díky práci studentů z olomoucké CARITAS.

1.10.2019

Ilham Tohti získal Cenu Václava Havla. Čína proti jeho nominaci protestovala!

Letošní Cenu Václava Havla za lidská práva získal i ujgurský profesor Ilham Tohti. Ten byl nespravedlivě odsouzen a ve vězení si odpykává doživotní trest.

4.6.2019

Čína stupňuje tlak na aktivisty před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu

Čínské úřady musejí přestat pronásledovat lidi, kteří si chtějí připomenout oběti násilného zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Letos je to 30 let.

31.1.2019

Zákonodárci Spojených států nominovali vězněného ujgurského akademika Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru

13 zákonodárců z obou politických stran Spojených států nominovalo ujgurského akademika a bloggera Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru, argumentovali především jeho snahou o mírový rozhovor mezi etniky, konkrétně mezi Ujgury a čínskými Chany.