Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

Živý řetěz lidí povede z Malostranského náměstí, přes Nerudovu ulici až k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. Lidé, kteří řetěz utvoří, budou držet fotografie těch, kteří přišli v Číně o život. Zemřeli, protože se odmítli vzdát svých hodnot a přesvědčení.

Delegáti akce, kteří symbolicky vyjdou od Senátu PČR, zároveň doručí usnesení Senátu a výsledky „Londýnského tribunálu“ do Kanceláře prezidenta republiky. Více informací v události akce na Facebooku.

Pozadí

Akce se koná u příležitosti tragického 20. výročí pronásledování meditační praxe Falun Gong v Číně. Příznivci hnutí Falun Gong (duchovní učení založené na tradičním čínském dýchání a meditačních cvičeních) jsou vládnoucí mocí tvrdě pronásledováni již řadu let. Před nedávnem jsme informovali o zmizení předního obránce lidských práv a právníka Kao Č’-šenga. Ten je jedním z nejrespektovanějších advokátů pro lidská práva v Číně. Ministerstvo spravedlnosti ho v roce 2001 jmenovalo „jedním z deseti nejlepších právníků v zemi“. Obhajoval oběti v mimořádných a politicky kontroverzních kauzách porušování lidských práv, kterého se dopustila policie nebo jiné vládní složky. V říjnu 2005 zaslal čínskému prezidentovi sérii tří dopisů, v nichž ho vyzval k zastavení mučení zadržovaných příznivců hnutí Falun Gong a zastavení pronásledování křesťanských komunit i prodemokratických aktivistů. 13. srpna 2017 ho po několikáté zatkla policie a od té doby je vězněn na neznámém místě. Amnesty se obává, že mu ve vězení hrozí mučení a vyzývá veřejnost k podpisu výzvy za jeho propuštění.

13.1.2020

Sýrie: Neobnovení rezoluce OSN o přeshraniční pomoci způsobí humanitární katastrofu

V důsledku bezohledného využívání práva veta Ruskem a Čínou s cílem zamezit obnovení rezoluce OSN, která vypršela v pátek 10. ledna, budou miliony civilistů v severní Sýrii ponechány odříznuté od životně důležité pomoci.

9.12.2019

Kde jsou? Čína zadržuje statisíce příslušníků náboženských menšin neznámo kde.

Výzkumná zpráva o porušování lidských práv Ujgurů celá v češtině díky práci studentů z olomoucké Caritasky.

1.10.2019

Ilham Tohti získal Cenu Václava Havla. Čína proti jeho nominaci protestovala!

Letošní Cenu Václava Havla za lidská práva získal i ujgurský profesor Ilham Tohti. Ten byl nespravedlivě odsouzen a ve vězení si odpykává doživotní trest.

31.1.2019

Zákonodárci Spojených států nominovali vězněného ujgurského akademika Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru

13 zákonodárců z obou politických stran Spojených států nominovalo ujgurského akademika a bloggera Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru, argumentovali především jeho snahou o mírový rozhovor mezi etniky, konkrétně mezi Ujgury a čínskými Chany.