Egypt: Hrubé porušování lidských práv pod vládou prezidenta Sísího

Amnesty upozornila v rámci univerzálního periodického přezkumu OSN (UPR) na nedodržování lidských práv v Egyptě.

Písemný návrh Amnesty pro přezkum Egypta připravený pro listopadové setkání UPR skupiny do češtiny přeložili a zpracovali studenti Caritas VOŠ sociální Olomouc. Děkujeme!
---

Organizace Amnesty International v dokumentu vyhodnocuje uskutečnění doporučení vytvořených pro Egypt v minulých UPR, včetně těch týkajících se svobody projevu, sdružování a shromažďování, porušování lidských práv ve jménu potírání terorismu, mučení a jiného špatného zacházení, nespravedlivých soudů, trestu smrti, diskriminace na základě pohlaví, beztrestnosti navzdory závažnému porušování lidských práv a nedostatků ve spolupráci s mechanismy OSN pro lidská práva.

Tento návrh hodnotí také národní rámec lidských práv s ohledem na egyptskou ústavu a na její poslední úpravy, legislativní rámec a politiku a vládní orgány pověřené dohledem nad ochranou lidských práv.

S ohledem na situaci lidských práv na místě, vznáší Amnesty International obavy ohledně svobody projevu, sdružování a shromažďování, svévolného zadržování a nespravedlivých soudů, mučení a jiného špatného zacházení, násilného mizení a krutých podmínek zadržování, trestu smrti, mimosoudních poprav, beztrestnosti, sexuální a genderově podmíněné diskriminace a násilí, diskriminace menšin, uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů.

Písemný návrh Amnesty k přezkumu lidskoprávní situace v Egyptě (CZ).

2.12.2019

Ibrahim je ve vězení, státnímu zástupci oznámil, že byl mučen

Dne 26. listopadu se Ibrahim Ezz El-Din po 167 dnech nuceného zmizení objevil před Nejvyšším státním zastupitelstvím pro státní bezpečnost.

17.4.2019

Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

19.7.2019

Egypt: Mučení, bití, elektrické šoky a obcházení příkazů k propuštění

Egyptské úřady opětovně zadržují již nespravedlivě zadržené a nedodržují soudní příkazy k jejich propuštění. Amnesty upozorňuje, že současná situace je alarmujícím signálem toho, jak se rozpadá soudní systém země.