© Jack Taylor / Getty

USA/VB: Zrušte obvinění a zastavte vydání Juliana Assange

  Článek

24. února se bude rozhodovat o vydání spoluzakladatele WikiLeaks z Velké Británie do USA.

© Jack Taylor / Getty

Americké úřady musí upustit od všech špionážních a dalších souvisejících obvinění, kterým Julian Assange čelí jako součást americké žádosti o jeho vydání.

Pokud od těchto obvinění nebude upuštěno, orgány Spojeného království musí zajistit, aby Julian Assange nebyl vydán do USA, kde by čelil reálnému riziku vážného porušování lidských práv.

„Neochabující snaha vlády USA o stíhání Juliana Assange za zveřejnění dokumentů, které zahrnovaly možné válečné zločiny spáchané americkou armádou, není ničím menším než útokem na právo na svobodu projevu,“ řekl Massimo Moratti, zástupce ředitele Amnesty International pro Evropu.

„Potenciální zmrazující účinek na novináře a další, kteří odhalí oficiální provinění zveřejněním informací, které jim byly poskytnuty důvěryhodnými zdroji, by mohl mít hluboký dopad na právo veřejnosti vědět, co jejich vláda ´má za lubem´. Všechna obvinění vůči Assangovi za tyhle aktivity musí být zrušena,“ dodal.

Podle Amnesty analýzy pocházejí obvinění proti Julianovi Assangovi přímo ze zveřejněných dokumentů v rámci jeho práce s WikiLeaks. Tato činnost sama o sobě by neměla být trestná a odráží chování, které investigativní novináři provádějí pravidelně v rámci svých profesních schopností.

„Všechna obvinění podpírající žádost o vydání do USA by měla být zrušena, aby bylo umožněno okamžité propuštění Juliana Assange. Pokud obvinění proti němu nebudou zrušena, orgány Spojeného království mají jasnou a jednoznačnou povinnost neposlat ho do USA, kde by mohl utrpět závažné porušování lidských práv,“ upozornil Moratti.

„Julian Assange by v USA mohl čelit podmínkám zadržování, které se rovnají mučení a jinému špatnému zacházení, včetně dlouhodobé samovazby. Riziko nespravedlivého procesu je velmi reálné vzhledem k cílené veřejné kampani proti němu, kterou provádějí američtí úředníci na nejvyšších úrovních, a která vážně podkopala jeho právo být považován za nevinného,“ uzavřel Morrati.

POZADÍ

Amnesty International zahájila globální petici, v níž vyzývá americké úřady, aby zrušily obvinění proti Assangovi, které pochází výhradně z jeho publikační činnosti na WikiLeaks.

Navíc, mezinárodní právo a normy v oblasti lidských práv zakazují převod jednotlivce do jiné země, kde existuje reálné riziko, že by čelil vážnému porušování lidských práv. Pokud by byl Julian Assange vydán do USA, Spojené království by tyto povinnosti porušilo.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2194 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...