Čína: Knihkupec, který dostal trest 10 let vězení, musí být propuštěn

Absurdní obvinění ze špionáže je výsměch spravedlnosti.

V reakci na oznámení soudu, že bývalý hongkongský knihkupec Gui Minhai byl v Číně odsouzen k 10 letům vězení za „nezákonné poskytování zpravodajské služby zahraničním subjektům,“ Patrick Poon, výzkumník Amnesty pro Čínu, uvedl:

„Odsouzeníhodný verdikt a otřesně krutý rozsudek udělený Gui Minhaiovi za zcela neopodstatněná obvinění znovu ukazuje, že čínské úřady nepřipustí, aby krize kolem koronaviru odváděla jejich pozornost od utlačování disidentů."

Vychází najevo, že Gui byl souzen a odsouzen tajně, bez jakékoli šance na spravedlivý proces. Navzdory tvrzení úřadů, že Gui nějakým způsobem předával „zpravodajské informace“, zatímco byl ve vazbě, důvod zaměření se na něj téměř jistě souvisí s jeho pokusem o cestu do Pekingu se dvěma švédskými diplomaty v roce 2018.

Pokud Čína nemůže poskytnout konkrétní, důvěryhodné a přípustné důkazy o zločinech, které Gui údajně spáchal, Gui musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn!"

Pozadí

Lidový soud v Ningbo 25. února na svých webových stránkách oznámil, že Gui Minhai byl odsouzen k trestu odnětí svobody na 10 let a ke zbavení politických práv na pět let kvůli obvinění z „nezákonného poskytování zpravodajských informací zahraničním subjektům“.

Soudní oznámení bez dalšího vysvětlení uvedlo, že Gui v roce 2018 opětovně žádal o čínské občanství, přičemž byl švédským občanem od roku 1996.

Gui byl jedním z pěti vydavatelů a knihkupců v Hongkongu, kteří zmizeli v roce 2015 po tisku knih kritických vůči čínské vládě. Poté, co zmizel v Thajsku, znovu se objevil v čínských státních médiích v roce 2016, se zjevně nuceným přiznáním. Byl propuštěn v roce 2017, ale zůstal  pod přísným policejním dohledem, s omezenou  svobodou pohybu. V lednu 2018 byl zadržen policisty v civilu, když ze zdravotních důvodů cestoval do Pekingu se dvěma švédskými diplomaty.

20.12.2018

Ředitel Google údajně zrušil projekt Dragonfly

Podle neoficiálních zpráv společnost Google zruší aktivity na projektu Dragonfly, který by měl mít možnost cenzurovat vyhledávání na internetu v Číně. Amnesty však nadále požaduje jasné vysvětlení dalšího postupu, proto naše petice nekončí.

17.12.2018

Arzhang Davoodi

Arzhang Davoodi (65 let), si zlomil obě nohy a vážně poranil rameno poté, co byl ve vězení zbit a strčen ze schodů.

11.12.2018

ČT o Amnesty zprávě o stavu lidských práv ve světě

10.12.2018

Ředitel Google na slyšení v Kongresu USA

Ředitel Google Sundar Pichai bude 11. prosince odpovídat na dotazy ohledně projektu Dragonfly v Kongresu USA.