Čína: Knihkupec, který dostal trest 10 let vězení, musí být propuštěn

Absurdní obvinění ze špionáže je výsměch spravedlnosti.

V reakci na oznámení soudu, že bývalý hongkongský knihkupec Gui Minhai byl v Číně odsouzen k 10 letům vězení za „nezákonné poskytování zpravodajské služby zahraničním subjektům,“ Patrick Poon, výzkumník Amnesty pro Čínu, uvedl:

„Odsouzeníhodný verdikt a otřesně krutý rozsudek udělený Gui Minhaiovi za zcela neopodstatněná obvinění znovu ukazuje, že čínské úřady nepřipustí, aby krize kolem koronaviru odváděla jejich pozornost od utlačování disidentů."

Vychází najevo, že Gui byl souzen a odsouzen tajně, bez jakékoli šance na spravedlivý proces. Navzdory tvrzení úřadů, že Gui nějakým způsobem předával „zpravodajské informace“, zatímco byl ve vazbě, důvod zaměření se na něj téměř jistě souvisí s jeho pokusem o cestu do Pekingu se dvěma švédskými diplomaty v roce 2018.

Pokud Čína nemůže poskytnout konkrétní, důvěryhodné a přípustné důkazy o zločinech, které Gui údajně spáchal, Gui musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn!"

Pozadí

Lidový soud v Ningbo 25. února na svých webových stránkách oznámil, že Gui Minhai byl odsouzen k trestu odnětí svobody na 10 let a ke zbavení politických práv na pět let kvůli obvinění z „nezákonného poskytování zpravodajských informací zahraničním subjektům“.

Soudní oznámení bez dalšího vysvětlení uvedlo, že Gui v roce 2018 opětovně žádal o čínské občanství, přičemž byl švédským občanem od roku 1996.

Gui byl jedním z pěti vydavatelů a knihkupců v Hongkongu, kteří zmizeli v roce 2015 po tisku knih kritických vůči čínské vládě. Poté, co zmizel v Thajsku, znovu se objevil v čínských státních médiích v roce 2016, se zjevně nuceným přiznáním. Byl propuštěn v roce 2017, ale zůstal  pod přísným policejním dohledem, s omezenou  svobodou pohybu. V lednu 2018 byl zadržen policisty v civilu, když ze zdravotních důvodů cestoval do Pekingu se dvěma švédskými diplomaty.

16.3.2019

Rusko: domácí vězení Anastasie se prodlužuje, pronásledování opozičních aktivistů se rozšiřuje

"Trestní řízení proti Anastasii je chybné, ruské úřady vytvářejí nenávistný precedens" - tvrdí Marie Struthers, ředitelka kanceláře Amnesty International pro východní Evropu a centrální Asii.

14.3.2019

Lidskoprávní situace v Polsku a Maďarsku: experti Amnesty v Praze

Zhoršující se situace lidských práv u našich sousedů ohrožuje celou Evropu. Odborníci Amnesty přijeli diskutovat s českými politiky a úřady.

13.3.2019

18. 3. v 11:00: Předávka petice - přijďte před íránskou ambasádu!

Petici za Nasrín předáme v pondělí 18. března osobně v 11 hodin. Připomeneme si nejenom 33 let, které by měla Nasrín odsedět ve vězení ale i neuvěřitelných 148 ran bičem.

13.3.2019

Lidovky.cz ke Dni Tibetu před čínskou ambasádou