Polsko: Stav justice 2019 - soudci v ohrožení

Soudci a soudkyně, kteří se staví za nezávislost justice, jsou zastrašováni a perzekvováni.

Zprávu o stavu justice v Polsku do češtiny přeložili a zpracovali studenti Caritas VOŠ sociální Olomouc. Děkujeme!

---

Tento dokument poskytuje aktuální informace o stavu nezávislosti justice v Polsku po provedení „reforem“ počínaje rokem 2016. Současná situace je charakterizována pokračujícím obtěžováním soudců, kteří se postavili za ochranu lidských práv a nezávislosti justice.

K tomuto obtěžování dochází v rámci očerňovací mediální kampaně – s údajnými vazbami na Ministerstvo spravedlnosti – proti určitým soudcům. Pokusy vlády o „reformu“ justice vedly ke třem samostatným kárným řízením proti Polsku u Soudního dvora Evropské unie (SDEU). Někteří soudci v Polsku odpověděli na reformy, které podkopávají nezávislost justice, tím, že SDEU předložili více než tucet předběžných otázek, které se týkají souladu reforem s právem EU.

Přetrvávající obavy o nezávislost justice v Polsku souvisejí s narůstajícími obtížemi, kterým soudci a státní zástupci čelí ve snaze vykonávat svou práci bez politického tlaku.

Informace uvedené v tomto dokumentu čerpají z rozhovorů se soudci; rozhovorů s novináři, kteří informují o situaci justice; stížností jednotlivých soudců u Evropského soudu pro lidská práva; veřejně přístupných dokumentů týkajících se řízení proti Polsku u SDEU; analýzy příslušných právních předpisů a mezinárodních norem v oblasti lidských práv a z monitorování médií.

Amnesty International nadále vyzývá polskou vládu aby:

• okamžitě přestala používat disciplinární řízení proti soudcům a státním zástupcům za jejich pouhé vyjádření práva na svobodu projevu, za jejich soudní výnosy a jiné legitimní činnosti;

• upravila zákon o Národní soudcovské radě tak, aby bylo zajištěno, že její členští soudci jsou voleni kolegy, a nikoliv výkonnou mocí nebo parlamentem;

• zajistila, aby rozhodnutí o převedení soudce na jiné soudní oddělení bylo před vydáním rozhodnutí předsedy soudu konzultováno se samosprávními soudními orgány.

Přečtěte si celou zprávu o polské justici v češtině!

29.4.2019

Justice ve Střední Evropě v ohrožení!

Amnesty považuje stav soudnictví v Polsku a Maďarsku za alarmující, může ovlivnit celou Evropu včetně Česka. Ředitel Amensty Mark Martin o tom promluví na Pochodu za nezávislost justice na Staroměstském náměstí.

14.10.2019

V Polsku přituhuje. Výsledky právě proběhlých parlamentních voleb ukážou, jak moc

Amnesty zdokumentovala řadu oblastí, ve kterých se Poláci v současné době potýkají s lidskoprávními problémy - ve kterých #prituhuje.

23.4.2019

Když se soudci stanou obránci lidských práv

Stav polské justice by měl být varovným signálem pro celou Evropu včetně Česka.

4.7.2019

Polsko: Hon na čarodějnice ohrožuje nezávislost soudnictví

Obtěžování a zastrašování soudců v Polsku musí skončit.