© Towfiqu Photography / Getty Images

Vietnam: Facebook musí přestat pomáhat vládě s cenzurou

  Článek

Facebook musí okamžitě změnit rozhodnutí o cenzurování příspěvků, které jsou považovány za kritiku vlády ve Vietnamu.

© Towfiqu Photography / Getty Images

Mezinárodní zpravodajská organizace Reuters 21. dubna informovala o tom, že Facebook začal díky nátlaku autorit významně zasahovat do cenzury „protistátních“ příspěvků ve Vietnamu. Reuters se domnívá, že tento nátlak zahrnoval zákazy úmyslně umístěné na lokálních serverech telekomunikačních společností patřících státu, což mělo za následek, že se Facebook stal po určitou dobu nepoužitelný. 

„Zjištění, že se Facebook podvoluje dalekosáhlým požadavkům Vietnamu na cenzuru, je devastující zlomový bod pro svobodu projevu ve Vietnamu a i mimo něj,“ řekl William Nee, lidskoprávní poradce Amnesty International. 

„To, že vietnamské autority bezohledně potlačují svobodu projevu, není nic nového, ale to, že Facebook změnil své podmínky, z něj dělá jejich spoluviníka. Facebook musí založit svoji regulaci obsahu na mezinárodních lidskoprávních normách svobody projevu, ne na libovolných rozmarech vlády, která zneužívá svých práv. Facebook je povinen respektovat svobodu projevu tím, že odmítne vyjít vstříc těmto neomluvitelným požadavkům na odstraňování obsahu,“ dodal. 

Vietnamské autority mají dlouhodobou historii v označování oprávněné kritiky jako „protistátní “ spolu se soudním stíháním obhájců lidských práv za „řízenou protistátní propagandu“. V době pandemie COVID-19 vietnamské autority aktivně potlačovaly svobodné vyjadřování na internetu. V posledních týdnech toto potlačování ještě zesílilo. 

„Je šokující, že vietnamské autority uprostřed pandemie svým obyvatelům ještě více zamezují přístup k informacím. Jsou nechvalně proslulé obtěžováním kritiků, kteří nenásilně upozorňují na nekalé praktiky. Tyto jejich kroky budou udržovat svět ještě více v nevědomosti o tom, co se ve skutečnosti ve Vietnamu děje,“ dodává William Nee. 

Facebook podléhá nátlaku Vietnamu 

Rozhodnutí Facebooku je výsledkem několikaletých snah vietnamských autorit o výrazné oslabení svobody slova na internetu. V průběhu těchto snah autority soudně stíhaly zvyšující se počet nenásilných kritiků vlády pro jejich aktivitu na internetu. Představily také represivní kybernetický zákon, který po technických společnostech požaduje odevzdání potenciálně obrovského množství dat, včetně osobních informací a příspěvků uživatelů, které by měly být cenzurovány. 

„Vyhovění Facebooku těmto požadavkům představuje nebezpečný precedens. Vlády po celém světě to budou považovat za otevřenou výzvu pro to, aby Facebook využily pro služby státní cenzury. Všem technickým službám to prokazuje medvědí službu, jelikož jsou náchylné ke stejnému typu nátlaku a obtěžování ze strany represivních vlád,“ řekl William Nee. 

„I když je pravda, že sociální média zlepšily podmínky pro vyjadřování svobody slova ve Vietnamu, je to pouze proto, že uživatelé internetu ve Vietnamu využili tyto platformy pro vyjádřený kritických názorů a pro odhalení porušování lidských práv. Je to základní právo svobody projevu, nikoliv zisk a „přístup na trh,“ které musí tak být za každou cenu chráněno,“ vysvětluje Nee. 

Amnesty International ve zprávě uveřejněné minulý rok zjistila, že kolem 10 % vězňů svědomí ve Vietnamu (jedinců uvězněných pouze za nenásilné uplatňování lidských práv), bylo uvězněno v souvislosti s jejich aktivitou na Facebooku. 

Nedávný nárůst cenzury a zastrašování 

V lednu 2020 vietnamské autority zahájily bezprecedentní zásah proti sociálním sítím (včetně Facebooku a Youtube) ve snaze umlčet veřejnou diskuzi o pozemkový spor ve vesnici Dong Tam. Tento spor přitahoval pozornost z důvodu neustálých obvinění z korupce a vedl ke smrtelným střetům mezi bezpečnostními silami a vesničany. 

Od propuknutí pandemie COVID-19 tento zásah ještě zesílil. Od ledna do poloviny března bylo celkem 654 lidí předvoláno na vietnamské policejní stanice, aby se zúčastnili „pracovních setkání“, jež souvisela s jejich příspěvky na Facebooku ohledně viru. 146ti z nich byly uloženy finanční pokuty a zbytek byl nucen smazat své příspěvky. 

15. dubna úřady představily novou rozsáhlou vyhlášku č. 15/2020, jež uvaluje trest na údajný obsah sociálních médií, který je v rozporu s nejasnými a nahodilými omezeními. Tato vyhláška dále umožňuje vládě přinutit technické společnosti respektovat libovolnou cenzuru a sledovací opatření. 

18. dubna správní autority v provincii Hau Giang zadržely Dinh Thi Thu Thuye (38 let) za „provádění propagandy proti státu“ podle článku 117 trestního zákoníku z roku 2015. Policie ho obvinila „ze zveřejňování a sdílení stovek protistátních příspěvků na Facebooku“. Toto obvinění s sebou nese riziko odnětí svobody až na dobu 20 let. 

Mimo to 12. dubna policie ve městě Can Thao zadržela a zatkla Ma Phung Ngoc Tua (28 let) za „zneužívání demokratické svobody“ podle článku 331 trestního zákoníku z roku 2015. Policie ho obvinila ze zveřejňování a sdílení 14 příspěvků o koronaviru a kritizování režimu. Toto obvinění s sebou nese riziko odnětí svobody až na dobu 7 let. Ma Phung Ngoc Tu zůstává nadále ve vyšetřovací vazbě. 

10. dubna autority v provincii Lam Dong předvolaly k soudu Dinh Vinh Sona (27 let) za šíření falešných zpráv o koronaviru, díky čemuž se stal prvním člověkem ve Vietnamu obžalovaným v souvislosti s šířením informací ohledně pandemie. Dinh Vinh Son byl obviněn podle článku 288 trestního zákoníku z roku 2015 za „nezákonné poskytování nebo používání informací na počítačových nebo telekomunikačních sítích“. Toto obvinění s sebou nese riziko odnětí svobody až na dobu 7 let. 

© Amnesty International

Sledovací giganti: Jak obchodní model společností Facebook a Google ohrožuje lidská práva

V listopadu 2019 vydala Amnesty rozsáhlou výzkumnou zprávu mapující praktiky velkých technologických společností založené na „sledování.“ 

Společnosti Google a Facebook pomáhají propojovat svět a poskytují velmi důležité služby miliardám osob. Aby se lidé mohli smysluplně zapojovat do současné ekonomiky a společnosti a aby mohli užívat svá lidská práva, spoléhají se na přístup k internetu – a na nástroje, které společnosti Google a Facebook nabízejí. 

Ale navzdory reálné hodnotě služeb, které Google a Facebook poskytují, žádají si jejich platformy systémovou daň. Aby lidé mohli užívat svých práv online, jsou nuceni podrobit se neustálému sledování napříč internetem, jakož i ve fyzickém světě, například prostřednictvím připojených zařízení. Model obchodní činnosti založený na sledování, využívaný společnostmi Facebook a Google, je ve své vlastní podstatě neslučitelný s právem na soukromí a představuje hrozbu pro další práva včetně práva na svobodu názoru a projevu, svobodu myšlení a práva na rovnost a nediskriminaci. 

Vlády musí podniknout příznivé kroky k redukci škod způsobených modely obchodních činností založených na sledování – přijmout veřejnou digitální politiku, jejímž základním cílem bude univerzální přístup a ochrana lidských práv, snížit nebo odstranit všudypřítomné osobní sledování a přijmout strukturální reformy dostatečné pro obnovení důvěry v internet. Google a Facebook a další technologické společnosti musí skoncovat s všudypřítomným sledováním a přejít na obchodní model respektující lidská práva.

Přečtěte si shrnutí zprávy v češtině v dokumentu zpracovaném studenty Caritas VOŠ sociální Olomouc.

Aktuální petice

  Vietnam

Uvězněna za podporu rodin politických vězňů. Nenechme to tak!

Vietnamská prodemokratická aktivistka Nguyễn Thúy Hạnh byla v dubnu 2021 zatčena a obviněna z podrývání Vietnamské republiky kvůli fondu na pomoc politickým vězňům a jejich rodinám. V případě odsouzení jí hrozí až dvacet let vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 2455 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...