© Getty

Hongkong volá o pomoc. Prošel zákon omezující svobodu, tisíce protestujících chtějí nezávislost

Článek

Schválením kontroverzního zákona o národní bezpečnosti dochází v Hongkongu k dalšímu omezování svobody a potlačování základních práv lidí.

© Getty

Všečínské shromáždění lidových zástupců v úterý 30. 6. 2020 schválilo zákon o národní bezpečnosti v Hongkongu, který tvrdě omezil svobodu a nezávislost města. Do ulic vyšly na protest davy lidí. Byli proti nim nasazeni těžkooděnci, kteří je rozhánějí vodními děly a pepřovým sprejem. V centru města se shromáždily tisíce lidí a někteří z nich skandovali heslo „Nezávislost Hongkongu“. Jeden člověk, který mával vlajkou nezávislého města, už byl na základě nového zákona zatčen.

Zástupce regionálního ředitele pro východní a jihovýchodní Asii, Joshua Rosenzweig, ke schválení nového zákona uvedl: „Přijetí zákona o národní bezpečnosti je pro obyvatele Hongkongu bolestivým momentem a představuje největší hrozbu pro lidská práva v nedávné historii města. Od nynějška bude mít Čína pravomoc uvalit své vlastní zákony na kohokoliv podezřelého z trestné činnosti. Rychlost a utajení, s nimiž Čína prosadila tyto právní předpisy, umocňují strach, že Peking vypočítavě vytvořil další nástroj represí, jež bude použita proti vládním kritikům, včetně lidí, kteří pouze vyjadřují své názory nebo pokojně protestují.

To, že čínské úřady nyní schválily tento zákon, aniž by lidé v Hongkongu měli příležitost ho vidět, hodně vypovídá o úmyslech čínské vlády. Jejich cílem je nyní používat zastrašování občanů jako nástroj pro vládu nad Hongkongem. Jejich dychtivost rychle přijmout tento zákon je také zlověstným signálem pro nadcházející hongkongské parlamentní volby, protože hrozí, že bezpečnostní zákon bude použit proti demokratickým kandidátům. Hongkongské úřady nyní musejí při uplatňování tohoto zákona přísně a transparentně dodržovat své vlastní závazky v oblasti lidských práv, při uplatňování tohoto zákona. Je důležité, aby mezinárodní společenství dohlédlo na to, že se tak opravdu děje. Je naprosto nezbytné, aby zákon o národní bezpečnosti nebyl používán k pošlapávání lidských práv a oslabování svobod, které odlišují město od pevninské Číny. “

Chcete podpořit naši výzvu za zastavení plánů na zavedení zákona o národní bezpečnosti v Hongkongu? Více zde.

"Přijetí zákona o národní bezpečnosti představuje největší hrozbu pro lidská práva v nedávné historii města."

Joshua Rosenzweig, Amnesty International

Kontext

Všečínské shromáždění lidových zástupců (angl. National People’s Congress, NPC) dne 30. 6. 2020 schválilo nový zákon, týkající se „zavedení a posílení“ opatření národní bezpečnosti v Hongkongu. Tento nový bezpečnostní zákon bude uveden v příloze III Základního zákona (tzv. hongkongské miniústavy).

Amnesty má ohledně tohoto zákona, podle kterého by všem jednotlivcům, institucím a organizacím v Hongkongu bylo zakázáno „vykonávat činnosti, které ohrožují národní bezpečnost“, řadu obav v oblasti lidských práv. Podle zákona budou trestány tzv. zločiny separatismu (nebo „rozštěpení“), podvracení, terorismu a „tajné dohody s cizími nebo zámořskými mocnostmi“, jež ohrožují národní bezpečnost. Tyto vágně definované trestné činy jsou podobné těm, které se vyskytují v čínském zákoně o národní bezpečnosti, využívaném k potlačování čínského disentu.

Zákon také zmocňuje pekingskou ústřední vládu a hongkongskou vládu k zřízení úřadu národní bezpečnosti v Hongkongu. V pevninské Číně takové úřady systematicky sledují, obtěžují, zastrašují a tajně zadržují obránce lidských práv a disidenty. Dochází k mučení a dalšímu špatnému zacházení. V roce 2015 Čína schválila zákon o národní bezpečnosti, který orgánům poskytl rozsáhlé pravomoci k zakročení proti lidským právům a k jejich potlačení, a to v oblastech, jako je politika, kultura, finance a internet. Zpráva Amnesty International z roku 2019 s názvem Pekingská červená linie v Hongkongu ukázala, jak čínské úřady použily svou širokou definici „národní bezpečnosti“ k zacílení na novináře, aktivisty a kritiky ve městě.

Aktuální petice

Hongkong, zvláštní administrativní oblast Číny

Hongkong volá o pomoc. Pomůžete?

Všečínské shromáždění lidových zástupců schválilo návrh kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Obránci lidských práv a prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu se obávají, že zákon omezí jejich svobodu.

Aktuální počet podpisů: 3895 Náš cíl: 4000

Podepíšu