Muhannad al-Hassání je na svobodě, zastal se ho i Václav Havel

První vězeň z letošní kampaně Amnesty International Za nespravedlivě vězněné byl propuštěn. Za Muhannada al-Hassáního apelovalo více než 7 000 občanů ČR, včetně V. Havla, J. Bartošky, A. Langerové a řady dalších. Tento syrský právník byl odsouzen na 3 roky za svou činnost v organizaci odhalující případy porušování lidských práv v Sýrii.
Muhannad al-Hassani
Muhannad al-Hassání, jeden ze tří lidí, za které v letošním roce bojuje Amnesty International (AI), byl propuštěn. Stalo se tak 2. června v rámci prezidentské amnestie. Ta se však vztahovala jen na vybrané vězně, kteří spáchali „trestný čin“ před 31. květnem 2011. Hassání byl mezi devíti politickými vězni, kteří měli štěstí. V syrských věznicích zůstávají další stovky nespravedlivě vězněných. Sám Hassání má nadále zákaz výkonu právní praxe, což je podle dostupných informací vůbec první případ takového zákazu v Sýrii.

„Propuštění Muhannada al-Hassáního vítáme a děkujeme české veřejnosti za podporu. Naše práce však nekončí, Hassání má stále zákaz právní praxe a je pečlivě sledován,“ uvedla Lenka Pitronová, kampaňová koordinátorka Amnesty International ČR. „Právníků, kteří se v těchto zemích odváží zastupovat disidenty je málo, a proto apelujeme dále na syrské úřady, aby mu umožnily svobodně vykonávat jeho povolání,“ dodala.

AI ČR získala pro svou kampaň již více než 21 300 podpisů od české veřejnosti, mezi nimi také od řady osobností české kulturní scény. Patří k nim například Jiří Bartoška, který pro AI namluvil filmový spot, zpěvačka Aneta Langerová, kapely Chinaski či Kryštof nebo David Koller. Jako vůbec první kampaň podpořil bývalý prezident Václav Havel, za kterého se AI v dobách jeho věznění výrazně zasazovala. „Kampaně Amnesty International mají svůj efekt, byť se může projevit po delší době a nenápadně,“ uvedl Havel při zahájení 17. května 2011. Jeho slova potvrzuje nedávný úspěch v případu Muhannada al-Hassáního.

Více informací naleznete na www.amnesty.cz nebo stránce kampaně www.3minutystaci.cz

14.10.2017

OBOUSTRANNĚ VÝHODNÝ ZPŮSOB KANADSKÉHO PŘIJÍMÁNÍ UPRCHLÍKŮ

Když Debbie Rix uviděla tragickou ikonickou fotografii tříletého Alana Kurdiho, ležícího bez života na pláži v Turecku, rozhodla se, že nastal čas něco udělat.

14.10.2017

"Byli přesvědčeni, že se ocitli v ráji."

Seznamte se s uprchlíky i starousedlíky v Řecku, pro které jsou uprchlické tábory každodenní realitou.

10.7.2017

Unikal před kulkami na syrsko-turecké hranici jen proto, aby byl zatčen v Řecku

23.5.2017

Syrští uprchlíci v Libanonu