AI vyzývá k ochraně Romů v Novém Bydžově

Amnesty International a Evropské centrum pro práva Romů vyzvaly české úřady, aby v průběhu shromáždění Dělnické strany sociální spravedlnosti plánované na 12. března 2011 zajistily ochranu Romů žijících v Novém Bydžově

Nejvyšší správní soud v únoru 2010 rozpustil Dělnickou stranu, která byla předchůdkyní DSSS. Soud shledal, že program a projevy představitelů Dělnické strany jsou postaveny na systematickém urážení a pomlouvání určitých skupin obyvatel a mají za cíl vytváření negativních pocitů, strachu a nenávisti vůči těmto skupinám. V listopadu 2008 tehdejší Dělnická strana organizovala pochod v litvínovském Janově. Po demonstraci se demonstranti údajně snažili pochodovat částí města, kterou obývají převážně Romové. Byli ozbrojeni kameny, obušky či pyrotechnikou, zjevně měli v úmyslu napadnout romskou komunitu. Předsedou DSSS je člověk, který stál v čele Dělnické strany.

Krajně pravicové skupiny se na internetu odvolávají k Janovu. Podporu demonstraci v Novém Bydžově oznámili krajně pravicoví Autonomní nacionalisté. Skupina údajně vyzvala „pronárodní síly” z Janova a uvedla, že opět nadešel čas „ukázat sílu”. Organizátoři demonstrace údajně plánují pochodovat částí města, v níž žijí Romové. Nový Bydžov získal pozornost médií a politiků poté, co v něm v listopadu 2010 došlo ke znásilnění 21leté ženy. Pachatelem zločinu byl údajně Rom. Na tento čin reagoval starosta města, který uvedl, že „poslední kapka nenávisti občanů k cikánům přetekla”. Prohlášení starosty uvítala DSSS jako “otevřené a pravdivé pojmenování problému”. Nabídla také pomoc, například prostřednictvím rozmístění monitorovacích týmů ve městě.

Amnesty International a Evropské centrum pro práva Romů upozorňují české úřady na jejich povinnost zajistit bezpečnost a fyzickou integritu romské komunity. Tato povinnost vyplývá z mezinárodních norem o lidských právech. Úřady také musí učinit vše pro to, aby zabránily rasově motivovaným útokům, potrestaly jejich aktéry a vyšetřily jejich průběh.statlo

20.11.2017

V Česku stále vznikají segregované romské školy. I deset let po verdiktu soudu pro lidská práva

Před deseti lety Evropský soud pro lidská práva uznal, že Česká republika diskriminuje romské žáky. Problému se věnovala mezinárodní konference Společně ve škole, kterou pořádala Nadace Open Society Fund.

30.3.2017

Průzkum Romey o inkluzi: nejvíc vadí Romové a hendikepovaní

6.4.2017

Romové v Evropě stále bojují o svá práva

Amnesty International připomíná Mezinárodní den Romů, který připadá na 8. dubna.

31.1.2017

Na jaké vzdělání mají právo romské děti? Minisertsvo školství zveřejnilo nová data

Jak si v současnosti stojí romské děti na poli českého vzdělávání.