Příslušníci náboženství Baha´í čelí nespravedlivému soudu

V Teheránu začal 12. ledna po mnoha odkladech soudní proces se sedmi členy íránské náboženské komunity Baha´í. Podle Amnesty International íránský Revoluční soud v jejich případě nedodržuje mezinárodní standardy pro spravedlivé líčení.

Dvě ženy a pět mužů (Fariba Kamalabadiová, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabetová, Behrouz Tavakkoli a Vahid Tizfahm) jsou pro svou víru drženi jako vězni svědomí již od jara 2008. Všichni jsou představitelé náboženské skupiny Baha´í, v této komunitě měli zodpovědnost za církevní nebo administrativní záležitosti. Úřady je obvinily ze špionáže pro Izrael, „urážky náboženské svatosti a propagandu proti systému“. Následné obvinění přidalo ještě zločin „mofsed fil arz“, jenž jim může přinést trest smrti. Zadržení popírají, že by se těchto skutků dopustili. Jedním z právních zástupců obžalovaných je Širín Ebadí, nositelka Nobelovy ceny, bojovnice za lidská práva a zakladatelka Centra pro ochranu lidských práv v Íránu. Amnesty International vyzvala íránské úřady, aby upustily od obvinění proti těmto sedmi vězňům. Podle názoru organizace mají být tito lidé okamžitě a bezpodmínečně propuštěni. Než se tak stane, žádá pro ně Amnesty International kontakt s rodinou a právníkem dle vlastní volby.

Další informace

Baha´í je monoteistické náboženství založené v Íránu zhruba před 150 lety a rozšířené do celého světa. Od ustavení Íránské islámské republiky čelí komunita Baha´í systematické perzekuci.V Íránu žije více než 300 000 stoupenců tohoto náboženství, ale íránská ústave je neuznává. Jsou jim odpírána rovná práva na vzdělání a přístup k zaměstnání a postihují je diskriminační zákony a nařízení. Navíc jim není dovoleno shromažďovat se a vykonávat náboženské obřady. Po zvolení Mahmúda Ahmadínežáda prezidentem byly desítky členů komunity Baha´í zatčeny.

16.12.2019

Podle čenstochovského prokurátora duhová svatozář náboženství nehanobí

Elžbieta Podlešná, která byla obviněna z hanobení náboženství, je stále ještě vyšetřována. Dobrou zprávou zatím zůstává rozhodnutí čenstochovského prokurátora, že vyobrazení jako takové náboženství nehanobí.

24.7.2019

Podlešná u soudu napadla žalobu policie

Podlešná společně se svým advokátem u soudu napadla žalobu policie.

2.4.2019

MYANMAR: Odsouzení novináři se odvolávají k Nejvyššímu soudu

Dva barmští novináři agentury Reuters se prostřednictvím svých právníku odvolali proti rozsudku u Nejvyššího soudu v Naypyidawu. Jejich apel byl soudem vyslechnut v úterý, 26.3.2019.

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.