Příslušníci náboženství Baha´í čelí nespravedlivému soudu

V Teheránu začal 12. ledna po mnoha odkladech soudní proces se sedmi členy íránské náboženské komunity Baha´í. Podle Amnesty International íránský Revoluční soud v jejich případě nedodržuje mezinárodní standardy pro spravedlivé líčení.

Dvě ženy a pět mužů (Fariba Kamalabadiová, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabetová, Behrouz Tavakkoli a Vahid Tizfahm) jsou pro svou víru drženi jako vězni svědomí již od jara 2008. Všichni jsou představitelé náboženské skupiny Baha´í, v této komunitě měli zodpovědnost za církevní nebo administrativní záležitosti. Úřady je obvinily ze špionáže pro Izrael, „urážky náboženské svatosti a propagandu proti systému“. Následné obvinění přidalo ještě zločin „mofsed fil arz“, jenž jim může přinést trest smrti. Zadržení popírají, že by se těchto skutků dopustili. Jedním z právních zástupců obžalovaných je Širín Ebadí, nositelka Nobelovy ceny, bojovnice za lidská práva a zakladatelka Centra pro ochranu lidských práv v Íránu. Amnesty International vyzvala íránské úřady, aby upustily od obvinění proti těmto sedmi vězňům. Podle názoru organizace mají být tito lidé okamžitě a bezpodmínečně propuštěni. Než se tak stane, žádá pro ně Amnesty International kontakt s rodinou a právníkem dle vlastní volby.

Další informace

Baha´í je monoteistické náboženství založené v Íránu zhruba před 150 lety a rozšířené do celého světa. Od ustavení Íránské islámské republiky čelí komunita Baha´í systematické perzekuci.V Íránu žije více než 300 000 stoupenců tohoto náboženství, ale íránská ústave je neuznává. Jsou jim odpírána rovná práva na vzdělání a přístup k zaměstnání a postihují je diskriminační zákony a nařízení. Navíc jim není dovoleno shromažďovat se a vykonávat náboženské obřady. Po zvolení Mahmúda Ahmadínežáda prezidentem byly desítky členů komunity Baha´í zatčeny.

30.6.2016

ČT k rozsudku Ústavního soudu o osvojování dětí

16.5.2016

Odsouzení Jekatěriny Vologženinové potvrzeno

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto a bude muset odpracovat 320 hodin "nápravné práce". Byla odsouzena za kritiku ruské anexe Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny na sociálních sítích.

11.4.2016

Soudní slyšení Narges Mohammadiové se bude konat 20. dubna

23.11.2015

Arif Junus propuštěn z vězení ze zdravotních důvodů