Příslušníci náboženství Baha´í čelí nespravedlivému soudu

V Teheránu začal 12. ledna po mnoha odkladech soudní proces se sedmi členy íránské náboženské komunity Baha´í. Podle Amnesty International íránský Revoluční soud v jejich případě nedodržuje mezinárodní standardy pro spravedlivé líčení.

Dvě ženy a pět mužů (Fariba Kamalabadiová, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabetová, Behrouz Tavakkoli a Vahid Tizfahm) jsou pro svou víru drženi jako vězni svědomí již od jara 2008. Všichni jsou představitelé náboženské skupiny Baha´í, v této komunitě měli zodpovědnost za církevní nebo administrativní záležitosti. Úřady je obvinily ze špionáže pro Izrael, „urážky náboženské svatosti a propagandu proti systému“. Následné obvinění přidalo ještě zločin „mofsed fil arz“, jenž jim může přinést trest smrti. Zadržení popírají, že by se těchto skutků dopustili. Jedním z právních zástupců obžalovaných je Širín Ebadí, nositelka Nobelovy ceny, bojovnice za lidská práva a zakladatelka Centra pro ochranu lidských práv v Íránu. Amnesty International vyzvala íránské úřady, aby upustily od obvinění proti těmto sedmi vězňům. Podle názoru organizace mají být tito lidé okamžitě a bezpodmínečně propuštěni. Než se tak stane, žádá pro ně Amnesty International kontakt s rodinou a právníkem dle vlastní volby.

Další informace

Baha´í je monoteistické náboženství založené v Íránu zhruba před 150 lety a rozšířené do celého světa. Od ustavení Íránské islámské republiky čelí komunita Baha´í systematické perzekuci.V Íránu žije více než 300 000 stoupenců tohoto náboženství, ale íránská ústave je neuznává. Jsou jim odpírána rovná práva na vzdělání a přístup k zaměstnání a postihují je diskriminační zákony a nařízení. Navíc jim není dovoleno shromažďovat se a vykonávat náboženské obřady. Po zvolení Mahmúda Ahmadínežáda prezidentem byly desítky členů komunity Baha´í zatčeny.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

19.12.2017

Polsko: Prezident musí vetovat legislativní pozměňovací návrhy, aby byla zabezpečena nezávislost soudnictví

27.10.2017

Pokuta pro Evdokii za sdílení článků - 19 tisíc korum

Evdokia dostala 18. října za sdélení článků pokutu v přepočtu 19 tisíc korun.

27.9.2017

Řecko: Soudní rozhodnutí připravují cestu pro první nucené návraty žadatelů o azyl v rámci dohody mezi EU a Tureckem

Dva syrští uprchlíci jsou vystaveni riziku nuceného návratu do Turecka.