Teherán by měl k procesu s demonstranty pustit zahraniční pozorovatele

Íránské úřady by k procesu s účastníky povolebních demonstrací měly pustit zahraniční pozorovatele. Právě k tomu dnes vyzývá Amnesty International.

Její aktivisté na happeningu symbolicky „zametou“ chodník před íránskou ambasádou v Praze, který bude popsán jmény vězněných a souzených demonstrantů. Upozorní tak, že problém lidských práv v Íránu není možné zamést pod koberec. Happening proběhne 13. 8. od 18:00 před Velvyslanectvím Íránské islámské republiky (Na Zátorce 18, Praha 6).Aktivisté ukončí sérii dvaceti dní, v jejichž průběhu lidé psali jména vězňů na chodník a žádali jejich propuštění. Jména však na chodníku dlouho nezůstávala. Brzy po napsání je vždy buď odstranily mycí vozy, nebo umyli pracovníci ambasády.Represe v Íránu neustává, proto je třeba, aby nedošlo k oslabení mezinárodní pozornosti. „Proces před revolučním soudem působí především jako divadlo, které má ospravedlnit brutální zásah vůči demonstrantům. Je proto důležité, aby proběhl za přítomnosti mezinárodních pozorovatelů,“ prohlásila kampaňová koordinátorka AI Lenka Pitronová.Amnesty International požádala, aby k procesu před revolučním soudem v Teheránu mohla vyslat svého pozorovatele. Na žádost však neobdržela žádnou odpověď.Záznam z procesu mezitím odvysílala íránská státní televize. Někteří obvinění se ve snímku „doznávají“ k účasti na protestech. To zvýšilo obavy, že jsou vystaveni mučení a vypovídají před soudem pod silným nátlakem. Informace, že ve věznicích dochází k mučení, mezitím potvrdila důvěryhodná svědectví. Množství případů se mělo odehrát ve věznici Kahrízak. Její uzavření nařídil 29. července duchovní vůdce Alí Chamenejí, který uznal, že v ní docházelo k excesům. Podle informací Amnesty International byla věznice dějištěm velkého utrpení. Vězni byli drženi v přelidněných celách, v kterých panovaly zoufalé hygienické podmínky. Kromě častého bití mělo docházet i ke znásilňování.„Nové zprávy o bezpráví dostáváme z Íránu každý den. Zdá se, že brutální síla, která byla nasazena proti demonstrantům v ulicích, je nyní uplatňována za zdmi věznic,“ upozornila Lenka Pitronová.

24.6.2020

Aktivistky jsou nespravedlivě ve vězení už dva roky!

Amnesty International vyzývá krále Salmana bin Abdulazize ze Saúdské Arábie k propuštění žen, které kvůli nenásilným lidskoprávním aktivitám zůstávají už dva roky ve vězení.

9.3.2020

Srí Lanka: Odstoupení od závazků OSN si žádá okamžité řešení

Na základě nedávného rozhodnutí Srí Lanky odstoupit od závazků Rady OSN pro lidská práva požaduje Amnesty po Radě, aby zřídila mezinárodní mechanismus odpovědnosti, který zajistí, že oběti desítky let trvajících konfliktů se dočkají spravedlnosti, kterou si zaslouží.

14.6.2019

Súdán: Smrt demonstrantů si žádá okamžité prošetření

Příkaz rozehnat poklidné protesty stál život stovku lidí!

29.10.2019

Ilham Tohti získal Sacharovovu cenu!

Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ujgurskému vězni svědomí Ilhamu Tohtimu, který byl v roce 2014 v nespravedlivém procesu odsouzen na doživotí.