Čína: Represe se šíří i mimo Sin-ťiang

Amnesty International je znepokojena výrokem, který pronesl Li Č', představitel komunistické strany v Urumči. Ten podle státních médií v reakci na protesty v Sin-ťiangu uvedl, že „brutální zločinci budou odsouzeni k trestu smrti“.

Podle Amnesty International tím ignoruje nezávislost soudů. Čínské úřady navíc rozšiřují represivní opatření i do dalších částí země. „O výši trestu mohou rozhodovat pouze soudy. Výzva k udělení nejvyššího trestu z úst stranického šéfa představuje pohrdání nezávislostí soudů,“ uvedla Roseann Rifeová z Amnesty International.Také čínský prezident Chu Ťin-tchao pohrozil tvrdým trestem lidem, kteří se do protestů zapojili. Podle Amnesty International přitom opomíjí příčinu nepokojů, kterou je dlouhodobé porušování lidských práv Ujgurů.„Čínské úřady by měly násilnosti spravedlivě a transparentně vyšetřit. Musí také začít věnovat pozornost tíživým podmínkám, v kterých mnozí Ujguři žijí.“Amnesty International získala od svých zdrojů v Číně informace, že v souvislosti s protesty dochází i v dalších částech země k zastrašování. Soudní úřady v Pekingu varovaly řadu právníků, aby nezastupovali případy týkající se protestů. Amnesty International je znepokojena informacemi o postihu Ilchama Tohtiho, profesora ekonomie a editora ujgurských stránek www.uighurbiz.cn. Pekingská policie jej zadržela 8. července brzy ráno, od té doby o něm nejsou známy bližší informace.Amnesty International plně uznává povinnost čínských úřadů zajistit bezpečí v zemi. Bezpečnostní složky přitom ale nesmí použít nepřiměřené síly.

Další informace:

Ujgurové jsou v Číně od osmdesátých let minulého století vystaveni systematickému porušování lidských práv, které zahrnuje svévolné věznění, držení v samovazbě a také přísné omezení náboženské svobody a nabourávání etnické identity. Ujgurům jsou upírána i kulturní a sociální práva.Čínská vládní politika, která mimo jiné omezuje použití ujgurského jazyka a podporuje migraci etnických Číňanů do Ujgurské autonomní oblasti, vede k etnickému napětí a frustraci na straně Ujgurů.

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.