Čína: Represe se šíří i mimo Sin-ťiang

Amnesty International je znepokojena výrokem, který pronesl Li Č', představitel komunistické strany v Urumči. Ten podle státních médií v reakci na protesty v Sin-ťiangu uvedl, že „brutální zločinci budou odsouzeni k trestu smrti“.

Podle Amnesty International tím ignoruje nezávislost soudů. Čínské úřady navíc rozšiřují represivní opatření i do dalších částí země. „O výši trestu mohou rozhodovat pouze soudy. Výzva k udělení nejvyššího trestu z úst stranického šéfa představuje pohrdání nezávislostí soudů,“ uvedla Roseann Rifeová z Amnesty International.Také čínský prezident Chu Ťin-tchao pohrozil tvrdým trestem lidem, kteří se do protestů zapojili. Podle Amnesty International přitom opomíjí příčinu nepokojů, kterou je dlouhodobé porušování lidských práv Ujgurů.„Čínské úřady by měly násilnosti spravedlivě a transparentně vyšetřit. Musí také začít věnovat pozornost tíživým podmínkám, v kterých mnozí Ujguři žijí.“Amnesty International získala od svých zdrojů v Číně informace, že v souvislosti s protesty dochází i v dalších částech země k zastrašování. Soudní úřady v Pekingu varovaly řadu právníků, aby nezastupovali případy týkající se protestů. Amnesty International je znepokojena informacemi o postihu Ilchama Tohtiho, profesora ekonomie a editora ujgurských stránek www.uighurbiz.cn. Pekingská policie jej zadržela 8. července brzy ráno, od té doby o něm nejsou známy bližší informace.Amnesty International plně uznává povinnost čínských úřadů zajistit bezpečí v zemi. Bezpečnostní složky přitom ale nesmí použít nepřiměřené síly.

Další informace:

Ujgurové jsou v Číně od osmdesátých let minulého století vystaveni systematickému porušování lidských práv, které zahrnuje svévolné věznění, držení v samovazbě a také přísné omezení náboženské svobody a nabourávání etnické identity. Ujgurům jsou upírána i kulturní a sociální práva.Čínská vládní politika, která mimo jiné omezuje použití ujgurského jazyka a podporuje migraci etnických Číňanů do Ujgurské autonomní oblasti, vede k etnickému napětí a frustraci na straně Ujgurů.

7.5.2020

Skvělá zpráva - Guligeina Tashimaimaitiová je konečně volná!

Po více než dvou letech byla Guligeina propuštěna z převýchovného tábora v Sin-ťiangu.

9.12.2019

Kde jsou? Čína zadržuje statisíce příslušníků náboženských menšin neznámo kde.

Výzkumná zpráva o porušování lidských práv Ujgurů celá v češtině díky práci studentů z olomoucké Caritasky.

16.12.2019

O Tašpolatův případ se zajímají média i Evropský parlament

Tašpolatův případ vzbudil velkou mediální pozornost a také nový předseda podvýboru Evropského parlamentu pro lidská práva (DROI) vydal prohlášení týkající se uvalování vazby v úplné izolaci a možných poprav obyvatel v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang v Číně.

4.6.2019

Čína stupňuje tlak na aktivisty před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu

Čínské úřady musejí přestat pronásledovat lidi, kteří si chtějí připomenout oběti násilného zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Letos je to 30 let.