Írán: v ulicích protestují tisíce lidí

Demonstrací se účastní především stoupenci prezidentského kandidáta Mírhosejna Músávího, který zpochybnil vyhlášení Mahmúda Ahmadínežáda prezidentem. Při tvrdých zásazích bezpečnostních složek hrozí účastníkům demonstrací zranění, nebo dokonce smrt.

Amnesty International se obává, že v případě dalších demonstrací bezpečnostní složky mohou znovu použít nepřiměřené prostředky.Některé demonstrace přerostly v násilné protesty. Několik desítek demonstrujících bylo zadrženo. V neděli přišlo o život nejméně pět studentů, jedna osoba byla zastřelena na pondělní demonstraci. Podle zpráv médií vyzval Mírhosejn Músáví své stoupence, aby ukončili demonstrace a vyhnuli se nebezpečným střetům. Zadrženým lidem navíc hrozí mučení nebo špatné zacházení. Amnesty International se zároveň domnívá, že úřady nezákonně omezují svobodu slova a přístup k informacím blokováním telefonního spojení, přístupu k zahraničním médiím (zejména BBC) a mnoha internetovým stránkám a službám včetně Facebooku a stránek podporujících Mírhosejna Músávího.Zásahy proti demonstracím si vyžádaly několik životůDemonstrace probíhají od 13. června, kdy bylo oznámeno vítězství Mahmúda Ahmadínežáda v prezidentských volbách. Někteří účastníci v jejich průběhu házeli kameny a zapalovali budovy, motocykly, auta a ohrožovali členy bezpečnostních složek. Ti reagovali násilím, bitím demonstrantů a zatýkáním. 14. června se v Teheránu konala vítězná manifestace na podporu prezidenta Ahmadínežáda za účasti tisícovek jeho příznivců.Téhož dne bylo zastřeleno pět studentů během zásahu bezpečnostních složek na vysokoškolských kolejích v Teheránu. Desítky dalších studentů byly zadrženy a zraněny. Objevují se zprávy o zatýkání osob i v dalších městech.Demonstrace proti výsledkům voleb, která byla plánovaná na 15. června, byla zrušena poté, co ministr vnitra prohlásil, že probíhající demonstrace nejsou povolené a ti, kteří budou porušovat veřejný pořádek, budou „potrestáni podle zákona“. I přesto se demonstrace nakonec uskutečnila a Mírhosejn Músáví a další prezidentský kandidát, Mehdi Karrubi, ohlásili, že se jí budou účastnit, aby „uklidnili davy“. Mezi stoupenci Mírhosejna Músávího a prezidenta Ahmadínežáda došlo k potyčkám. Jeden demonstrant byl zastřelen.Napište dopis íránským úřadům a vyzvěte je, aby garantovaly lidská práva a nepoužívaly neoprávněné násilí. Informace najdete zde.

4.10.2016

Noviny AI Brno k 25 letům Amnesty v Česku

2.9.2016

DRK: Díky vaší podpoře jsou Fred a Yves na svobodě!

Konžští aktivisté Fred Bauma a Yves Makwambala byli minulý týden propuštěni jako svobodní lidé – další úspěch pro celosvětovou dopisovou kampaň Amnesty International Maraton psaní dopisů!

31.8.2016

Fred a Yves volní!

Fred Bauma a Yves Makwambala byli s dalšími aktivisty propuštěni 27. srpna, přičemž jim původně hrozil trest smrti.

22.8.2016

Týden.cz o zatčení malajsijského rappera při natáčení v mešitě