Další osud Sakíne je zatím nejistý, její právník byl také uvězněn

Bývalý právník Sakíne Mohammadi Aštíaníové pro londýnské „The Times“ v červnu 2012 uvedl, že íránské autority neuvažují o vykonání rozsudku smrti ukamenováním a že by dokonce mohla být z vězení propuštěna. Amnesty International zatím nemá k dispozici žádné oficiální vyjádření. Pokud byl trest smrti pro Sakíne skutečně zrušen, měly by íránské orgány objasnit její současný právní stav, včetně stanovení délky trestu odnětí svobody. Amnesty International také volá po okamžitém propuštění Javida Houtan Kiyana, Sakíina posledního právníka. Ten byl uvězněn v říjnu 2010 společně se Sakíniným synem a dvěma německými novináři, kteří byli později propuštěni. Kiyan by odsouzen ke čtyřletému vězení a pětiletému zákazu vykonávání své právní praxe. Pokud bude jeho případ přehodnocen jako špionáž, hrozí mu až trest smrti. Kiyanovi se z vězení podařilo propašovat dopis, ve kterém popisuje mučení a psychické strádání, kterému je ve vězení denně vystavován.

23.7.2020

Ústavní právník Antoš v DVTV k volbám v karanténě: Vláda je laxní, jde o práva lidí

4.8.2020

Učitel z Iráku je na svobodě!

Badal Abdulbaqi Aba Bakr Barwárí byl propuštěn na kauci.

20.2.2020

Teheránský soud snížil Yasaman Aryaniové trest!

5. února 2020 jsme se dověděli, že teheránský soud snížil Yasaman Aryaniové a její matce Monrieh Arabshahiové trest odnětí svobody na devět let a sedm měsíců.

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.