Demokratická republika Kongo: Nábor dětských vojáků pokračuje

Demobilizační program Demokratické republiky Kongo (DRK) selhává a děti jsou stále nuceny bojovat. Na každé dva dětské vojáky, kteří jsou osvobozeni, připadá pět těch, které ozbrojené skupiny zajmou. Vyplývá to z nové zprávy Amnesty International (AI), která přináší očitá svědectví o utrpení konžských dětí.

„Ozbrojené skupiny podle Amnesty International do svých řad znovu získaly již možná polovinu dětí, které se předtím podařilo navrátit zpět k rodinám. Čím víc toho tyto děti umí, tím jsou pro ozbrojence cennější. A tahle zkušenost může být smrtící,“ uvedl Andrew Philip, výzkumník Amnesty International pro DRK.Kromě psychických útrap a tvrdého zacházení se dětští vojáci setkávají nezřídka i se sexuálním násilím. Děti, které jsou zadrženy při pokusu o útěk, čeká mučení nebo smrt. Trestu často musejí přihlížet ostatní děti, aby byly donuceny k poslušnosti. Bývalý dětský voják pracovníkům Amnesty International popsal, jak on i další děti museli sledovat ubití dvou chlapců. Trvalo 90 minut, než chlapci bití podlehli.Velkému utrpení nejsou v zemi vystaveny jen děti. Podle Amnesty International páchají ozbrojené skupiny i vládní síly sexuální násilí na ženách a dívkách. 16letá dívka například pracovníkům AI popsala své několik dnů trvající zajetí v armádním táboře Kivu. Během něj byla znásilňována dvěma mladými důstojníky a nikdo další jí nebyl ochoten pomoci.Další informace:V lednu 2008 ozbrojení povstalci, kteří působí v Severním Kivu, písemně stvrdili souhlas se zastavením zabíjení, znásilňování a mučení civilistů i náborem dětských vojáků. Od srpna 2008 však muselo v důsledku obnovených bojů své domovy opustit na 100 000 obyvatel provincie.

16.2.2017

Týden: Amnesty v Sýrii? Nikdy, říká Asad

3.2.2017

Irák: Poprava 31 mužů hromadí nespravedlnost na vrchol krveprolití

Masová poprava 31 mužů v Iráku, která byla včera oznámena, za jejich údajnou účast na hromadných vraždách v roce 2014 je dalším důkazem nehorázné lhostejnosti iráckých autorit k lidským právům a scestného užívání trestu smrti ve jménu bezpečnosti, řekla Amnesty International.

3.2.2017

Muž zmizel během evakuace východního Aleppa

Osud a místo pobytu Abdulhadiho Kamela zůstává neznámý. Naposledy byl spatřen, když ho odvážela sanitka 16. prosince 2016 poté, co byl zraněn syrskými vládními silami, které zastavily evakuační konvoj, ve kterém opouštěl východní Aleppo.

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.