Demokratická republika Kongo: Nábor dětských vojáků pokračuje

Demobilizační program Demokratické republiky Kongo (DRK) selhává a děti jsou stále nuceny bojovat. Na každé dva dětské vojáky, kteří jsou osvobozeni, připadá pět těch, které ozbrojené skupiny zajmou. Vyplývá to z nové zprávy Amnesty International (AI), která přináší očitá svědectví o utrpení konžských dětí.

„Ozbrojené skupiny podle Amnesty International do svých řad znovu získaly již možná polovinu dětí, které se předtím podařilo navrátit zpět k rodinám. Čím víc toho tyto děti umí, tím jsou pro ozbrojence cennější. A tahle zkušenost může být smrtící,“ uvedl Andrew Philip, výzkumník Amnesty International pro DRK.Kromě psychických útrap a tvrdého zacházení se dětští vojáci setkávají nezřídka i se sexuálním násilím. Děti, které jsou zadrženy při pokusu o útěk, čeká mučení nebo smrt. Trestu často musejí přihlížet ostatní děti, aby byly donuceny k poslušnosti. Bývalý dětský voják pracovníkům Amnesty International popsal, jak on i další děti museli sledovat ubití dvou chlapců. Trvalo 90 minut, než chlapci bití podlehli.Velkému utrpení nejsou v zemi vystaveny jen děti. Podle Amnesty International páchají ozbrojené skupiny i vládní síly sexuální násilí na ženách a dívkách. 16letá dívka například pracovníkům AI popsala své několik dnů trvající zajetí v armádním táboře Kivu. Během něj byla znásilňována dvěma mladými důstojníky a nikdo další jí nebyl ochoten pomoci.Další informace:V lednu 2008 ozbrojení povstalci, kteří působí v Severním Kivu, písemně stvrdili souhlas se zastavením zabíjení, znásilňování a mučení civilistů i náborem dětských vojáků. Od srpna 2008 však muselo v důsledku obnovených bojů své domovy opustit na 100 000 obyvatel provincie.

15.12.2016

Sjednocení pro mír v Sýrii: Globální občanská společnost apeluje na členské státy OSN

14.12.2016

Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.

9.12.2016

Dolma Tso propuštěna!

Po třech letech věznění byla Dolma Tso 4. prosince 2016 propuštěna.

20.11.2016

Týden.cz: Interpol má nového šéfa, je to Číňan. Amnesty má obavy