Demokratická republika Kongo: Nábor dětských vojáků pokračuje

Demobilizační program Demokratické republiky Kongo (DRK) selhává a děti jsou stále nuceny bojovat. Na každé dva dětské vojáky, kteří jsou osvobozeni, připadá pět těch, které ozbrojené skupiny zajmou. Vyplývá to z nové zprávy Amnesty International (AI), která přináší očitá svědectví o utrpení konžských dětí.

„Ozbrojené skupiny podle Amnesty International do svých řad znovu získaly již možná polovinu dětí, které se předtím podařilo navrátit zpět k rodinám. Čím víc toho tyto děti umí, tím jsou pro ozbrojence cennější. A tahle zkušenost může být smrtící,“ uvedl Andrew Philip, výzkumník Amnesty International pro DRK.Kromě psychických útrap a tvrdého zacházení se dětští vojáci setkávají nezřídka i se sexuálním násilím. Děti, které jsou zadrženy při pokusu o útěk, čeká mučení nebo smrt. Trestu často musejí přihlížet ostatní děti, aby byly donuceny k poslušnosti. Bývalý dětský voják pracovníkům Amnesty International popsal, jak on i další děti museli sledovat ubití dvou chlapců. Trvalo 90 minut, než chlapci bití podlehli.Velkému utrpení nejsou v zemi vystaveny jen děti. Podle Amnesty International páchají ozbrojené skupiny i vládní síly sexuální násilí na ženách a dívkách. 16letá dívka například pracovníkům AI popsala své několik dnů trvající zajetí v armádním táboře Kivu. Během něj byla znásilňována dvěma mladými důstojníky a nikdo další jí nebyl ochoten pomoci.Další informace:V lednu 2008 ozbrojení povstalci, kteří působí v Severním Kivu, písemně stvrdili souhlas se zastavením zabíjení, znásilňování a mučení civilistů i náborem dětských vojáků. Od srpna 2008 však muselo v důsledku obnovených bojů své domovy opustit na 100 000 obyvatel provincie.

8.9.2017

Demokratická republika Kongo: Vláda musí dostát závazku učinit přítrž dětské práci do roku 2025

V reakci na příslib vlády Demokratické republiky Kongo (DRK) o vymýcení dětské práce v sektoru těžby do roku 2025 reaguje Seema Joshi, vedoucí sekce Byznys a lidská práva Amnesty International:

12.6.2016

Ne v mém telefonu!

Amnesty International ČR u příležitosti SVĚTOVÉHO DNE PROTI DĚTSKÉ PRÁCI upozornila na děti, které v Demokratické republice Kongo těží kobalt používaný třeba do baterií chytrých telefonů věhlasných značek.

10.3.2017

Jemen: Hútské milice verbují dětské vojáky do přední bojové linie

Objevily se nové důkazy, že Hútská ozbrojená skupina aktivně verbuje patnáctileté chlapce, aby bojovali coby dětští vojáci v přední bojové linii jemenského konfliktu, prohlásilo dnes Amnesty International. Její zástupci hovořili s rodinami tří chlapců, kteří se tento měsíc stali cílem děsivé praxe porušující mezinárodní právo. Tyto rodiny rovněž potvrdily nábor čtvrtého místního chlapce.

20.10.2016

Společnost Apple reaguje na výzvu Amnesty International k těžbě kobaltu v Kongu

V reakci na zprávu Amnesty International k způsobu získávání kobaltu v Demokratické republice Kongo vydala společnost Apple prohlášení se závazkem problematiku řešit.