Demokratická republika Kongo: Nábor dětských vojáků pokračuje

Demobilizační program Demokratické republiky Kongo (DRK) selhává a děti jsou stále nuceny bojovat. Na každé dva dětské vojáky, kteří jsou osvobozeni, připadá pět těch, které ozbrojené skupiny zajmou. Vyplývá to z nové zprávy Amnesty International (AI), která přináší očitá svědectví o utrpení konžských dětí.

„Ozbrojené skupiny podle Amnesty International do svých řad znovu získaly již možná polovinu dětí, které se předtím podařilo navrátit zpět k rodinám. Čím víc toho tyto děti umí, tím jsou pro ozbrojence cennější. A tahle zkušenost může být smrtící,“ uvedl Andrew Philip, výzkumník Amnesty International pro DRK.Kromě psychických útrap a tvrdého zacházení se dětští vojáci setkávají nezřídka i se sexuálním násilím. Děti, které jsou zadrženy při pokusu o útěk, čeká mučení nebo smrt. Trestu často musejí přihlížet ostatní děti, aby byly donuceny k poslušnosti. Bývalý dětský voják pracovníkům Amnesty International popsal, jak on i další děti museli sledovat ubití dvou chlapců. Trvalo 90 minut, než chlapci bití podlehli.Velkému utrpení nejsou v zemi vystaveny jen děti. Podle Amnesty International páchají ozbrojené skupiny i vládní síly sexuální násilí na ženách a dívkách. 16letá dívka například pracovníkům AI popsala své několik dnů trvající zajetí v armádním táboře Kivu. Během něj byla znásilňována dvěma mladými důstojníky a nikdo další jí nebyl ochoten pomoci.Další informace:V lednu 2008 ozbrojení povstalci, kteří působí v Severním Kivu, písemně stvrdili souhlas se zastavením zabíjení, znásilňování a mučení civilistů i náborem dětských vojáků. Od srpna 2008 však muselo v důsledku obnovených bojů své domovy opustit na 100 000 obyvatel provincie.

17.10.2016

Austrálie: Krutý přístup změnil Nauru ve vězení pod širým nebem

Australská vláda vystavuje uprchlíky a žadatele o azyl propracovanému krutému systému týrání, jen aby je udržela mimo své území. Porušuje tak mezinárodní právo.

30.8.2016

Další souvislosti a svědectví o uprchlících držených na Nauru

Australské aktivity v oblasti migrace na Nauru jsou zahaleny tajemstvím. Austrálie i Nauru dělají vše proto, aby zabránily úniku informací o situaci na ostrově.

19.8.2016

Horizont ČT24: rozhovor o mučení vězňů v Sýrii

18.8.2016

Sýrie: šokující zpráva o týrání, nelidských podmínkách a hromadných úmrtích ve vládních věznicích

V syrských věznicích a detencích umírá 300 lidí měsíčně. Mnozí jsou umučeni.