V loňském roce zaznamenány 1 252 popravy, řada zemí však popravuje potají

1 252, nejméně tolik lidí loni zahynulo na popravištích po celém světě. Přinejmenším 3 347 dalších bylo k nejvyššímu trestu odsouzeno a přidalo se k až 27 tisícům těch, kteří ve světě na popravu čekají.

Čísla dnes publikovala Amnesty International, která usiluje o celosvětové zrušení trestu smrti. Organizace navíc upozorňuje, že počet zdokumentovaných poprav představuje jen zlomek skutečných čísel, řada států totiž počet vykonaných poprav tají.88 procent zdokumentovaných poprav vykonalo stejně jako loni pouhých pět států: Čína, Írán, Saúdská Arábie, Pákistán a USA. Nejvíce popravených má na svém kontě tradičně právě Čína, loni jich bylo zaznamenáno 470. Počet poprav tu měl výrazně klesnout díky přezkumu rozsudků smrti Nejvyšším lidovým soudem, Čína však dosud odmítá statistiky zveřejnit a toto tvrzení není možné doložit. Změna tak může být jen kosmetická, podle některých zdrojů bylo v Číně popraveno několik tisíc lidí. Počet rozsudků smrti navíc v této zemi loni překonal počet 1 800.Ačkoli Valné shromáždění OSN odhlasovalo loni memorandum vyzývající svět, aby se poprav vzdal, zaznamenala Amnesty International v Íránu, Saúdské Arábii a Pákistánu jejich alarmující nárůst. Írán vykonal 317 poprav, Saúdská Arábie 143 a Pákistán 135.I vloni docházelo k utajeným popravám. Mezi státy, které se jich dopouštějí, patří kromě Číny také Mongolsko nebo Vietnam. "Utajované popravování musí skončit. Řada vlád tvrdí, že trest smrti vykonávají s podporou veřejnosti, lidé mají právo vědět, co se děje v jejich jménu," vyzvala Amnesty International.Amnesty International zaznamenala také popravy za činy, které nejsou obecně považovány za zločin, i rozsudky smrti vynesené po nespravedlivých procesech. Například 75letý ředitel továrny ze Severní Koreje byl zastřelen za to, že do provozu podniku investoval vlastní peníze, na posty manažerů vybíral své děti a telefonoval do zahraničí. Saúdská Arábie zase popravila muže egyptské národnosti Mustafu Ibráhíma za údajné "čarodějnictví". V Íránu, Saúdské Arábii a Jemenu umírali navzdory mezinárodnímu právu na popravištích ti, kteří se zločinu dopustili v dětském věku.

Trest smrti v číslech

Zdokumentované popravy v roce 2007 Čína 470+ Írán 317+ Saúdská Arábie 143+ Pákistán 135+ USA 42 Irák 33+ Vietnam 25+ Jemen 15+ Afghánistán 15 Libye 9+ Pozn.: Pokud si je AI vědoma, že v zemi proběhlo více poprav, ale není schopna je zdokumentovat, je číslo označeno symbolem "+".Popravy byly vykonány ve 24 zemích.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

11.4.2017

Trest smrti a popravy v roce 2016

Amnesty přináší ucelený pohled, srovnání a statistiky uplynulého roku.

3.2.2017

Irák: Poprava 31 mužů hromadí nespravedlnost na vrchol krveprolití

Masová poprava 31 mužů v Iráku, která byla včera oznámena, za jejich údajnou účast na hromadných vraždách v roce 2014 je dalším důkazem nehorázné lhostejnosti iráckých autorit k lidským právům a scestného užívání trestu smrti ve jménu bezpečnosti, řekla Amnesty International.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku: